http://linuxos.sk/clanky/dualboot/thumbs/grub-menu.gif
... ale ja by som potreboval hned spustit ubu, alebo nastavit nejake casovane spustenie... Da sa to v Ubuntu nastavit? Ci treba instalnut nejaky soft?Este som si vsimol, ze v 8.04 nie su prelozene (do SJ) moznosti praveho kliku mysi na plochu napr... Ma to tak byt, ci som stiahol nejaku beta verziu? :P
Diky
Start ubuntu alebo windows ma na svedomi GRUB, to je to na tej fotke. A nastavuje sa to v /boot/grub/menu.lst , za predpokladu ze sa GRUB nainstaloval spravne (do MBR). Inac tvoja otazka naznacuje ze nieco nie je v poriadku ,lebo ak by bolo ,tak sa musi spustat ubuntu ako default system.
K tej slovencine , nemas zrejme doinstalovanu komplet podporu SK, SYSTEM-->SPRAVA-->VYBER JAZYKA
http://openpaste.org/6273/
ps druhy OS je Vista, mozno este pomoze ze v tej tabulke mam vedla windowsu napisane (loader), zeby to oznacovalo prvy spustaci OS?Asi to necham tak ako teraz je, data disk0 uz ma najvacsiu prioritu pri bootovani, casovanie funguje podla menu suboru. Win zavadzac sa este zide, nebudem ho rusit :)
Este pls pomozte ako mam nastavit defaultny system cez ubuntu... napr aby sa o 10 sekund spustil windows a nie ubuntu - totizto ked sa vrati otec tak mu asi bude vadit ze ma obmedzeny cas na spustenie windowsu :D + tu je moj menu.lst
A na 14. riadku sa vybera defaultny system - cislo oznacuje poradie boot sekcie, ak sa to tak da nazvat. Najjednoduchsie to pochopis, tak ze zapis
default 0
sa odkazuje na sekciu Ked ten 14. riadok nastavis nadefault 4
, defautne sa bude nacitavat sekcia cize predvoleny bude win. Pozor, do cislovania sa zapocitava aj sekcia na riadkoch 150 a 151 (mala by poradove cislo 3), takze na to pozor.title Ubuntu 8.04, kernel 2.6.24-16-generic
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-16-generic root=UUID=96886fb1-f096-4287-95e3-3f42389ba004 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-16-generic
quiet
title Ubuntu 8.04, kernel 2.6.24-16-generic (recovery mode)
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-16-generic root=UUID=96886fb1-f096-4287-95e3-3f42389ba004 ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-16-generic
title Ubuntu 8.04, memtest86+
root (hd0,1)
kernel /boot/memtest86+.bin
quiet
potom nasleduje uz spominany riadok 150 a 151:
title Other operating systems:
root
a az teraz nasleduje vista:
title Windows Vista/Longhorn (loader)
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1
ako to teda je?
diky
znamena ze sa spusta prvy system v poradi ,ked zapnes pocitas a ten ti da na vyber tabulku so systemami. Kazdemu zaznamu v tejto tabulke zodpoveda cislo vo volbe default. Cize aj title:Other operating system. Tak si to odrataj a zvol to spravne cislo. Napr. 5 zaznam v poradi bude "default 4"
/usr/share
? chcel by som si do/usr/share/opera/locale
dat slovencinu, ale nepusti ma to... Pls keby sa to dalo spravit pretiahnutim/ctrl c, ctrl v a nie cez konzolu.gksudo mc
alebo z konzolesudo mc
. Potom uz mozes do tych adresarov zapisova, mazat, whatever.toto uloz ako root-nautilus-here do toho isteho adresara
obidvom suborom nastav priznak spustania
Potom uz len v nautiluse nabehni do nejakeho adresara kde nemas opravnenie ako pouzivatel, klikni na volne miesto a v nom pravym tl. mysi a vyber SKRIPTY-->ROOT-NAUTILUS-HERE
alebo ak chces upravovat systemovy subor ako root ,staci sa k nemu v nautiluse preklikat a kliknut na nom pr. tl. mysi a zvolit SKRIPT-->GEDIT-ROOT.
(inac su to skripty, ktore sa instalovali cez automatix)