boot linuxu / windowsu

Sekcia: Konfigurácia 12.08.2008 | 21:52
a.d.o   Návštevník
caute,

chcem prejst z winXP na linux, ale problem je v tom ze pre zvysok rodiny potrebujem aby win ostal.
mohli by ste mi poradit, ako urobit bootovanie tak, aby sa pri bootovani spustil win? a linux by sa spustal len na poziadanie ... napr cdckom, usbckom, ... len nie disketou lebo disketovka nefunguje. dost by mi to pomohlo lebo, zo zaciatku budem casto menit distribucie (... ze ktora sa mi zapaci, lebo take recenzie sa mi nechce citat)

... potrebujem, aby ked sformatujem oddiel kde bol linux aby win bezal dalej v pohode. mal som uz suse ale zmazal som ho a do win som sa uz nedostal. uz sa mi nechce babrat s win ...
    • Re: boot linuxu / windowsu 12.08.2008 | 22:26
      qaws   Návštevník
      Je moznost spravit zvlast oddiel /boot, Windows by ti isiel, dokedy by si neodstranil ten (napr. 10MB).

      Druha moznost je vzdy spustat Linux cez LiveCD, kde sa ale budu horsie zapamatavat zmeny, ktore si spravil. To by ale bolo dost pomale v porovnani s instalaciou na disk.
      • Re: boot linuxu / windowsu 12.08.2008 | 22:42
        a.d.o   Návštevník
        paci sa mi ten prvy sposob cez odiel /boot, hm, skusim sa pozriet na nete ze ako to vlastne funguje ...
    • Re: boot linuxu / windowsu 12.08.2008 | 23:59
      Mandriva   Návštevník
      Po inštalácii Mandrivy k WinXP, budeš mať výber pri štarte. Stačí ak po boote Mandivy, v MCC nastavíš ako predvolený OS WinXP. Ten sa teda bude spúšťať automaticky pri zapnutí PC. Ak budeš chcieť Mandrivu, vyberieš z menu, ktoré sa ukáže pri štarte.
    • Re: boot linuxu / windowsu 13.08.2008 | 15:57
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
      ked si zmazal oddiel linuxu asi si zmazal aj grub (asi urcite) win ti zostal funkcny stacilo len najst cestu k nemu, opravit sa to da pomocou windows XP cdcka v ktorom po nabootovani treba zvolit recovery konzolu a zadata FIXBOOT a FIXMBR

      po instalacii kazdej lin distribucie sa nainstaluje grub (alebo iny zavadzac, ale zvacsa grub) a ak sa pri instalacie xp nenastavi do grubu samo treba to spravit rucne (navod je urcite aj tu v databaze znalosti) a upravit grub tak aby predvolenu volbu bolo XP, robi sa to v subore /boot/grub/menu.lst , na vrchu je riadok default v ktorom cislom urcis ktora volba (od 0 do nekonecna) je predvolena

      predpoklad je ze xp mas na paarticii ktoru instalator pozna a pri zmazani ju neposkodi

      a mozes kludne menit distro za distrom


      ALEBO, pri instalacii vytvrit jeden oddiel disku (par mega) a urcit ho ako /boot a pri instalacii dalsieho distra ten oddiel nenaformatujes a len zmenis ten konfigurak aby ti bootovalo novu lin distribuciu, a ked si tym cislom nastavis ako predvolene XP tak to ti pojde vzdy. POZOR po instalacii noveho distra ti nepojde nabootovat kym nezmenis menu.lst, co bude treba spravit z live cd (asi)

      dufam ze som nenapisal nejake blbosti najma v poslednom odseku, opravte ma ak nahodou


      este dodam ze toto
      title Microsoft Windows XP Professional
      root (hd0,0)
      savedefault
      makeactive
      chainloader +1


      treba pridat na koniec suboru /boot/grub/menu.lst
      aby sa nacital xp
      a do riadku default treba pravdepodobne zadat 3 lebo XP je stvrta volba (zvacsa je v grube 1.normalne spustenie,2.recovery,3.memtest,4.XP)
      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment