Kultove vydanie
Kazdy, kto uz je pri GNU/Linuxe nejaky ten rok, idealne pri jednej distribucii, zazil "kultove vydanie". Teda verziu distribucie, ktora nejaky sposobom prevysovala ostatne predosle alebo nasledujuce vydania. Proste nieco, co mozno aj po rokoch (alebo dnoch, ak je to prave aktualne vydanie, ktore povazujete za kultove) vyvola spomienky v zmysle "wow, to bola pecka".
Mate take nieco? Prosim uvedte nazov a verziu - a najma dovod, preco sa vam to tak zdalo. Moze to byt vynimocna stabilita, vas prvy linux, ale aj cokolvek ine.
Ja mam taketo 2. Debian Woody - pretoze mi vytrvalo odolaval v nastaveni na akomkolvek pocitaci aj napriek knizke, ktoru som si k nemu nakoniec zohnal. Bol to pan Linux :-)
Druhou kultovou verziou je dnes pouzivana Fedora, vtedy este s privlastkom Core a verziou 5. Zdalo sa mi neuveritelne, ako vyvojari zapracovali a priniesli spickovu distribuciu, ktora vtedy rozniesla konkurenciu na kopytach. Ci uz vtedajsim hitom, akcelerovanym desktopom, alebo aj svojou rychlostou.
A co vy?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
1.SABAYON LINUX (nepamatam verziu asi 3.daco),aj ked som s nim nic nevedul urobit, ohromil ma moznostou viacerych prostredi peknym desktopom(vtedy este beryl), mnozstvom aplikacii vratane google earth a par hier, inym gnome aj kde menu. to som s linuxom zacinal a netusil som o jeho prisposobivosti
2a.instalacia arch linuxu (verziu instalatora neviem ale mari sa mi 2006) a jeho boot za par sekund
2b.konfiguracia archu, konecne som trosku pochopil nieco z linuxu
2c.konecne sprevadzkovanie archu (uz sa dal pouzit ako viac menej plnohodnotny OS)
2d.kupa notasu na ktorom som zatial pri bode 2a, :-DD
no u mna to bola mandriva 2006. napriek tomu, ze som tam velmi vela veci nevedel, bola to pecka.
z ubuntovitych bolo take najvacsie wow dapper (6.06)
a ak mam pridat aj "zelene", mne osobne sa najviac paci vzdycky to najnovsie. takze nemam ziadny ten wow efekt.
btw z windows sa mi najviac paci XP, napriek vsetkym problemom.
Ale potom ma ocarilo Suse , myslim ze to bolo okolo verzie 7 , zakupena (6CD + 1 DVD ale dvdrom som vtedy este nemal + knizka) a tam to uz bolo o niecom inom :)
Zijem si uz cele roky na openSuSEcku a za ten cas som vyskusal viacero distribucii no zatial ma nic neoslovilo viacej ako opensuse a konkretne verzia 10.2.
Ece ma oslovil debian vdaka jeho sirokemu urceniu a podpore roznych architektur no zadnu kultovu verziu som nenaznamenal. to je jednoducho kultovy OS sam o sebe a myslim ze mi v tomto daju viaceri za pravdu. Debian je proste neobycajne exceletna klasika.
Inak, na desktope pouzivam stale WinXP s klasickou temou, ktora je podla mna vrcholom vkusu a praktickosti. Mandrivu s Xkami mam iba na notebooku, s ktorym chodim prednasat, kedze Windowsy sa velmi na to nehodia (problemy s externymi monitormi, malo kvalitneho softveru a chybajuce dolezite veci ako zoom a pod.)
MODRA JE DOBRA
ina vec je pri videach.. ale pri beznej praci je akcelerovany.