Grub - problem

Sekcia: Konfigurácia 07.05.2008 | 18:06
Duke   Návštevník
Zdravim, mam takyto problem. V PC mam 3 fyzicke HDD. Pred časom som instaloval Fedoru na PC na samostany disk ale pri instalacii som neodpojil fyzicky ostatne HDD (zdrojovy a datovy kabel). Na disku kde som instaloval Fedoru som rozdelil diskovy priestor a nainstaloval Fedoru, ale pri dalsom restarte PC na mna vyblafol prikaz grub a tu som zmrzol, neviem co tam zadat aky prikaz aby sa mi spustil Windows alebo Fedora. Nevedel som si s tym rady tak som az potom odpojil ostane HDD a HDD kde som nainstaloval Fedoru som preformatoval. Ale problem je v tom ze ked som napojil naspet ostane HDD a nastavil som boot na disk kde som mal Windows stale mi tam po spusteni PC naskoci ten grub, mam na tom disku dost dát o ktore by som nerad prisiel a preto Vas prosim o radu ako spojazdnit ten disk s Windows. Vopred dakujem za kazdu radu. Este chcem podotknut ze v Linuxe sa vobec nevyznam, takze keby sa dalo tak prosim o konkretnejsiu radu.
    • Re: Grub - problem 07.05.2008 | 18:12
      Avatar Lubo FC8, Ubuntu, Solaris 10/u8  Používateľ
      fdisk /mbr
      Tym prikazom odstranis grub s MBR (Mater boot record) a windows ti zacne bez problemov bootovat.
      Nabootuj comp s win98 disku alebo s nejakej diskety s dosom.
      • Re: Grub - problem 07.05.2008 | 19:35
        Duke   Návštevník
        no nabootoval som to z Boot diskety pre Win 98 a po nacitani ovladacov som zadal ten prikaz "fdisk /mbr" , restartol som to a nastavil v biose poradie 1. boot-u na HDD, tento raz mi uz nenaskocil ani grub ale najprv mi to otestovalo sietovu kartu a potom zacalo odpocitavat nejake "RPL-ROM-FFC" , trvalo to dost dlho a potom mi napisalo nieco akoze poskodena alokacna tabulka. Skusal som to aj tak ze som nakoniec nabootoval z CD Windowsu a ked som dosiel na rozdelenie particii, tak som tam mal akoze cely disk nema vytvorene particie, pritom som mal ten disk rozdeleny na tri particie. Chcel som aspon nainstalovat znovu Win na prvu particiu aby mi zostali zachovane data na ostatnych dvoch particiach ale asi to takto nepojde.
        • Re: Grub - problem 07.05.2008 | 20:05
          Avatar Lubo FC8, Ubuntu, Solaris 10/u8  Používateľ
          Nejako sa stracam v tom co robis... Odpojil si tie disky na ktorych si mal data? Nechal si zapojeny len disk na ktorom si mal windowze a sputil si fdisk /mbr? Mal si ho zapojeny na primary channel master drive? Je to nejake divne... Pozri si ten disk poriadne cez Partition magic alebo Gparted CD aby si mal presnu predstavu co sa stalo s particiami a ci tam ozaj su...
          • Re: Grub - problem 07.05.2008 | 20:35
            Duke   Návštevník
            Nechal som momentalne zapojeny len jeden fyzicky HDD s Windows, ktory som mal rozdeleny na tri particie (C,D,E) , C - Systemovy a D,E s mojimy datami, ostane dva fyzicke disky som odpojil uplne (datovy kabel aj zdrojovy) takze mam zapojeny len ten jeden HDD na primar master a DVD ROM na sekundar slave. A ako som uz pisal, ked som skusal znovu spustit novu instalaciu Windows tak mi v kroku o vytvorenych particiach oznacilo plnu velkost disku (160GB) ako bez particii. Skratka vyzera to ako keby na tom disku neboli vytvorene ziadne particie.
            • Re: Grub - problem 08.05.2008 | 15:59
              Avatar Lubo FC8, Ubuntu, Solaris 10/u8  Používateľ
              Tak si asi nedopatrenim zmazal tie particie ked tam niesu... Skus si to pozriet cez Partition Magic alebo Gparted boot CD.
    • Re: Grub - problem 07.05.2008 | 18:19
      Avatar KiLo Debian stable  Používateľ
      alebo to este mozes skusit opravit z nejakeho livelinuxu
      cat /dev/dsp > /dev/sda - ovladanie pocitaca hlasom