pred nedavnom som si nainstaloval Fedoru 10 na svoj notebook HP Compaq 6735s a pri instalacii som zvolil prostredie Gnome aj KDE aj Xfce (Gnome uz poznam z Ubuntu a tak chcem skusit aj KDE a Xfce).
Chcem sa spytat ci pre kazde prostredie treba zvlast nastavovat graficku kartu, zvukovu a wifi a tieto veci, alebo to staci spravit v jednom prostredi a funguje to vo vsetkych ?
Pytam sa, pretoze v Gnome som rozchodil zvuk podla navodu z netu, konkretne takto:
-- nahodil som Alsa, alsamixer, alsamixergui
-- treba vytvoriť súbor sound a do neho dať nasledujúce riadky:
options snd slots=snd-hda-intel
alias snd-card-0 snd-hda-intel
options snd-hda-intel model=laptop
-- novovytvorený subor sound nakoniec prekopírovať do /etc/modprobe.d/
-- nakoniec restart
Takto mi zvuk ide v pohode, ale iba v Gnome. Ked sa prepnem do KDE alebo Xfce tak tam uz zvuk neide.
V com je problem ? Preco to v ostatnych prostrediach neide ? Treba aj v nich instalovat este raz alsu, alebo co ?
Okrem toho, instaloval som Fedoru z DVD 32bit system a nainstalova sa mi strasne vela programov, je to kvoli tomu ze som zvolil 3 graficke prostredia ?
Dakujem kazdemu za dobre rady ...
>PROGRAMY = každé grafické prostredie má svoje preddefinovane programy, ale asi si tam mal aj na vyber, ktore chces a ktore nie. Programov, ktore ti nevyhovuju sa zbaviš lahko (Grafická verzia programu sa volá "pirut", alebo aj ako synaptic je tam "yumex "), tam si to vieš odstrániť.
potom by malo byt jedno, v ktorom prostredi si, nakolko toto nastavenie, ktore si napisal plati pre cely system, je to nastavenie kernel modulu, ktory obhospodaruje tvoju (a vela podobnych) zvukoviek.
v klasickom KDE menu daj System => System settings a v nom klikni na Audio.
v kazdej polozke daj namiesto najvyssieho pulseaudia tu polozku, kde je nazov zvukovky alebo cipu (ja tam mam napr. Cmedia CMI8738 (model 37)).
a odhlas sa a prihlas.. a napis, ci sa nieco pohlo.
Budem musiet zopar programov dat prec, lebo mam asi 5 textovych editorov, 4 konzole, atd ... Budem musiet spravit nejaky poriadok.
Este by som mal otazocku. Tato sa tyka procesora. Mam totiz 2 jadrovy AMD Athlon X2, ono Fedora detekuje sice obe jadra, ale vypisuje ze su iba 1000 MHz a pritom by som mal mat 1800 MHz. Jak sa toto da napravit ?
co sa tyka programov, samozrejme somariny odinstaluj.. zbytocne ti bude openoffice aj koffice na jednom pocitaci.
aj s prostrediami nakoniec skoncis tak, ze jedno postaci (odporuam gnome pre zaciatocnika kvoli slovencine),
Gnome - v Ovladani Hlasitosti nastavit Device na HDA ATI SB (Alsa Mixer)
KDE - System-System Settings – Sound a tam som vsade dal svoju HDA ATI SB (AD198x Analog)--co je moja zvukovka, hore na prvu poziciu
Xfce - dal som Nastavenia hlasitosti – Subor – Nastavenie – a tam som zariadenie prepol na HDA ATI SB
Co sa tyka toho procaku, ja nechcem aby isiel stale naplno ked nemusi, ale ak je to potrebne aby som mal k dispozicii plny vykon mojho procaku.
Ked som zadal prikaz cat /proc/cpuinfo vo vypise som vydel cpu cores : 2, ale pri cpu MHz bolo iba 1000, a ja by som mal mat 1800 MHz.
Ja som sa len zlakol ze mi system detekuje len 1000 MHz ...
tolko to robi.. skus to vypnut (nie zakazat) a zisti, ci to ma nejaky ucinok
tak fajn, ze to funguje.. som rad.
Okreto toho som to riesil na tu na fore v tejto teme
Ten prvy navod fungoval, len este bolo treba v grub.conf vymazat argument "rhgb", potom to uz vsetko fungovalo.