prechod zo stareho linuxu na novy
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
este dodam ze ak by si chcela skusit to ubuntu tak sa ti oplati este pockat nejaky tyzden lebo v oktobri ma vyjst nova verzia UBUNTU
ale pokial sa s nicim nechces babrat ani nic specialne pouzivat ja by som odporucil PClinuxOS 2007 s KDE prostredim, alebo jeho zelenu odnoz s Xfce nazyvanu SAM 2007
pripadne skus niekde v menu najst polozku HELP - POMOC a tam by to mohlo byt napisane na aku distribuciu je ten navod
ak nepomohlo nic z toho hore skus pustit konzolu napis co je v nej napisane tam by mohol byt nazov distra
a zistit kolko MB RAM pamate mas ale asi to nebude vela ked je tam mandrake, potom aka je tam graficka karta a kolko pamate ma ta karta a aky procesor tam je aky ma takt (v Mhz pripadne hz) a este aj aky velky disk tam mas
a kedze si doterz mala mandrake tak jeho nastupcom je MANDRIVA tak by sa ti asi oplatilo prejst na MANDRIVU (vacsina veeci bude podobna)
ale odporucim ti toto (predpokladam ze mas rychly neobmedzeny intrnet):
stiahni si MANDRIVA ONE cd z ich oficialnej stranky (google poradi aka je) a vypal ho na nejake prpisovatelne CD nabootuj z neho mandrivu a uvids ci ti bude fungovat ak hej tak by sa mala dat aj bez problemov nainstalovat (mozno aj z toho cd a nebudes ani musiet stahovat DVD)
ak nevies ako nabootovat live CD tak sa na prechod na novy linux vykasli kym nenajdes niekoho kto ti s tym pomoze (ze ti ukaze ako sa to robi) lebo instalacia noveho linuxu nie je az tak jednoducha a mozes tratit vela dat ktore mas na disku ak spravis nejaku chybu
potom ked ti pojde to live CD tak to z neho naistaluj alebo si stiahni DVD mandrivi a naistaluj z neho
ak nebude funguvat skus stiahnut SAM linux ten ma mensie naroky a nabootuj ten ako live CD, ako pojde nainstaluj ho ak nie pozri si diskusie o nenarocnych distribuciach typu (DSL, puppy linux ....)
Ale dobré vedieť že dievčina chce skúsiť SAMA preinštalovať svoj OS...
Súhlasím s názormi a pridám sa k SuSE, prípadne pre teba aj mnou zatracované *buntu...
no tiže je pravda či ti ho PC "zožerie" takže tie info o ktoré ta tu prosili,
RAM+HDD+CPU by sa fatkt hodili...
Otvor si okno s terminalom (konzolou) a pis:
dmesg|head -n1
Ti vypise verziu linuxu a najdes tam aj nazov svojej distribucie.dmesg|grep -i lowmem
Ti vypise, kolko ma tvoj pocitac pamate RAM. To je pre Teba asi najdolezitejsi udaj. Velkost operacnej pamate je klucova pre dobry pocit z rychlej odozvy operacneho systemu.dmesg|grep -i processor
Vypise, taktovaciu frekvenciu (MHz) Tvojho pocitaca.TIP: Nemala by si vpisovat prikazy, o ktorych nevies co robia. Mozes tym vazne poskodit svoj system!
Prikaz
dmesg
> len vypisuje text, ktory si videla pocas startu systemu.Prikaz
head -n1
z neho vyberie prvy riadok.Prikaz
grep -i <retazec>
zobrazi len riadky, kde sa nachadza<retazec>
.Ziskane udaje skopiruj pomocov klavesovych skratiek CTRL+C (pre skopirovanie) a CTRL+V (pre vlozenie).
TIP: Mozes tiez jednoducho oznacit text mysou, kliknut na miesto, kam chces text vlozit, a stlacit prostredne tlacidlo na mysi.
Potom uvidime, co dalej. ;-)