firmware

Sekcia: Hardware a Drivery 29.12.2007 | 02:00
shade   Návštevník
Zdravim, mohli by ste mi prosim vysvetlit co je to ten "firmware"? Mal som za to ze firmware je software nutny na funkciu daneho zariadenia, kt. na rozdiel od ovladaca je priamo sucastou daneho hardwaru (napaleny v flash, e/e/p/rom) a nie je OS dependant, zatial co ovladac je. A teraz citam ze na to aby fungoval hardware je nutne do systemu(!) nahrat "firmware". Preco? Jedna sa len o cast driveru, ktoru nechce nikto zverejnit kvoli patentom, alebo ide skutocne o obsah flash pamate daneho zariadenia?
    • Re: firmware 29.12.2007 | 02:25
      Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
      Mas pravdu, firmware je OS pre dane zariadenie, aby mohlo vykonavat svoju funkciu. Casto byva nahrany v nejakej pevnejsej pamati na danom zariadeni (flash, eeprom, hdd), ale na trhu su aj zariadenia, ktore takuto pamat nemaju a firmware sa do nich musi nahrat vzdy po nastartovani (napriklad niektore wifi karty, ale aj ine zariadenia). Cize v tom pripade je firmware sucast ovladaca, ktory najprv musi ten firmware nahodit a nasledne so zariadenim komunikovat.
      Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
      • Re: firmware 20.01.2010 | 17:56
        Jan P.   Návštevník
        Dobry den

        mam multimedialny prehravac v ktorom je mozne upgradovat firmware.

        Znamena to ze je tym umoznene aj prisposobenie trebars k prehratiu nejakeho noveho video formatu,ktory sa prave objavil na trhu ?

        dík
        • Re: firmware 20.01.2010 | 18:30
          Avatar zixo Ubuntu, Debian  Používateľ
          Ano. ale

          1. len v pripade ze tak urobi tvorca firmwaru + hardware je dostatocne vykonny nato aby s novym kodekom mohol pracovat

          2. je mozne nahrat na zariadenie vlastny(custom) firmware co vyzaduje vedomosti.
          2.6.28-15-generic x86_64 GNU/Linux