Rok s Linuxom

Sekcia: Komunita 16.11.2007 | 00:24
Martin   Návštevník
Tak, a práve som si uvedomil, že dnes je to presne jeden rok, čo som konvertoval na Linux.
Na začiatku bolo hlásenie, že môj Win XP nie je "genuine", nastalo hľadanie a zisťovanie, ako sa legalizovať, aby som sa nemusel sám pred sebou hanbiť, náhodou som natrafil na zmienky o Linuxe a bez toho, aby som vedel, do čo idem, som si zohnal Mandrivu a synovec mojej známej mi ju nainštaloval.

Dovolím si tvrdiť, že na nový systém som si veľmi rýchlo zvykol, možno aj preto, že používam KDE, ktoré je mierne "windowsoidné", a iné prostredie som zatiaľ neskúšal. Chyba? Možno. Možno nie, veď načo meniť to, čo mi vyhovuje? Možno v budúcnosti, aj to len zo zvedavosti.

Dosť ma potrápili "závislosti" pri inštalovaní, až kým som nezistil, že si treba pridať zdroje softvéru, občas nejaké to hľadanie kodekov, skúšanie rôznych programov a riešenie problémov, keḋ niečo nefungovalo ako treba, prípadne to nefungovalo vôbec. Jediný problém s HW bol s tlačiarňou a nakoniec sa ukázalo, že to bolo zlým typom kábla.

Aby som to zhrnul - za ten rok som zistil, že uja Billa v skutočnosti vôbec nepotrebujem, Mandriva plne uspokojuje moje potreby bežného užívateľa, funguje v nej všetko tak ako treba, aj keď má svoje "muchy". A to nie som ani informatik, ani programátor, naozaj len obyčajný užívateľ bez nejakých vyšších ambícií, pokiaľ ide o počítače.

Krok do neznáma som zvládol, s Linuxom distribúcie Mandriva som spokojný, s podporou zo strany komunity sa prípadné problémy dajú riešiť a za to Vám všetkým patrí moja vďaka ;-)

Martin
    • Re: Rok s Linuxom 16.11.2007 | 01:38
      karol   Návštevník
      Ja mam linux rok aj asi dva mesiace. Mozem ti povedat ze som ho sice skusal aj predtym, ale desktop mi ho neutiahol (MDV 10.1) a tak som ho nechal az na notebook. Ak si mal problem len s tlaciarnou, mal si obrovske stastie na HW. Mozno vseobecne HW pre desktopy je pritulnejsi k linuxu ako notebooky. Co sa tyka USB klucov, tie mne berie niekedy lepsie ako windows - je to vekom OS, linux mam novsi a ma viac ovladacov. Ak ich ma, netreba ich instalovat. Rovnako nieje problem s dataprojektormi, berie mi ich bez problemov, posiela pekne signal na vystup. Problem vsak nastane ak ovladace v sebe nema a vyrobca ich nedodava. A to je problem notebokov. Napriklad tolko diskutovana ACPI a sprava napajania. Notebooky su zivotne zavisle na akumulatoroch a ich vydrz je umerna spotrebe. Spotreba zavisi od toho, ako si dokaze software poradit s uspornymi stavmi jednotlivych zariadeni. Uz som to tu raz pisal, ze vyrobcovia cipov zabudovavaju tzv. usporne rezimy oznych urovni, ktore odpajaju jednotlive casti a tak setria energiu. Aby to vsetko fungovalo, musi si system s tym rozumiet. Na to potrebuje ovladace. Ak ich nema, je to naprd. Napriklad uvediem, dnes sa mi do ruk dostal jeden ASUS s WinXP, bol neskutocne spomaleny a doteraz som neprisiel na to cim. Vyskusal som snad vsetko co zrychluje Windowsy, ale tam nic nepomaha, o to vsak nejde. Bola tam nainstalovana taka utilitka priamo od ASUSU, ktora stahovala aktualizacie firmwaru pre pocitac a to vratane BIOSU. Proste prvotriedna obsluha. A nemoze sa stat ako sa stava v sprave software linuxu, ze vyjde finalna verzia distribucie a ma tam kopec znamych chyb, napriklad takych detailov, ze nefunguje centrum instalacie programov, ale vypusti sa to do obehu. A je len detail, ze si nemozes pohodlne nainstalovat software, smola, ma ti proste stacit to co tam uz je. Co sa tyka ovladacov na samotne zariadenia, napriklad kameru v notebooku, das za nu pri kupe peniaze, ale vdaka chybajucim ovladacom sa na nu mozes len divat. Podobny problem je s wifikartami. A mozem menovat rozne zariadenia. Napriklad voltmetre ktore maju prepojenie s PC maju dodany soft len pre windows. Preto hovorim, linux ano, ale len na internet, mozno hudbu, pisanie textu. Na ostatne treba aj Billov OS, i ked Billa nikto z nas nema rad. Je to jeden z dovodov pouzivat jeho system nacierno. Ak sme u podpory HW, je zvykom, ze vyrobca napriklad grafiky doda software ktorym sa daju menit parametre a aj uspora energie. V linuxe nic take sa konfigurovat neda a ked tak len v obmedzenej miere a s kuzelnym prikazom do konzoly. Alebo mam USB kluc, ktory v linuxe nemozem ani naformatovat a obcas tvrdy format tomu klucu treba. Inak citanie dat je v pohode a aj rychle.
      Ak nieje podpora zariadeni priamo od vyrobcu, nemozme sa cudovat preco linuxove pocitace maju ovela vyssiu spotrebu energie. Napriklad dne som sa pod 16W nedostal a to som mal skoro vsetko poodpajane. Taka uzasna vec ako je suspend to RAM ktoru na desktope 10 rokov starom uspesne vyuzivam pod XP na novom notebooku s linuxom proste nejde. Akoze NVidia dodava ovladace pod linux. Vsetci na tomto fore vedia ze su to nedorobky ktore viac nefunguju ako funguju. Alebo take ovladace pre podporovane tlaciarne HP. Ako potom vysvetlit, ze sa neda ta tlaciaren presvedcit aby nemiesala ciernu z farebnych, ale pouzila ten zasraty cierny atrament vo vedlajsom zasobniku ! Musim preto tlacit z windowsu.

      Nie je veru ta podpora taka velka, zial.
      • Re: Rok s Linuxom 16.11.2007 | 07:26
        Avatar Róbert Dúbravský PC Debian alebo Ubuntu - servery Debian  Používateľ
        Ahoj,
        No ja už na linuxe výhradne idem 7 rok. Používam vo firme - doma, na programovanie WWW, grafiku, kanceláriu a ako bežný uživateľ pre zábavu. Ale preto nepíšem.

        1. Hardvér treba kupovať len s podporou linuxu. To znamená mám niečo vyhliadnuté a mrknem sa na internete alebo niekde inde ako to vyzerá s podporou.

        2. Tlačiareň HP. Donútiť aby tlačila čiernu z čiernej. V nastavení ovládača používam voľbu Farebná+čierna a DPI koľko potrebujem. Keď dáš automatic tak to bude presne tak že čiernu si spraví z farebnej. Väčšinou tlačím s OpenOffice a každý dokument si nastavím ak potrebujem iné nastavenie ako východzie v systéme.

        3. Nový kernel 2.6.22 je už celkom o normálnej spotrebe. Vydrží mi presne tak dlho ako na XP. Čo sa týka uspavania do RAM - dá sa to vyriešiť pomocou fóra a pod. Osobne mi to nechýba. Uspávanie na disk ide slušne.

        4. Vydanie distribúcie - nedokončené/ý inštalátor programov. No, predpokladám že hovoríš o SuSe. Vtom neporadím. SuSe som používal 1 rok, na moj notebook bola v tej dobe pomalá. Dodnes už spokojne bežím na Ubunte.
        Predávam počítače v Bánovciach nad Bebravou a na každý komp ide legálny linux Ubuntu s plnou podporou.

        Čo ešte dodať? Len to, že som rád keď vidím ďalšieho nového spokojného užívateľa Linuxu a nie pokrytcov čo používajú hacknutý nelegálný softvér a rozdrapujú sa akí sú machri a my amatéri.
        • Re: Rok s Linuxom 17.11.2007 | 08:13
          still   Návštevník
          A teraz trosku z ineho sudka...
          Porusovat licenciu microsoftu nechces, ale licenciu icq ti nevadi? Maju tam totiz zahrnute, ze vyuzivat na firemne ucely je zakazane. A na firemnej stranke vidim kontak na icq...
          Viem, ze obchod je obchod, ale zmluva je zmluva ;-)
          • Re: Rok s Linuxom 17.11.2007 | 23:06
            Avatar Róbert Dúbravský PC Debian alebo Ubuntu - servery Debian  Používateľ
            Ahoj,
            Používam Pidgin.
            • Re: Rok s Linuxom 17.11.2007 | 23:13
              still   Návštevník
              Ahoj, to nestaci, resp. purusujes dalsi bod icq licencie, ktora hovori o tom, ze mozes pouzivat iba oficialneho icq klienta. Pidgin nim rozhodne nie je. A pokial viem, tak pod linuxom okrem go.icq.com nie je nic ine.
              Polovicate riesenie nie je riesenie ;-)
            • Re: Rok s Linuxom 17.11.2007 | 23:47
              open source   Návštevník
              nezalezi na tom akeho klienta pouzivas. hlavne je to aky protokol pouzivas. pouzivanie protokolu icq nie je na komercne ucely v licencii dovolene v ziadnom klientovi, navyse v licencii icq nie je dovolene icq pouzivat ani na sukromne ucely ak nepouzivas oficialneho klienta icq.

              riesenim je pouzivat na komercne ucely nejaky slobodny protokol, napr. jabber/xmpp
              viac info: icq.xmpp.cz
              • Re: Rok s Linuxom 18.11.2007 | 12:20
                Avatar Róbert Dúbravský PC Debian alebo Ubuntu - servery Debian  Používateľ
                Ahoj,
                Urobil som nápravu. Ešte donútiť pidgin-a aby prebral všetky moje ICQ kontakty cez jabbim.cz :).
                • Re: Rok s Linuxom 19.11.2007 | 17:20
                  still   Návštevník
                  V pidgin-ovi to asi nespravis, musis si zaregistrovat tzv. icq transport. To mozes urobit bud v gajime (nie gaim), ale asi ti ich tam prida iba pod ich cislami, aspon to tak robil, neviem ako je to v novej verzii, alebo mozes skusit cez PSI, ten by to mal dokazat lepsie, ale nezarucujem...

                  Ale aj tak, ako bolo spomenute, icq licencia nedovoluje vyuzivat icq protokol na komercne ucely, ci to robis cez transport, cez ineho klienta, alebo aj oficialneho, proste do firmy icq je nelegalne!
                  A taktiez neviem ako je to s transportom, ale asi aj to sa povazuje za neoficialneho klienta, takze aj to je nelegalne. Tak isto ako pre server, ktory to poskytuje, tak aj pre ludi, ktori to vyuzivaju.

                  Viem, je to tazke, icq je rozsirene a zakaznici ho radi pouzivaju, ale ak to chces pouzivat naozaj legalne, tak to radsej nepouzivaj, ina moznost uz asi nie je.


                  btw.. k stranke.. tie obrazkove banneri su pekne, ale ta jpeg kompresia je strasna, odporucam min. 90-95% alebo to najlepsie - bezstratovu kompresiu cez png. Uvidis, ako sa to zlepsi ;-)
                  • Re: Rok s Linuxom 19.11.2007 | 19:41
                    Avatar Róbert Dúbravský PC Debian alebo Ubuntu - servery Debian  Používateľ
                    Ahoj,
                    No čo už. Budem musieť ICQ vyhodiť z www. Ako je na tom skype? Viem že je to uzavretý protokol a neviem čo robí poza chrbát. Ťažko sa bude prehovárať na xmpp klientov a pod. (Ešte že máme maily). Still dík za nakopnutie.
                    Ahoj
                    • Re: Rok s Linuxom 19.11.2007 | 22:12
                      still   Návštevník
                      Tak toto by som vazne na ziadneho podnikatela nepovedal. Ale som rad, ze na svete este existuju ludia, ktori maju svoju cest :-)
                      Skype ma tiez svoje muchy, ale aspon neobmedzuje pouzivatelov nezmyselnou licenciou, teda pokial viem, tak je ho mozne pouzivat ako na komercne tak aj nekomercne ucely, pod linuxom rovnako ako pod inym operacnym systemom. Aspon pokial nezmenia licenciu :-)

                      tak nech sa dari ;-)
                      • Re: Rok s Linuxom 19.11.2007 | 23:02
                        Avatar uid0 Debian  Používateľ
                        jasne, z kaluze do blata

                        ludia, vytvarate dalsi monopol
                        Debian. apt-get into it…
                        • Re: Rok s Linuxom 19.11.2007 | 23:18
                          open source   Návštevník
                          pre neznalych tejto problematiky: skype.xmpp.cz
                          • Re: Rok s Linuxom 20.11.2007 | 00:13
                            still   Návštevník
                            Takze nic nove som sa nedozvedel, ale dobre vediet, ze aj take stranky existuju. Kedze na otazky "Mas windows?", "Mas ICQ?", "Mas Skype?" mozem jednoznacne a rovnako odpovedat "Nie" (mam Linux, Jabber a SIP) :-)

                            Ale na druhej strane je to, ze on ma firmu a tam potrebuje komunikovat so zakaznikmi. A kedze medzi beznymi uzivatelmi su, teda aspon v nasich koncinach, bohuzial, rozsirene tieto sluzby, tak by bolo pre neho velmi nevhodne, ak by vsetky tieto moznosti odmietol.
                            To co som tu zacal nemal byt ideologicky boj proti closed source programom/protokolom (sam sa im snazim vyhnut). Ale iba upozornenie na to, ze pouziva nieco co nie je v sulade s licenciou a to napravil.. ;-)
                    • Re: Rok s Linuxom 19.11.2007 | 23:09
                      Avatar srigi   Používateľ
        • Re: Rok s Linuxom 18.11.2007 | 12:07
          Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
          1.
          ak by som mal mať iba HW s podporou linuxu, moc by toho nebolo. Sú prístroje, ktoré som rád keď vôbec nájdem firmu čo to vyrába a za rozumnú cenu a je to vždy pre windows. Napríklad som ešte nevidel meraciu kartu pre linux.

          2.
          ak je to s tým jadrom 2.6.22 pravda, som len rád, pretože ja mám 2.6.17-5 custom jadro a rozmýšlal som nad upgradom, po pravde nechce sa mi stále rýpať v systéme, zase odznova riešiť tie isté problémy s rozbehávaním jednotlivých zariadení, ale ak by to prinieslo lepšiu spotrebu, išiel by som do toho niekedy v zime. Inak som niekde čítal, že jadro 2.6.21 je na tom lepšie ako 2.6.22, ktoré je vraj totálne odfláknuté a nejde na tom skoro nič - neviem čo je na tom pravdy, ale nerád by som to skúšal na svojom notebooku, pretože toľko testovacieho času zase nemám
          "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
      • Re: Rok s Linuxom 18.11.2007 | 11:01
        Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
        aaaano karolko a potom si sa zobudil s rucickou v serbliku ze?

        taku zbierku howadin aku si tam popisal ty som cital iba na nemenovaj stranke RaHu.cz (vlastne mas este co robit, aby si ho dohnal)
        git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!