vykon mintu na notebooku

Sekcia: Hardware a Drivery 14.02.2008 | 08:56
Avatar audiomaster debian / mint 4.0  Používateľ
zdravim!Mam nainstalovany mint 4.0 daryna. skoro stale mi ale bezi ventilator na notase. pod win mi to chodi o dost spokojnejsie (tichsie). vsimol som si napr. taky proces ze trackerd ktory vzdy po starte ukoncim lebo mi berie asi tak 60 percent procaku a pravdepodobne zaplna aj swap aj ked to monitor systemu to neukaze ale disk prestane chrcat az ked sa ukonci.
Ten notas ma osadeny core solo a 1 GB ram. nie je to nic zavratne rychle ale tak aby mi pri prehravani flacu alebo avi-cka slapal vetrak naplno tak to sa mi nezda ... poradite mi nejak? este mi napadlo ze ten notas uz nebol dost dlho otvarany ... ze ho skusim mozno povysavat vnutri...
dik za nazory
    • Re: vykon mintu na notebooku 14.02.2008 | 09:26
      Avatar marek`` Ubuntu 9.04 KK  Používateľ
      Ten proces trackerd je spustany automaticky po 40sec po starte a aby indexoval tvoj disk, emaily a podobne. Ak to cele spravi (niekolko hodin indexacie), uz to nebude zatazovat procesor.
      Cele to sluzi na to, ze ked si napises klucove slovo v takom okienku, tak ti najde vsetky subory, vsetky emaily, kde sa to slovo nachadza.
      Tuto funkciu mozes vypnut, aby to neindexovalo (ak to nechces). V Ubuntu je to System->Sprava systemu->Indexovanie.
      Neviem ako to je v Linux Mint, on ma svoj vlastny control panel. Niekde si skus pohladat Indexaciu. Tam ju budes moct vypnut. Laptop nevysavaj, to je zbytocne.
      • Re: vykon mintu na notebooku 14.02.2008 | 09:40
        Avatar audiomaster debian / mint 4.0  Používateľ
        a to bude indexovat len raz ci pekne po kazdej zmene na disku sa spusti indexacia znova?
        • Re: vykon mintu na notebooku 14.02.2008 | 12:53
          Avatar marek`` Ubuntu 9.04 KK  Používateľ
          Ked sa celkova indexacia dokonci, tak potom to uz bude indexovat len zmeny. Neviem ako to presne pracuje, ale typujem ze po kazdej zmene suboru si tracertd zmeni databazu, takze to asi ani nepocitis.
          Je na tebe, ci to budes potrebovat, alebo nie. Ja osobne sa bez toho zaobidem. Ak planujes zmenu distribucie kazdu chvilu, tak by som sa na to vykaslal. Ak planujes hladat dokumenty rok stare, co si komu kedy pisal cez email a podobne, tak to bude pre teba uzitocne.
          Je to na tebe.
      • Re: vykon mintu na notebooku 14.02.2008 | 09:51
        Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
        Toto isté mne robil SuSe (tam sa to volalo "beagle"), preto som indexovanie vypol. Okrem toho každé indexovanie spomaľuje prácu s diskom a zdržuje. Samozrejme záleší na používateľovi či to potrebuje alebo nie.

        S tým vysávaním to nieje až tak zlý nápad, predsalen dostáva sa do chladiča špina, už som mal nastole dosť špinavých chladičov, účinnosť potom dosť klesá a otáčky ACPI zbytočne zvyšuje. Odstránením špiny sa zvýši prietok vzduchu a intenzifikuje sa prestup tepla. Moja zásada je čistiť aj výrobky v záruke, síce možno prídem o záruku ktorá by ešte rok trvala, ale získam niekoľko rokov životnosti navyše, tak sa to oplatí.
        "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
    • Re: vykon mintu na notebooku 14.02.2008 | 10:58
      Avatar srigi   Používateľ
      Mno Mint je vlastne Ubuntu, takze ma jadro 2.6.22
      Toto jadro a konkretne to Ubuntacke asi nie je moc dobre naladene na spotrebu. Ak ti to vo Win ide pekne potichu a s malou spotrebou, nic vysavas nemusis, radsej si precitaj toto1 a toto2.
      • Re: vykon mintu na notebooku 14.02.2008 | 11:25
        Avatar audiomaster debian / mint 4.0  Používateľ
        dik ... toto urcite vyskusam.
        • Re: vykon mintu na notebooku 14.02.2008 | 11:52
          Avatar srigi   Používateľ
          Ak kces este detailne sledovat, ktory proces ti zobudza CPU z hlbokych C stavov, precitaj si este tento clanok.

          Proste ak budes robit vlastne jadro, zahrn tam vsetky tie vymenovane patche, k tomu si nainstaluj powertop a uvidis, ze vysledok bude velmi zaujimavy. Kazdopadne sa nedaj odradit, ak sa ti prve jadro nepodari spravne nastavit, opytaj sa na fore, skus to znova.