Ubuntu a nicenie HDD
Neviem ci sa to tu uz niekde preberalo. Kazdopadne to neviem najst.
Mozno ste uz poculi o chybe, co robi UBUNTU s HDD. Ze po roku-dva vam znici pevny disk. Tuto otazku pisem preto, lebo nieco podobneho sa mi stalo na mojom DESKTOPE s UBUNTU 7.10. Spustil som PC a zacalo mi hadzat same chybne sektory. PO "oprave" tychto sektorov mi zmazalo nejake data, co ma velmi stve. Mali ste niekto uz podobne skusenosti? Ako to vlastne je?
Cital som ze sa to prejavuje viac-menej na laptopoch.Existuje sice oprava prikazom: hdparm -B 255 /dev/sda , no pri zadani prikazu som sa dalej docital, ze sa zvysi spotreba baterie.
chcel by som vediet vas nazor na to. Ci sa to oplati FIXnut tym prikazom, alebo prejst na ine distro...
a ci ste mali uz niekto s tym nejake skusenosti.
PS: na UBUNTU 8.04 vraj ta chyba este stale nieje opravena.
vdaka za odpovede
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Ale tvoje PC asi nie je laptop a laptop_mode pri ACPI asi nebudes mat zapnuty -> mozno ti len dozivaju prihriate disky ...
Disk sa pri necinnosti nevypinal, ale sa casto parkovali hlavicky.
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=15608.0
cat /proc/sys/vm/laptop_mode
ti povie ci je zapnuty laptop mode (1) alebo ci je vypnuty (0)laptop mode vypnes pomocou
echo 0 > /proc/sys/vm/laptop_mode
(samozrejme ako root, resp. cez sudo)Osobne som parkovanie zakazal. Ntb zapnuty neprenasam a teplota je sice vyssia ale len pri velmi dlhej praci z diskom.(30 a viac min. nepretrzitej prace= asi 45-47 stupnov).