Hlboké zamyslenie nad Linuxom:)

Sekcia: Komunita 06.03.2008 | 01:51
Avatar adam.valcek   Používateľ
Hľadal som niečo ohľadne programov na sťahovanie a našiel som tento zaujímavý príspevok, na ktorý mi nedá, aby som nezareagoval, aj keď je starý vyše roka.

- http://www.linuxos.sk/forum/8438/index.html -

Nie som používateľom Linuxu dlho, skôr veľmi krátko + dva týždne, ale moja premena a štiepenie voči Microsoftu sa začala asi FireFox-om, až som si jedného dňa povedal: „Prečo nie?“. Je pravdou, že som mal problémy z HW podporou, ale vďaka bratskej súdržnosti fóra:) som ich vyriešil v priebehu jedného dňa.
Je pravdou, že veľa profesionálnych programov je tvorených pre Windows, ale zamyslime sa prečo to tak je? Píše sa 21. storočie, poznáme stovky výrobcov počítačov, desiatky automobiliek, vyvíjame alternatívne pohonné možnosti a masovo používame iba jeden operačný systém?! Ľudia sú od nepamäti pohodlný, preto ostávajú u doslova primitívnych Oknách, lebo klik sem, klik tam a máme to hotové. A takto sa to vrodilo do nášho vnútra, tento systém používajú nadnárodné spoločnosti i vývojári. A vzbura, tá sa nekoná...aspoň nie hromadná. Pre príklad: V škole máme dosť podstatný predmet „aplikovaná informatika“, a keďže škola od istého Billa dostala zadara systém aj Office, bol som jeho otrokom...Teraz mám OpenOffice a nič mi nechýba, občas iné ikonky, iné radenie v možnostiach – po dvoch týždňoch som prišiel na to, že väčšie možnosti. Autor menovaného príspevku, sa vyjadril že by to chcelo „šťavu“ a má pravdu...presne viem ako to myslel – ale to nie je také jednoduché. A práve ľudia ako je on, túto šťavu ničia: a kto ju tvorí? Tí, ktorý ostávajú pri Linuxe aj napriek ťažkostiam, hľadajú cesty, riešenia...A nevzdávajú sa, ani po niekoľkých neúspechoch. V Londýne (a dúfam aj po celom Anglicku) sú školy ktoré využívajú edubuntu...v Prahe taktiež...ale na potulkách po Slovenských školách som takú nevidel. Štatisticky: údajne z roka na rok stúpa počet užívateľov Linuxu. Ale práve ľudia, ktorý sa vzdajú po tom ako uvidia „príkazy“ a neuvidia „Program Files“, nám berú silu, entuziazmus, pozitívne myslenie...V každom z nás, nie ako programátoroch, užívateľoch, sekretárkach, ale ako v ľuďoch by mala byť hlboko zakorenená myšlienka, že poznanie oslobodzuje a patrí všetkým, nie iba vyvoleným „garážovým géniom“.

P.S.
Treba ale uznať jednu pravdu, kým nepríde čas kedy užívateľov Linuxu, pomerne veľké množstvo k uživ. Windows-u, dovtedy to budeme mať ťažšie – vždy. Väčšina používa WIN a oni si myslia, že tí ktorý používajú Linux sú „z inej planéty“. Ale podobne je to aj na trhu práce, vo všetkých inzerátoch sa udáva: Používateľské znalosti – Windows. Našťastie, mal som tú možnosť v živote vidieť dva inzeráty, kde bolo zadané Ubuntu:). A myslím bežné kancelárske zamestnanie. Ale pamätajme na jedno, ovládanie Widnowsu sa nedá zabudnúť:) Veď klikať dokáže aj debil :P
    • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 06.03.2008 | 06:56
      pepe   Návštevník
      Aby si teraz nebol otrokom Linuxu
    • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 06.03.2008 | 10:11
      Avatar marek`` Ubuntu 9.04 KK  Používateľ
      S niektorymi vecami s tebou nesuhlasim. Napr: "vediet klikat dokaze aj debil". Nie je prave toto vyhoda? Silu prikazoveho riadku ti nikto neberie a mozes ju nadalej stale pouzivat. Klikatka su len nadstavba nad beznymi prikazmi.
      Hadam nechces popriet inovaciu Xeroxu okienkovych dialogov?. Inak nemusis to zase az tak zrat. Ano treba presadzovat alternativu Linuxu, ale tak, aby si nerobil s beznych ludi blbcov. To ze nevedia ako funguje ich operacny system do detailov, este neznamena ze nemozu pouzivat ich specificku aplikaciu.
      Nesuhlasim s tym, ze ""ludia ktori sa vzdaju potom ako uvidia "prikazy" a neuvidia "Program Files", nam beru silu"". A ako ti beru tu silu?
      Sekretarkam je fuk co pouzivaju. To by si videl ako niektori ludia co sa vyznaju v chemii si mozno trhaju vlasy, preco si ludia kupuju prave ten jogurt, co tam nevidia to "E777", vsak to je do oci bijuce a oni to uplne ignoruju... skus sa na to pozriet trosku z nadhladu...
      • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 06.03.2008 | 12:02
        asfalatus (Jaroslav Petráš)   Návštevník
        Je zaujímavé že ako argument Ti slúži HOAX... Emulgulátory sú v dávkach, ktoré potravinové výrobky obsahujú neškodné pre ľudský organizmus. Komisia ktorá to posudzuje je veľmi prísna a taktiež nehovorím o tom že každý štát má vlastný ústav pre ochranu trhu, zdravia spotrebiteľov a atď... Takže prosím DOSŤ rozširovaniu takýchto HOAXov... Lezie mi to už na nervy. Ďakujem...

        Čo sa týka mňa, je mi už jedno kto čo používa, doby keď som bojoval proti M$ sú už dávno preč. Dokonca ho aj daktorým odporúčam, pretože viem že je to pre nich tá najlepšia voľba.

        No pre mňa sú GNU/Linux sys. a vôbec UNIX-like systémy tým najsilnejším pracovným nástrojom vôbec. Používam teda čo mi vyhovuje a keď má niekto niečo iné, jeho problém. Ak vidím že by bolo vhodnejšie iné riešenie, odporučím.

        Toť vše...
        • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 06.03.2008 | 13:21
          limbi   Návštevník
          no ja by som tym komisiam az tak neveril; bol jeden velmi pekny dokument v britanii, kde sa spominalo, ze americka narodna strategia pre podporu zdraveho stravovania (to len parafrazujem) bola "upravena" tak, aby nevyznela negativne voci vyrobcom tzv. sladkych nealkoholickych napojov. konkretne je obsah hlavne cukru v malinovkach taky velky, ze ma jednoznacne negativny vplyv na ludsky organizmus. lobizmus je lobizmus, biznis je biznis.

          a aj keby boli E neskodne, nevidim dovod ich do seba pchat, pokial mam k dispozicii "cistejsiu" alternativu; mlieko sa propaguje tiez (stat ho propaguje), pricom aj samotni vedci su rozpolteni v nazore nanho;

          a k povodnemu prispevku: jasne, teraz preto, ze windows je zatial jednoduchsi "senilne klikatko", budem pouzivat vyhradne linux; linux tam smeruje tiez, len tak medzi nami; dojdes do veku, kedy sa nebudes mat cas hrajkat ako teraz, a pokial sa tym nebudes zivit, tak si vyberies tiez nieco uhladene, ako je napr. v sucasnosti windows; windows nema len nevyhody v porovnani s linuxom, ma aj svoje plusy; snaz sa byt dobrym linuxakom, ale neznevazuj ani druhu stranu; je kopa ludi, co sa vyzna a pouziva prave windows
          • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 06.03.2008 | 15:43
            asfalatus (Jaroslav Petráš)   Návštevník
            S prepáčením: serieš si do úst...

            "V británii vyšiel dokument, že v amerike..." Smiem sa spýtať kde žijeme my? V EU, alebo v USA? A predstav si že negatívny vplyv má takýto nápoj len ak ho piješ namiesto iných tekutín a tvorí Tvoj jediný pitný režim... Ako jednorázové doplnenie energie (ktorú Ti zaistí práve cukor) je to zaujímavý nástroj. Alebo pre diabetikov na zvýšenie hladiny cukru v krvi keď to urýchlene potrebujú (cukry obsiahnuté v tekutine sa najrýchlejšie dostávajú do krvného obehu).

            S tým že biznis je biznis, atď... súhlasím.

            Mlieko? xD Dosť prosím Ťa...

            Windows je jednoduchší? A v čom? Nezdá sa mi lahšie rozbehať zvukový server, trebárs pulseaudio pod Windows ako pod distribúciou OS Linux.

            Áno, dospel som do veku keď sa naozaj nemám čas hrajkať, preto stiahnem ~140MB ISO netinstall Debian-u, nainštalujem minimálny systém, napíšem dokopy päť riadkov do terminálu a pracujem...

            Tolko k tomu ako si nás skvele "zvozil"....

            Pre autora vlákna: nechaj si svoju radosť pre seba, svoje názory prezentuj až keď sa na ne niekto spýta (alebo na IRC s rovnako zanietenými jedincami). Lebo potom tu vznikajú takéto "skvelé" diskusie s uhladenými klikačmi...
            • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 06.03.2008 | 16:25
              limbi   Návštevník
              som napisal, ze som trocha "zvozil" autora vlakna, nie teba. som len chcel, aby trocha ubral, lebo je to sprostost takto nadavat na windows.

              ""V británii vyšiel dokument, že v amerike..." Smiem sa spýtať kde žijeme my? V EU, alebo v USA? A predstav si že negatívny vplyv má takýto nápoj len ak ho piješ namiesto iných tekutín a tvorí Tvoj jediný pitný režim... Ako jednorázové doplnenie energie (ktorú Ti zaistí práve cukor) je to zaujímavý nástroj. Alebo pre diabetikov na zvýšenie hladiny cukru v krvi keď to urýchlene potrebujú (cukry obsiahnuté v tekutine sa najrýchlejšie dostávajú do krvného obehu)."

              Co ma s tym spolocne, kde zijeme my? Zijem momentalne v UK, videl som to v TV v UK, tak som to spomenul. nie je vobec podstatne, kde som to videl, ani o kom to bolo. Co si si mal z toho odniest je: aj na najvyssich miestach sa niekedy deju sfinstva. Ja osobne nie som presvedceny o zaveroch nejakej komisie na Slovensku, ani nikde inde.

              Ze sladke napoje nemaju negativny vplyv, pokial dodrzujem aj "normalny" pitny rezim? Snad tomu sam neveris. Ked pominiem vsetky umele konzervacne latky, prisady a aditiva a budeme sa bavit len o cukre: cukor je rychly zdroj energie, ako vravis, ale cukor nevystis, ked ides na vecko. Cukor sa meni na tuky, to je to, co si potom najdeme vsetci na bruchu a vsade inde po tele. Nadbytocny cukor ti destabilizuje normalny stav v krvi. Konkretne je problem s inzulinom, musi sa ho viac tvorit, telo je z toho zmatene. Ludia, co sa prezieraju sladkostami/malinovkami, maju stavy, ked vyslovene potrebuju sladke. Proste normalna zavislost. A ta zavislost moze v extremnych pripadoch prejst az do jedneho typu cukrovky. To, co spominas ty, je v pohode. Ale to sa tyka maleho percenta ludi s urcitym typom cukrovky, pokial viem.
              Samozrejme je rozdiel, ak si da malinovku nejaky sportovec, ktory tu energiu vybeha a niekto, kto sedi za pc/tv cely den. O tom sa hadat nebudem.

              "Mlieko? xD Dosť prosím Ťa..."
              Toto dalej nerozvijajme. Uz aj tak ma nutis pisat slohy :). Dam ti len par nametov na hladanie informacii z druhej strany. Dopredu vravim, ze mlieko pijem a nepriklonil som sa k ziadnemu taboru. Ale nie je to take jednoznacne, ako si vacsina ludi mysli. Takze: mlieko zahlienuje, mlieko je dolezite, ked sme mali a tvori sa nam latka, ktora mlieko efektivne rozklada. Uz priblizne od dvoch rokov niektori ludia radia prestat pit mlieko. Kravske mlieko, ktore pijeme zvacsa my, piju teliatka, aby sa im vyvinula kostra schopna niest vahu 700/800 kg v dospelosti. Mlieko v nadmernom mnozstve vraj ma za nasledok odoberanie vapnika z kosti, napriek tomu, ze vlastne kvoli vapniku to mlieko pijeme....

              "Windows je jednoduchší? A v čom? Nezdá sa mi lahšie rozbehať zvukový server, trebárs pulseaudio pod Windows ako pod distribúciou OS Linux."

              o tomto pisal autor, ze je to jednoduche klikatko, tak som sa toho chytil. mas pravdu samozrejme, niekedy plati, ze linux je jednoduchsi.

              "Áno, dospel som do veku keď sa naozaj nemám čas hrajkať, preto stiahnem ~140MB ISO netinstall Debian-u, nainštalujem minimálny systém, napíšem dokopy päť riadkov do terminálu a pracujem..."

              to som rad, ze ti to staci. ja som debian tiez takto instaloval a konfiguroval som ho este dost dlhy cas, aby vyhovoval aj rodine. co nie je zle, ale pre niektore situacie/pripady je stale lepsie instalovat win, alebo nainstalovat plnu mandrivu, suse, fedoru... a zakazat par sluzieb a pracujes tiez. o tom sa hadat tiez nechcem, kazdemu vyhovuje nieco ine. k rovnakemu cielu sa dopracujes viacerymi cestami, kto vie, ten vie, ale vie to vacsina z novodobych linuxakov?

              "Tolko k tomu ako si nás skvele "zvozil".... "

              za toto sa ospravedlnujem (aj autorovi), aj ked si to nepochopil, nebolo to myslene na teba
              • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 06.03.2008 | 16:44
                asfalatus (Jaroslav Petráš)   Návštevník
                V podstate sa už teda chápeme a v podstate so všetkým súhlasím, viac cukru pre športovcov, mlieko v normálnych množstvách... Dopracovali sme sa k už veľmi starému a známemu pravidlu: všetkého veľa škodí...

                Čo sa týka WIndows, stále sa nedá pre určitú cieľovú skupinu odsunúť na vedľajšiu koľaj... Platí to aj u mňa, keď práca skončí, treba relax. Vyraziť von, pustiť hudbu, spať, alebo si zahrať... A tu je kameň úrazu, pre to musí Windows okupovať 30GB disku... Wine toho dokáže veľa, ale F.E.A.R. Combat je predsa len veľké sústo ;-)

                A keď je čas práce, alebo treba veľký výkon a stabilitu, reboot... (teda aspoň doma, pracovisko je výhradne Linux powered, teda aspoň moje)
                • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 06.03.2008 | 16:53
                  limbi   Návštevník
                  presne tak, plati zlata stredna cesta, vsetkeho vela skodi, atd.

                  ja som na tom bohuzial uplne opacne. pokial je potrebne pracovat, tak bootujem do win.
                  • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 08.03.2008 | 21:07
                    Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
                    Ako chemik sa trochu zamiesam do diskusie (aj ked niesom vyzivar, ale fyzikalny chemik)

                    E-cka su cela skupina latok dodavanych do potravin - aditiva. Je trochu nestastne to oznacovanie a ludia zo svojej nevedomosti sa boja ecok vseobecne. Eckove oznacovanie sa zacalo pouzivat zrejme pre svoju jednoduchost, totiz IUPAcovske nazvy chemikalii su dost slozite a niekedy by sa na stitok danej potraviny ani cele nazvy nezmestili :-)
                    E-cka su rozdelene do skupin, napriklad konzervacne latky, farbiva, emulgatory a podobne, teraz neviem presne kolko tych skupin je. Keby sme isli do extemov, mohli by sme aj vode priradit nejake to ecko a predsa by sa jej ani potom nikto z nas nebal ako niecoho nebezpecneho. Za niektorymi eckami sa skryvaju starocia pouzivane kuchynske chemikalie, soda bikarbona, kyselina citronova a pod. , len je jednoduchsie zapisat E xxx ako kyselina 2-hydroxypropan-1,2,3-trikarboxylova. Stale pritom ide o kyselinu citronovu ktorej sa asi nikto neboji. Je na skodu veci, ze zoznam E-cok nema bezne v kuchyni kazdy k dispozicii, i ked na internete ho nieje problem najst a ludia za Eckami nevidia konkretne latky. Ja osobne mam vacsi strach z konzervacnych latok pridavanych do potravin co je len jedna skupina Ecok. Ale co takto trans izomery mastnych kyselin vznikajuce pri hydrogenacii tukov. Tie nemaju Ecko a nebezpecne su. To napriklad nieje ziadny hoax, to je fakt. Kto z nas berie vzorku z kazdeho masla a zistuje pomerne zastupenie cis/trans izomerov ? Asi nikto. A trans izomer ma skutocne negativne ucinky co je dokazane. A to ide len o zmenu pristoroveho usporiadania jednoho jedineho vodika. Stale je tazsie najst maslo ktore neobsahuje pridavok hydrogenovaneho rastlinneho tuku. Ak je v obchode aj cisto zivocisne maslo, je trochu drahsie.
                    "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
    • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 06.03.2008 | 14:37
      Dominik   Návštevník
      Tebe ovládanie hlasom, dotykom nebude tiež nič hovoriť čo? Toto mať linux v živote nebude, lebo nebude kvalitných vývojárov na vytvorenie týchto možností, keď sa na plno rozvinú tieto možnosti na dokonalom OSX - Macu, Windows Vista - MS - surfaice, budeš hovoriť, že hovoriť a dotýkať sa vie každý debil? Zobuď sa... budúcnosť je multi touch, hlasové ovládanie, interaktivita.

      Linux tvori chabú desktopovú zákľadňu len preto, lebo je open source. Investory sa skrátka do toho nehrnú. Balíky ako Adobe Suite C3 na Linuxe tiež v živote nebudu, keďže čo distribúcia, to rozdiely a firma si nedovolí investovať tisíce do programovania nového balíku, aby nakoniec zistila, že na dákej Mandrive to správne nebeží a na ďalších 5 distrách áno a podobné radovánky programovania pod linuxom...

      Ďalej, ak k tomu prirátame minimálnu intuitivitu ovládania, kopírovanie grafiky z OS X a Vista - kde4. Linux už mal svoj čas na ukázanie "potenciálu", však stále sa nič nedeje... pre rok 21 a rok 2008 nemá už čo ukázať. Tažné produkty ako je open office, dávno ich prevalcoval dokonalý Office 2007/2008 for Mac... ľudia na linux nemajú už prečo prechádzať duplovane.
      • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 06.03.2008 | 14:52
        Avatar srigi   Používateľ
        Tebe ovládanie hlasom, dotykom nebude tiež nič hovoriť čo? Toto mať linux v živote nebude, lebo nebude kvalitných vývojárov na vytvorenie týchto možností
        Investory sa skrátka do toho nehrnú. Balíky ako Adobe Suite C3 na Linuxe tiež v živote nebudu

        Jeden moj priatel mi dal dobru radu do zivota: Nikdy nerob unahlene zavery!
      • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 06.03.2008 | 15:10
        limbi   Návštevník
        pekne, on je extremista z lavej strany a ty si extremista zo strany pravej. dufam, ze tu prispeje aj niekto "normalny".

        kedze som trocha zjazdil jeho, tak idem aj sem nieco napisat:

        ovladanie hlasom, dotykom vo windowse, osx? to rozpravas o akej realite. ved o tom este len bill gates sniva a ty to uz prezentujes ako vyhodu oproti linuxu.

        s tou roztriestenostou mas trocha pravdu. ja by som tiez uvital, keby sa zakladne systemove zalezitosti standardizovali. ale nechajme to na buducnost, to sa vyriesi. existuju hry podporovane v linuxe, za vsetky napr. quake. takze urcite sa to da. to k tomu adobe suite c3. ak budu chciet, tak to dokazu.

        a s kopirovanim by som sa az tak velmi neohanal. preboha, ak by si tam nespomenul vistu ale len osx, tak by som mozno bol ticho. za vsetko hadam len toto: vojnu 3d efektov na desktope jednoznacne vyhral gnu/linux.

        za minuly rok spravili linuxove distribucie obrovsky skok v suvislosti s celkovou uhladenostou, privetivostou a zacali ovela viac prenikat aj na desktopy. tu si zasa uplne mimo. vacsina najvplyvnejsich vyrobcov hardwaru az teraz zacala dodavat aj pc s linuxom. takze tu je situacia uplne opacna, nie ako hovoris, ze linux mal svoj cas, ale linux sa zacina predierat aj do desktopoveho segmentu.

        a 2x spomenut slovicko 'dokonaly' v suvislosti s operacnym systemom alebo programom je bud neskonala naivita alebo klamstvo.
      • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 06.03.2008 | 15:46
        asfalatus (Jaroslav Petráš)   Návštevník
        Nebude kvalitných vývojárov? Ak sa smiem spýtať, čo myslíš, o ktorom OS koluje srandička že jeho využitie začína kalkulačkami a končí odpalovacími rampami? (poradím Ti, Windows, ani Mac * to nie sú)
        • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 06.03.2008 | 17:11
          Avatar marek`` Ubuntu 9.04 KK  Používateľ
          Zaujimave ako sa vyvynula diskusia okolo E777. Nikde som nepovedal ze je to dobre, alebo zle, ale ze su veci, ktore si niektori ludia vobec nevsimaju pri vyrobkoch. Tak ako si mnohi z nas nevsimaju parametre E v potravinarstve, tak si mnohi nevsimaju vlastnosti OS, a je im jedno ci je opensource atd... preto som pouzil ten priklad s E777. (v potravinarstve sa VOBEC nevyznam)
          Postupne sa Linux pretlaci do desktopu, len treba zabezpecit aby ludia napr. nekradli softver. Nemyslim si ze tym, ze je platforma (OS) otvorena, ze to je brzda vyvoju komercnych aplikacii. Prave naopak. Vyhoda je ze mozem napr. ponukat moju aplikaciu aj s platformou (OS), nie som zavisly ako vyvojar vlastnej aplikacie priamo na nejakej inej firme.
          Znevazovanie konkurencie nie je dobra taktika. Prave naopak poznat jej slabiny a uznavat jej vyhody pomahaju k lepsiemu porazeniu konkurencie.
          Co sa tyka zjednoteniu linuxov... podla mna to bude postupny proces. Podobny pokus tu uz bol (projekt United linux - taky cierny tucniak to malo znacku) a aj skoncil... neviem preco. Podla mna napr. Novell ma lepsiu strategiu, ked je monze na opensuse pouzivat aj apt-get.
          • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 06.03.2008 | 17:33
            asfalatus (Jaroslav Petráš)   Návštevník
            Zrejmä si nepochopil princíp distribúcii.

            Ich rozmanitosť zaručí že je pokryté väčšie užívateľské spektrum, proste každý si môže nájsť to svoje...

            Určitá súdržnosť a rovnaké základy tu ale budú vždy, taktiež možnosť zmeny na ktorékoľvek distro... Nie je problém po väčšom zásahu urobiť Debian či už z Mandrivy, OpenSuse, Slackware, alebo naopak...

            Avšak bolo by dobré keby všetky distribúcie dodržiavali LSB. Nad týmto by sa mal zamyslieť aj autor slovenskej modif... ehm chcel som napísať distribúcie derivovanej z Ubuntu...

            Stanislav, výzva pre Teba... ;-)
      • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 08.03.2008 | 22:48
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
        Ovládanie hlasom v KDE 3.5.x je štandardne.
      • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 25.05.2009 | 14:38
        mikeflame   Návštevník
        vidím že všade sa musí vyskytnúť "inteligent" čo si o sebe myslí že zožral celú múdrosť sveta.

        Čo si myslíš z akého jadra vychádza ten tebou ospevovaný (dokonalý) MacOS? No samozrejme že je to linuxové jadro. MacOS má len tú výhodu, že na ňom pracujú profesionálny vývojári. Preto nemôže byť distribuovaný ako open source, ako iné distrá linuxu. A je to doslova a dopísmena uzavretý OS. Ani Windows nie je tak uzavretý ako MacOS. MacOS totiž nainštalujete a spustíte len na počítačoch Apple. Nehovoriac o tom že zohnať ho kdekoľvek je takmer nemožné.
        A ako tu už ktosi spomenul (len neviem či je to fakt) hlasové ovladánie obsahuje už KDE 3.5.x

        Linux netvorí chabú desktopovú základňu. Linux sa práve začína tlačiť do desktopového segmentu. Máš pravdu že investori sa do linuxu nehrnú, lebo je open source, no práve preto že je open source (a teda legálne dostupný a použiteľný aj zadarmo), sa bude presadzovať čoraz viac. A zistia to aj softwareový giganti a budú nútení prejsť aj na túto platformu. Veľkú výhodu budú mať vývojári pracujúci v multiplatformovom jazyku. No a keďže jadro linuxu je vždy takmer rovnaké, nevidím problém vo fungovaní na všetkých distrách. Nehovoriac o tom že keď sa linux rozmôže viac, určite dôjde k štandardizácii najdôležitejších častí OS.

        Intuitivita ovládania je na úrovni windows a stále stúpa. Dnes už používateľ linuxu ani nemusí vedieť príkazy do konzoly. To kopírovanie vzhľadu, poviem ti nevie neviem kto od koho okopíroval vzhľad. Zopakujem ti že MacOS je postavený na jadre Linuxu. A zrejme si z linuxu "požičal" viac. Linux svoj potenciál ešte len ukáže. A neviem teda čo také dokonalé je na Office 2007/2008 for Mac. Open office je vynikajúci nástroj a vďaka "pánom vývojárom" z microsoftu už prevalcoval aj ich office. Na najnovšej verzii posrali čo mohli. Aj vo svojom okolí vidím čoraz viac ľudí, ktorí prešli z ms office na open office. A prejsť na linux sa veru oplatí čím ďalej tým viac. A to tu už nebudem písať o veľmi úzkej skupine používateľov tebou ospevovaného MacOS.

        A tiež nechápem ako tu môže ospevovať taký hrozný systém ako je Vista. Prečo myslíš že sa Microsoft tak ponáhľa s vidaním nového systému? Nik im na Vistu nechcel prechádzať, pretože je to neskutočne pomalý a neprehľadný systém a má neuveriteľné množstvo zbytočných otázok (pri spustení programu od inej firmy, než microsoft, sa vás spýta aj 5 krát na potvrdenie spustenia - načo je dobrá táto buzerácia?) Preto to museli zachraňovať zablokovaním downgradu na XP pri notebookoch s predinštalovanou Vistou. Až na veľký tlak zákazníkov umožnili na niektorých verziách downgrade a uvoľnili na to aj nástroj. Osobne som zvedavý na nový windows seven. Dúfam že odstránia to obrovské množstvo nedostatkov z Visty. A tiež dúfam že skoro príde na trh aj nový office. Riešenie Vista+Office2007 je absolútne nepoužiteľná na bežnú prácu.
        • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 25.05.2009 | 14:43
          Avatar borg Fedora  Administrátor
          s tym linuxovym jadrom sa mylis
          • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 25.05.2009 | 16:04
            l_barbarossa   Návštevník
            vobec nie, len zabudol pouzit buduci cas ;-)
        • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 25.05.2009 | 15:58
          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
          Takže nezrovnalosti:
          1. Linuxové jadro neexistuje - Linux je jadro.
          2. Mac je postavený na BSD
          3. OpenOffice má problémy s vývojom, zastaralosťou kódu a je pri súčasnom počte programátorov prakticky neudržateľný projekt s relatívne slabou podporou formátov (áno výsledné open document dokumenty nie sú práve najkvalitnejšie a nespĺňajú štandardy).
          A kopa kopa ďalších vecí, ktoré mi tam nesedia, hlavne Mac OS nie je len o jadra, ale predovšetkým o GUI, ktoré je podľa niektorých dokonalé. Nechcem sa tu teraz nikoho zastávať, OSX momentálne nepoužívam a je mi s linuxom skvele, čo používajú ostatní mi je ukradnuté, hlavne, že im to vyhovuje.
          • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 25.05.2009 | 16:14
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            Linuxove jadro existuje - prave preto, ze Linux je jadro. Linux je zaroven operacny system - co pravda je a zaroven nie je. System je totiz GNU/Linux, no je uplne bezne jeho skracovanie na Linux.

            Takze jadrom (GNU)Linuxu je Linux :)
            • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 25.05.2009 | 17:59
              Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
              Aby bolo v pojmoch jasné:

              Kernel = Jadro (druhom jadra je napr. Linux)

              GNU Linux sú GNU nástroje + Linux (veľmi používaná kombinácia, preto sa často skracuje na Linux). A teraz všetci tí, ktorí máte Linux v routroch, mobiloch, hodinkách ... a nemáte tam GNU nástroje nekričte, lebo ste asi v menšine [aspoň tí, ktorí viete o tom, že Linux (niekedy aj GNU) v týchto zariadeniach používate] ;)
              • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 25.05.2009 | 18:14
                Avatar borg Fedora  Administrátor
                a ja ze druhom jadra je mikrokernel, monoliticky, hybridne jadro a Linux je len nazov jadr a nie druh
                • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 25.05.2009 | 20:05
                  Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
                  Ok, tak Linux je názov monolitického jadra (i keď videl som aj nejaký mikrokernel projekt).
                • Re: Hlboké zamyslenie nad Kernalom 27.05.2009 | 01:14
                  Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
                  Ahojte.

                  Mne sa veľmi páči aj takáto definícia:

                  "Monolithic Kernal (Macro Kernel): Kernal Image = (Kernal
                  Core+Kernal Services). When system boots up entire services
                  are loaded and resides in memory. Example: Windows and Unix.

                  Micro kernal : Kernel Image = Kernal Core. Services are
                  build in to special modules which can be loaded and
                  unloaded as per need.

                  We have another type of kernal integration technic called
                  Modular. This is derived from best of micro and monolithic
                  kerel) In Modular kernel integration:
                  Kernal Image = (Kernal core + IPC service modules +Memory
                  module +Process Management module). All other modules are
                  lodable kernel modules. Example: Linux kernel "
                  G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
    • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 26.05.2009 | 01:28
      jozin_jozin   Návštevník
      Ja by som chcel len poznamenať, že toto väčšné hádanie linux - windows je úplne nezmyselné (wow, aká to novinka)

      Podla mňa, je úplne jedno AKÝ systém kto používa, ale rozhodujúce je, AKO ho vie používať, nehovoriac o tom, že nie OS hýbe svetom a vymýšla nové veci, ale vymýšlajú ľudia.
      Keď budú OS schopné samy vyvíjať nový software, potom sa môžme rozprávať o tom, ktorý je lepší.
      • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 26.05.2009 | 01:30
        jozin_jozin   Návštevník
        hen aký hlupák - nevie že väčšné sa správne píše večné (no mohol som to zadrieť?)
        • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 26.05.2009 | 01:53
          ozzy_ozzil   Návštevník
          väčšné je sémantický metabalík, jebalík
    • Re: Hlboké zamyslenie nad Linuxom:) 12.06.2009 | 21:40
      Avatar Tomáš Hanzel Slackware  Používateľ
      Nechcem písať moc v pravo, tak dávam do nového vlákna. Už sa nemôžem pozerať ako sa tu doondieva Linux.

      Zabudli ste na novell. Suse a OpenSuSE.

      A nech nekecajú tý ktorý ho neskúšali /11.0/

      Kedisy som konzoloval. Teraz klikám. Na tom nič nieje. Je to normálne, že Linux slúži na desktope a aj tým čo chcú linux používať ako OS. Začiatočníci. Klikanie je zastaralé. Grafická nadstavba spôsobila, že už len klikám.

      Konzolisti nech si programujú. Hlavne nech pochopia, že linux je už plnohodnotný OS. A nemá slúžiť len im čím im akože zvyšuje ego že sú niečo viac. //áno i ja viem príkazy//.

      Neviem čo Vás nevá. Možno len špatný výber distribúcie...kto vie...
      alebo zaujatosť...a neobjektívnosť.
      Close the Windows Open The Source