ftp na linuxe a win z CP1250

Sekcia: Konfigurácia 10.04.2008 | 22:43
Avatar vawa   Používateľ
Zdravim. Pri kopirovani dat cez ftp z linuxu na windows alebo opacne mam problem so subormi s diakritikou. Na linuxe som mal locales povodne nastavene na en_US.UTF8, skusal som to zmenit na sk_SK.UTF8, sk_SK ISO-8859-2, dokonca som skusil aj sk_SK CP1250 co ale neviem ci je platne. Asi mam dnes zli den ale ani po niekolko hodinovom googleni a skusani neviem, ako docielit ze ked sa z windowsov pripoji dakto na moje ftpko a bude chciet uploadovat subory z diakritikou tak ze to pojde bez problemou. Za kazdu radu vopred dakujem.
    • Re: ftp na linuxe a win z CP1250 10.04.2008 | 23:23
      Avatar Jaroslav Štulajter Mandriva 2009.1  Používateľ
      mozno je to blbost ale zo zufalstva skus, nastavit binarny prenos suborov alebo naopak
      (viem ze pri jednom type prenosu sa robia taketo blbosti ale neviem teraz ako na to )
      • Re: ftp na linuxe a win z CP1250 10.04.2008 | 23:42
        Avatar Jaroslav Štulajter Mandriva 2009.1  Používateľ
        Standardne sa predpoklada prenos textovych suborov (bez diakritiky), teda rezim ascii. Pri prenose
        binarnych suborov, komprimovanych suborov a suborov s diakritikou a atributmi (napr. z
        WordPerfect-u) musim prepnut prikazom bin na binarny mod. Na textovy mod sa prepnem spat
        prikazom ascii.


        tento komentar som nasiel na tu
        • Re: ftp na linuxe a win z CP1250 11.04.2008 | 17:12
          Avatar vawa   Používateľ
          Dik, za info. Kedze prenasane subory su subory typu .doc a .xls tak zapnutie ascii by ich pri prenose poskodilo. Cize pri prenose pouzivam samozrejme bin. Pokial sa pri nahravani na server pouzije inteligentny ftp klient tak je mozne subor z diakritikou v nazve aj ulozit z windowsu na linuxovy ftp server aj naspat nacitat zo servera na inom windowsovom stroji. Avsak na samotnom servery sa javia tie nazvy suborov poskodene(otazniky stvorceky...) kedze server pouziva ine kodovanie. To znamena ze nieje mozne dalej na servery z danymi dokumentami korektne pracovat. takisto ked ich chcem so servera skopirovat pocitac kde je tiez linux tak je to problem. Cize prenos je v poriadku, problem je v samotnej interpretacii nazvu preneseneho suboru.
          • Re: ftp na linuxe a win z CP1250 11.04.2008 | 17:28
            WlaSaTy   Návštevník
            prosim ta, ty tu diakritiku pouzivas v nazve suboru alebo v jeho obsahu? ak v obsahu, tak program v ktorom dany subor otvoris musi mat nastavenu zodpovedajucu kodovu stranku. ak v nazve, tak danu kodovu stranku musi podporovat tvoj ftp server a aj ftp klient ktorym ti to tam pchaju. To vsak nie je vzdy splnene.
            rfc2640
            • Re: ftp na linuxe a win z CP1250 16.04.2008 | 13:01
              vawa   Návštevník
              podstatna je diakritika v nazvoch suborov kedze na servery sa manipuluje(kopiruje, presuva, zalohuje, premenovava....) len so subormi ako takymi bez ohladu na obsah. Samozrejme ze najjednoduchsie riesenie je diakritiku nepozivat, ale o tom ja nemozem rozhodnut, a ak chcem obhajit vymenu windozneho servera za linuxovy tak musim dokazat zabezpecit podporu diakritiky v nazvoch suborov, bez ohladu na to ci sa mi to paci alebo nie.
            • Re: ftp na linuxe a win z CP1250 16.04.2008 | 13:13
              vawa   Návštevník
              cize ak spravne rozumiem tomu co si mi odporucil tak treba aby aj ftp server aj klient podporovali CP1250. Kedze klienti su windowsovi (vacsinou total commander) tak s klientom by nemal byt problem. v proftpd skusim nastavit tiez podporu CP1250. Otazka teda znie ako sa to bude ukladat na filesystem. Ci ako CP1250 a teda system musi tiez podporovat CP1250 alebo podla toho ako je nastaveny system, cize ak je nastaveny napr. na UTF8 tak sa to ulozi v UTF8 avsak uz s korektnou diakritikou?
              Vdaka
              • Re: ftp na linuxe a win z CP1250 16.04.2008 | 14:38
                WlaSaTy   Návštevník
                Precitaj si to RFC a pochopis ako to ma fungovat.

                To ze teraz mate ftp server ako sucast NT envinronmentu je vedlajsie, rovnako ako je vedlajsie ze sa to da ojebabrat aj priblizne tym sposobom ako pises a ako to briblizne funguje. Nakolko nepises akeho FTP klienta pouzivas, tak naozaj jedine co sa da odporucit okrem toho co uz bolo povedane, je zakupit pausal na vyuzivanie krystalovej gule.
                • Re: ftp na linuxe a win z CP1250 21.04.2008 | 22:00
                  Avatar vawa   Používateľ
                  Vdaka, pomohlo to RFC, uz to beha jak ma.
                  btw. pisal som ze sa zvadsa ako klient pouziva TotalCommander. A to bol aj kamen urazu. On totiz este nepodporuje uplne korektne UTF8 a to som sa spoliehal ze ano a tak som hladal chybu vsade inde. Cez filezillu to uz beha jedna radost. Najviac ma tesi ze nemusim preucat vsetky linuxy na nieco ine ako UTF8.