Do noveho roku s Linuxom - volba distra, podpora HW...

Sekcia: Ostatné 31.12.2007 | 21:42
shiro   Návštevník
Nazdar pani,

Chcem skusit nejaky linux. Co som pozeral tak sa mi zapacilo Ubuntu, ale popravde neviem aku distribuciu si mam vybrat. Kedysi som sa kusok hral s Fedora 3 ale to uz bolo davno. Zatial mam favorita to Ubuntu.

Najprv by asi bolo dobre napisat, na com by som ho chcel pouzivat.

Athlon64 4800+
4GB DDR2 RAM
2ks 250GB HDD SATA2
GeForce 8800GTS 320MB
Doska Asus M2N SLI deluxe
DVD palicka NEC 7173, DVDROM LG 16x
USB klavesnica + wireless mys microsoft

Rozdelenie diskov:
prvy disk ma 100GB partisnu kde je WinVista, zvysnych cca 130GB su data
druhy disk je cely 230GB (formatovanych) len data.

Je to moje domace PC, takze je k nemu este prikvacena HP tlaciaren (deskjet 1360) a pripajam k nemu dalej bezne veci ako USB kluce, pripadne externy HDD cez USB.

No a teraz par veci co by som rad vedel...

1 - Je nejaky problem v komaptibilite s uvedenou zostavou, ak niekto vie ze by s nejakym komponentom mohol byt problem dajte prosim vediet.


2 - Ovladace - tuna by problem byt nemal, ked mi napr. livecd slaxu 6 rozbehlo zvuk hned z fleku, co viem tak nVidia ma celkom dobru podporu pre Linux, ale co ak...


3 - K rozdeleniu HDD - particie pre linux chcem spravit z volneho miesta particie C:\ , (je tam Vista a asi 50GB volnych, takze by som z toho spravil part. pre system a swap) - da sa to takto bez problemov?
Ide mi o to, ci posledne vydania Linuxov uz vedia robit aj s particiami kde je Vista, aby mi to nepoharasilo jej bootloader - konkretne mi ide o Ubuntu 7.10
A ako som si tuna na webe pozrel navod instalacie Ubuntu tak s rozdelenim HDD a vytvorenim novych particii by tiez problem nemal byt.


4 - co sa tyka hier, pod Wine alebo Cedegou sa daju spustit okrem windowsackeho softwaru aj hry? Potrebuje to nieco special instalovat (s openGL mozno neni problem, ako je to s DirectX?)? Idu na tom aj nove veci ako Crysis, Lost Planet, CoD4, Supreme Commander, Command & Conquer a podobne? Ako je to s vykonom hier takto pustanych cez emulator? Inak by som nemal problem kvoli hram skakat do windowsu, ak by nesli nahodou, ale ak by sa dali rozbehat, tak by to bolo super.


5 - Pri stahovani programov, pripadne updatov distribucie sa ako hybu velkosti stahovanych dat? U programov viem ze je to rozne, ale pri updatovani systemu treba tahat niekolko sto MB? Linku mam sice 3MB cez Wifi na 5GHz, ale cakat kym stiahne napr. 350MB sa mi moc nechce...


6 - Este mam otazku k tym distribuciam - Ako som pisal favorita mam zatial Ubuntu.
Je rozdiel medzi Ubuntu a Kubuntu naozaj iba v inom GUI? (GNOME vs. KDE), alebo je tam odlisneho toho viac - nejaka podpora HW, ine veci, alebo daco takeho?
Som totiz trocha rozmaznany z posledneho rok trvajuceho pouzivania Visty, a kus si aj potrpim na vzhlad desktopu...viem som rozmaznany :-)
Takze preferujem par grafickych efektov + vytienovane priehladne okna atd. Najlepsie by bolo asi riesit to XGL alebo Compizom/Berylom? O vykon masiny strach nemam, Vista na nej bezi uplne paradne. Dufam ze neni problem spojazdnit podobne graficke vychytavky v Ubuntu.


7 - Aky program by ste odporucili na tahanie torrentov v Linuxe? Pod Win pouzivam uTorrent, nieje portovany na Linux? Alebo existuje nieco podobne male a jednoduche?


8 - Ako sa daju pod Linuxom vyriesit virtualne mechaniky (nahrada Daemon tools z Win)?


9 - ak si nahodim 64bit distribuciu, je tam nejaky problem s 32bit softwarom, (alebo s emulaciou windows softwaru cez wine/cedega)?, dufam ze netreba potom od vsetkeho zhanat len 64bit verzie softwaru. Priznam sa pri tomto absolutne neviem jak je Linux na tom. Ale nazdavam sa ze 32bit programy bezia v akomsi rezime emulacie ako je tomu u 64bit windows.


Skratka chcel by som Linux pouzivat ako nahradu windowsu pokial je to mozne, preto aj tie vselijake otazky o nahradach za programy.

Zivim sa sice ako PC servisak ale v Linuxe som novacik a dufam ze mi poradite, v dnesnej dobe veru nieje na skodu sa ho naucit.





    • Re: Do noveho roku s Linuxom - volba distra, podpora HW... 31.12.2007 | 23:07
      Avatar voxar Linux Mint,  Používateľ
      ta zostava vyzera jak xvalenka pred nami.xexex .. ale sranda... pojde ti hocico ...aj s plnymi compizefektami ... len si vyber prostredie .. gnome..kde..xfce asi ani nie na tento hardware... len neviem jaks wireless hlodafcom
      Začať používat Linux ja ako prestať fajčiť... potrápi ťa to , ale potom je lepšie
    • Re: Do noveho roku s Linuxom - volba distra, podpora HW... 31.12.2007 | 23:14
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      6 - Este mam otazku k tym distribuciam - Ako som pisal favorita mam zatial Ubuntu.
      Je rozdiel medzi Ubuntu a Kubuntu naozaj iba v inom GUI? (GNOME vs. KDE), alebo je tam odlisneho toho viac - nejaka podpora HW, ine veci, alebo daco takeho?
      Som totiz trocha rozmaznany z posledneho rok trvajuceho pouzivania Visty, a kus si aj potrpim na vzhlad desktopu...viem som rozmaznany :-)
      Takze preferujem par grafickych efektov + vytienovane priehladne okna atd. Najlepsie by bolo asi riesit to XGL alebo Compizom/Berylom? O vykon masiny strach nemam, Vista na nej bezi uplne paradne. Dufam ze neni problem spojazdnit podobne graficke vychytavky v Ubuntu.


      ///

      Ubuntu, Kubuntu atd su viac menej rovnake, len ine prostredie. Cely *buntu projekt sa da hocijako prehadzovat. odporucane je vsak hlavne obycajne ubuntu. podpora u kde nie je taka dobra ako pri napriklad opensuse.

      v ubuntu nie je problem. staci prihodit program na compiz. alebo siahnut po upravenej verzii ubuntu kde uz mas vsetko nastavene - napriklad greenie alebo mint linux. tam mas aj tieto vychytavky ihned. ale zas nemas korejske pisma a sokumentaciu ku dokumentacii :)
      • Re: Do noveho roku s Linuxom - volba distra, podpora HW... 01.01.2008 | 16:48
        qw11   Návštevník
        Trochu si niesom isty tou USB klavesnicou. Niektori maju problem v grube pri vybere OS vtedy este nieje nacitany ziadny OS a o ovladanie klavesnice sa stara BIOS. Tak treba pozriet podporu.
        Myslim ze o priehladne okna a podobne efekty sa nemusis bat ani v gnome. Ak sa ti to nebude pacit jednoducho doinstalujes KDE a mas Kubuntu.
        Co sa tyka aktualizacii zalezi co vsetko budes mat povolene ale aj tak prva aktualizacia systemu bude mat cez 200MB ovsem nemusis ju stahovat naraz a najvacsi blok tam bude mat OpenOffice s asi 60MB co pri tvojej linke nebude problem.
      • Re: Do noveho roku s Linuxom - volba distra, podpora HW... 01.01.2008 | 18:55
        Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
        Čo chceš prihadzovať? Šak ubuntu 7.10 už má všetko na 3D efekty. Dokonca mne na intel grafike išli už z liveCD a nič som nenastavoval.
        Jedine, čo bude asi treba doinštalovať, bude compiz config manager aby si mohol efekty nastavovať ako len chce. Predpokladám, že si teda myslel ten balíček.
        Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
    • Re: Do noveho roku s Linuxom - volba distra, podpora HW... 01.01.2008 | 19:04
      Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
      1 - ako tu bolo spomenuté, možno tá USB klávesnica
      2 - ako hovoríš
      3 - ak máš ntfs, teoreticky by malo ísť zmenšiť danú partíciu. Ale je to riziko (môžu sa stratiť data). Treba skúsiť asi partition magic pod win.
      4 - hry bude asi predsa len lepšie hrať pod windowsom. Cez wine idú menej náročnejšie hry/programy, cedega neviem
      5 - Najväčší bude update na začiatku (ako tu bolo spomenuté) okolo 250MB, inak bývyjú zväčša okolo 10 - 30MB
      6 - Ubuntu odporúčam aj ja. Vzhľad si prispôsobíš ako len chceš ;)
      7 - torrenty neťahám, takže neviem. A ak náhodou ťahám, tak cez operu (to ale nie je moc šťastné riešenie)
      8 - ISO súbory pripojíš takto mount nazov_iso.iso miesto_kam_pripojit -oloop
      9 - S tým nemám skúsenosti. Ale mám pocit, že 32bit soft ide, ale treba mu doinštalovať aj 32bit knižnice
      Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
    • Re: Do noveho roku s Linuxom - volba distra, podpora HW... 01.01.2008 | 20:36
      shiro   Návštevník
      Dakujem zatial vsetkym za odpovede.

      Uz ficim na Ubuntu 7.10 32bit + dualboot s Vistou, a nakoniec so ho dal na separatny 80GB disk, kde som mu spravil particie. Vsetko funguje super, az na problem s internetom za naciatku - tu ale pomohlo vypnutie ipv6. Fakt neviem naco ho ma default zapnute, ked to este nik nepouziva...

      Akurat riesim nejaky software, s compizom som sa uz pohral a zatial mam nahodeny emerald theme manager. Este vyskusam ten compiz config manager, ako pisal mayo_s.

      Nepoznate nejaky dobry prehravac mp3, ktory by sa vedel bez problemov dostat na NTFS disky? Rhytmbox, ktory to vie pinda nieco ze mu chyba gstreamer kniznica (aj ked som ju nahodil) a neprehra mi nic, XMMS sa vie dostat maximalne po /, a tak som skoncil pri Toteme, ktory je ale na filmy a nema ani len ekvalizer... :-)
      Ide mi o to, ze je zbytocne kopirovat par gigovy archiv mp3 z disku na disk.

      Dalej mi chyba nieco ako objectdock, skusil som superkarambu, ale ta je pre KDE, takze v GNOME ju nevidim(alebo som slepy) a pri istale KDE to chcelo tahat 250MB veci. Skusil som gDesklets, ale neni to ono...asi musiim fakt stiahnut KDE, aby so rozbehol softy pre KDE vsak?
      • Re: Do noveho roku s Linuxom - volba distra, podpora HW... 01.01.2008 | 20:41
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        nie nemusis tahat cele KDE. akykolvek program potrebuje nejake kniznice, ktore sa cez system zavislosti nainstaluju...

        ludskou recou: prvy program pre KDE ked davas do gnome tak to chce napriklad 200MB. druhy vsak uz bude potrebovat napriklad len 20MB.
      • Re: Do noveho roku s Linuxom - volba distra, podpora HW... 01.01.2008 | 21:25
        Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
        Prehrávač exaile.
        Inak nevidím dôvod prečo by sa nemal dostať na ntfs akýkoľvek prehrávač. Ak je ten disk primountovaný, stará sa o neho OS a ten prehrávač s tým nič nemá.
        Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
        • Re: Do noveho roku s Linuxom - volba distra, podpora HW... 01.01.2008 | 21:42
          shiro   Návštevník
          Diky, medzicasom som nasiel a rozbehal Amarok, zatial to najlepsie co som nasiel :-)
          Ale vyskusam aj ten exaile, co je to zac.
          • Re: Do noveho roku s Linuxom - volba distra, podpora HW... 02.01.2008 | 12:41
            Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
            Amarok je tiež perfektný. Exaile je niečo podobné. Amarok je pre KDE a Exaile pre Gnome. Ja som sa rozhodol nemiešať KDE a Gnome aplikácie, tak mám exaile.
            Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
            • Re: Do noveho roku s Linuxom - volba distra, podpora HW... 02.01.2008 | 17:00
              Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
              amarok je podstatne lepsi. ak chces tak ho pouzivaj.

              rovnako ako tu kolega nemiesam programy pre KDE a Gnome, tak mam exaile
      • Re: Do noveho roku s Linuxom - volba distra, podpora HW... 06.01.2008 | 05:32
        Benni   Návštevník
        Ak Ti chýba objectdock, skús Avant Window Navigator. To Ti urobí dobre :)
      • Re: Do noveho roku s Linuxom - volba distra, podpora HW... 13.01.2008 | 20:11
        tomash   Návštevník
        Ked chces nejake doky na plochu tak pouzi screenlets. Mas tam podobne veci ako na bocnom panely na viste.