Spustenie skriptu s pravami roota
Tu je moj pokus o skript:
#!/bin/bash
cd /usr/etc/flarion
su
insmod ./ft1000usb.ko
Po to su mi to spravi (ale vela,ze?:)) ale po zadani hesla mi insmod nevykona.
Dakujem.
Ako je známe, distribúcia antiX 17 bola postavená ako systemd-free na Debian Stable. Pre priaznivcov Debian Unstable vytvorili vývojári antiXu 32 a 64-bit ISO z repozitárov Debian Sid s Kernel 4.15.14 a systed-free initom. ISO Net vyžaduje káblový Ethernet, kdežto Core by malo fungovať aj na Wifi. Tento nový Debian Sid flavoure je možné stiahnuť TU.
Aj keď príliš často nevidíme informácie o novinkách vývoja distribúcií Lubuntu a Lubuntu Next, vývoj prebieha a vývojár Simon Quigley zverejnil niekoľko noviniek o pripravovaných vydaniach. [...]
Je to veľmi jednoduché. Dozviete sa viac, než by ste čakali. Zistiť to môže veľmi jednoducho každý používateľ. Stačí, keď Facebook pár kliknutiami požiada o zaslanie kompletnej databázy informácií, ktoré o ňom doposiaľ nazbieral. Facebook prežíva jednu z najväčších káuz vo svojej histórii po tom, čo sa citlivé informácie o 30 miliónoch používateľov dostali do nepovolaných rúk. Hashtag #deletefacebook sa stal trendom a návštevníci najväčšej sociálnej siete sa čoraz častejšie pýtajú, čo všetko o nich vlastne vie.
Už o necelý mesiac sa v Bratislave uskutoční konferencia Bratislava OpenCamp 2018. Program už je takmer dokončený, dolaďujú sa už iba niektoré názvy prednášok. Môžete sa tešiť na témy ako cloud, kontajnery, Linux, alebo strojové učenie, Blokchain či WebAssembly.
Kali Linux a Debian sa pripojili ku Ubuntu a open Suse vo Windows Subsystem for Linux (WSL). To znamená, že je možné tieto distribúcie inštalovať v príkazovom riadku vo Windows 10 ako ostatné aplikácie pre Windows.
V súčasnosti už viac vývojárov vyvíja pre linuxové platformy ako pre MS Windows na desktopoch a aj serveroch. Rozsiahleho prieskumu sa zúčastnilo takmer 66 tisíc vývojárov. Priezkum prebiehal na Stack Overflow, fóra pre vývojárov s cieľom vzájomne si pomáhať pri riešení konkrétnych programátorských problémov.
Dnes prebehla migrácia na novšiu verzi Shakal CMS. Dnes môže dôjs ešte k pár menším pársekundovým výpadkom. Za výpadok sa ospravedlňujeme.
Vývojári Linuxovej distribúcie MX oznámili vydanie novej verzie MX-17.1.
Táto verzia obsahuje nedávno vydaný kernel, nový a vylepšený súbor aplikácií "MX apps" a aktualizované aplikácie vrátane Firefox 58 a LibreOffice 6.
Viac informácií TU.
Vyšiel nový program, ktorý umožňuje pomenovať priečinky (alias) a potom do nich prechádzať pomocou príkazu goto <alias>.
Cez tento víkend sa konal InstallFest 2018, videá z prednášok sú už online.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Finančne nás môžte podporiť cez PayPal:
depmod -a
uprav /etc/modprobe.conf alebo /etc/modprobe.d pre automaticke natiahnutie modulu.
ak to chces cez skript, hladaj nieco ako rc.local, local v /etc/rc.d (init.d). neviem ake distro mas
Jadro: 2.6.27.19-170.2.35.fc10.i686
Inac ja asi radsej ten skript, bo po spadnuti pripojenia a vytiahnutiu modemu z usb, resp. po rmmod mi cosi zamrzne (neviem, ci je to jadro alebo rmmod). A kvoli tomu nechcem aby mi to natahovalo do jadra, ked sa nechcem pripojit.
d.
tak neviem co chces.
ak chces ten skript, tak ho mas. staci uz ho len spustat.
Ten skript, co mam, ked spustim tak mi to vykona len po insmod. Cize tam zadam heslo a som v /usr/etc/flarion.
Neviem ale ako to zapisat aby mi aj po zadani pokracovalo v behu skriptu. Neda sa do skriptu vlozit aj heslo?:)
chown root ./skript
chmod 1755 skript
?
asi ano
>suid je pri skriptoch ignorovany
toto je pre mna novinka
vie si to predstavit ak script obsahuje
#!/bin/bash
ale ak neobshuje odkaz na novy shell tak mi to vzdy chodila tak, ze suid bit sa aplikoval
mozes ho kludne umiestnit do /lib/modules/$(uname -r) s tym, ze ak ho nechces automaticky natahovat pri bootovani, tak uprav /etc/modprobe.d/blacklist (alebo kde to ma ferdora).
este mozes pouzit sudo, ak ten skript nespustat ako root...