Pascal

Sekcia: Programovanie 10.03.2009 | 18:25
Martin   Návštevník
Zdravim, mam problem, ktory bol buna reiseny minimalne 100-krat...no ziadna tema ktoru som cital mi moc nepomohla :(

cize, mam opensuse 11.1 potrebujem turbo pascal 7.0 (alebo nejake inu verziu s nim kompatibilnu) koly skole... doteraz som nasiel na nete navod ako spusit TP7 cez isty DOSbox... TP7 som stiahol aj DOSbox nainstaloval... no neviem to spusit... mohol by mi niekto poradit ako to spustit cez ten DOSbox...


Vopred dakujem
    • Re: Pascal 10.03.2009 | 20:05
      Avatar Jaroslav Štulajter Mandriva 2009.1  Používateľ
      No ked uz mas dosbox asi by si chcel namountovat nejaky adresar ktory bude sluzit ako disk c:
      to urobis takto

      pridaj na koniec suboru ktory mas v home adresary cize /home/prihlasovacie_meno/.dosboxrc {je tam bodka }
      prikaz MOUNT c: /home/prihlasovacie_meno/nejaky_adresar_s_dosProgramy a potom spusti dosbox a mas to.
      ak do toho suboru (/home/prihlasovacie_meno/nejaky_adresar_s_dosProgramy) nahras turbopascal v dosboxe sa knemu dostanes klasickymi dos prikazmy, ako keby si to mal nahrate na disku c
      • Re: Pascal 11.03.2009 | 03:21
        Avatar Samuel BWPOW Kupka CentOS, Mandriva  Používateľ
        Este mozno treba dodat, ze prostredie sa spusta prikazmi tp.exe, resp. tpx.exe.
        Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
        • Re: Pascal 11.03.2009 | 17:31
          Martin   Návštevník
          mno, ziadni subor menom .dosboxrc nemam v home priecinku...ale vytvoril a vlozil som donho :
          MOUNT C:/home/mato/Desktop/Borland_Pascal7.0/
          nasledne som skusal v dosboxe spusit txp.exe aj tp.exe aj tpc.exe no stale vypis ze
          Illegal command
          potom som skusil vymenit disk C za Z ...pretoze ked som pascal instaloval cez wine tak mi to nainstalovalo do Z:/home/mato/Desktop a aj prompt v DOSboxe je
          Z:\>
          • Re: Pascal 11.03.2009 | 19:27
            Avatar Jaroslav Štulajter Mandriva 2009.1  Používateľ
            aj ja jaaaj
            .dosboxr sa ti vytvori automaticky ked aspon raz od nainstalovania spustis dosbox. To ze si ho vytvoril sam je ok ale teraz tam menas kopec inicializacnych vlastnosti ktore by tam boli ked si .dosboxrc vytvori dosbox sam pri tom prvom spusteni.
            Ja by som:
            vymazal sucasny .dosboxrc potom spustil dosbox a nasledne vypol, potom editoval .dosboxrc subor a napisal MOUNT c: /home/mato/Desktop/Borland_Pascal7.0/ s malim "c"

            ak mam v umysle pouzivat samotny prikaz na spustenie programu (bez zadania cesty ) musim to Dosu dako povedat kde sa ten subor nachadza a to zase tak, ze do spomynaneho .dosboxrc doplnim este jeden riadok s path napr ja to mam takto: path c:\vc;c:\sysman;c:\tasm takze na spustenie volcov commandera nemusim pisat c:\vc\vc.exe ale ina vc a uz sa program spusti.
            Na to aby si spustil program tak ako si to mal teraz si musel zadat bud ulpnu cestu k programu alebo sa presunut do adresara s programom.
            dosovske prikazy ktore ti ulahcia pracu su
            zmena disku c:\ alebo d:\ {podla toho ktore disky mas namountovanev dosboxe}
            cd // zmena adresara napr cd tp7\bin\
            dir // vypis obsahu aktualneho adresara
            to ti na spustenie tp musi stacit :)
            inak na tom Zku z:\ je samotny dos a spojitost z wine to nema ziadnu je do defaultne oznacenie jednotky s dosom ktore pouziva dosbox, samotny dosbox vidi iba tie disky ktore mu namountujes cez .dosboxrc
            • Re: Pascal 11.03.2009 | 21:50
              Martin   Návštevník
              mno uz to fici...som sa pohrabal v manualoch dosboxu prikazom mount c~/Desktop/Borland_Pascal7.0/ a naslednes prikazom c:\ som sa dostal do adresara pascalu...uz len stacilo dat BP.EXE a ide to :) jedina wec ktora mi trosku vadi, ze to mount.. musim pisat stale...lebo ten adresar .dosboxrc sa mi vobecn nevytvara sam...a vyzera to tak ze aj ked ho vytvorim ja a napisem tam prikaz tak ho dosbox vobec neregistruje....akoby ho nepoznal alebo si ho vytvara na inom mieste...nemas tusenie ze kde ??? ked ne newa...aj tak dakujem za pomoc ;)
              • Re: Pascal 12.03.2009 | 00:35
                Avatar Jaroslav Štulajter Mandriva 2009.1  Používateľ
                skus prikaz find /home/meno -iname .dosboxrc
                ps: spustas to pod svojim uctom ???
                t.j. ziadne sudo alebo su ?
                • Re: Pascal 12.03.2009 | 18:30
                  Martin   Návštevník
                  prikaz vypisal ze ze subor neexistuje...a spustam to pod bashom alebo aj cez graficke prsotredie a stale nic
                  a ziadne sudo ani su :)
                  • Re: Pascal 13.03.2009 | 01:11
                    Avatar Jaroslav Štulajter Mandriva 2009.1  Používateľ
                    je to zvlastne, uz aj to ze mne find ked nic nenajde nic nevypise inak pocul si o freePascale je ktomu aj prostredie take ako v tp7 pozri ci to nemas v balickoch, je to sice trochu rozdielne ale nie moc
                    v mandrive sa balik nazyva fpc tusim
                    • Re: Pascal 13.03.2009 | 21:02
                      Avatar Filip Horňák ArchLinux  Používateľ
                      K tomu fpc, to prostredie sa vola: "lazarus" (ekvivalent Delphi), ibaze ak robis s GUI takym ako je v TP, alebo BP: CRT a nejaka ta grafika (uz sa nepamatam, rok je dlha doba ;-) ), je vhodnejsie si nainstalovat TP cez wine alebo uz zmieneny dosbox (neviem s emulatormi nemam ziadnu skusenost ), lebo tam musis robit presmerovanie na graficku kniznicu (....\BP | (TP)\BGI), ale na obycajne skriptenie programov beziacich v textovom rezime pripadne s CRT to funguje genialne.

                      Inak pre fpc exisuju tiez niektore kniznice, ked pohladas na tomto fore niekde to tu najdes, uz somsa na to tiez pytal. Ale predpokladam ze v skole mate nainstalovany BP, takze tie programy v neskompilovanej podobe by tam asi nebezali.
                      • Re: Pascal 13.03.2009 | 21:06
                        Avatar Samuel BWPOW Kupka CentOS, Mandriva  Používateľ
                        Problem je uz len v tom, ze Turbo Pascal, resp. Borland Pascal je len 16bitovy a FreePascal je 32bitovy, takze uz len to by mohlo robit velke problemy pri priprave do skoly. Cez dosbox ide pascal dobre, ale najlepsie vysledky som dosiahol pri pouziti VirtualBox OSE + Windows, ale snad tam pojde nainstloval aj klasicky MS-DOS.
                        Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
                        • Re: Pascal 14.03.2009 | 10:18
                          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
                          A prečo nie dosemu? S dosemu som mal asi najlepšie výsledky, nebola to čistá emulácia takže to bežalo rýchlo (i keď zase v dosboxe funguje korektne delay ..) no a je možné s dosboxom pracovať v konzole (cez slang, nefungujú vtedy síce aplikácie používajúce graph ale pri písaní textovej aplikácie môže byť celkom pohodlné).
                          • Re: Pascal 14.03.2009 | 13:51
                            Martin   Návštevník
                            Hehe mam dojem ze tado debata narbala smer mimo uhlu mojich vedomosti :D:D ....
                            k tomu ftc.... som najprv som skusal ten...stiahol som veriu ftc 2.2.0 abo tak nejak..myslim ze to este stale mam niekde ulozene vo forme zdrojakov... mno nejak mi to neficalo..napisal som program vo vime s priponou .p a nejak som to nevedel zkompilovat .... aj free pascal som mal ale ten mi stale hadzal nejaky error... tase ja radsej do toho babrat nebudem..som rad ze to chodi ako chodi a da sa v tom urobim vsetko to co potrbujem do skoly :) dakujem este raz vsetkym za prispevky :)
                            • Re: Pascal 23.03.2009 | 21:32
                              Avatar Filip Horňák ArchLinux  Používateľ
                              ty nemas to fpc v repozitaroch? Prip. doinstaluj si k tomu lazarus >> graficka nadstavba (nieco Delphy-like), a inak tie *.pas (alebo nejako podobne) sa kompiluju fpc (nejake atributy tie su v helpe) a cesta k programu
                              • Re: Pascal 06.04.2009 | 20:21
                                Avatar Jakub Vojaček Fedora 15  Používateľ
                                ahojte mam problem s Tp na mojom Xubuntu resp mi nejde debuger ako sa da doinstalovat? dakujem