Raid
Chcem si dat 2 krat 500GB disky do raid .Ma niekto takto nahodene ? ak by to neslo kupim len jeden 500GB disk dik
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
15.1.2023 bola vydaná tretia minoritná verzia MX linux 21.
Zdroj: MX Linux
Vývojári linuxovej distribúcie OpenMandriva predstavili užívateľom novú rolling-release edíciu s názvom ROME. Táto edícia OpenMandrivy má vyplniť priestor medzi stabilnou a vývojovou vetvou s častejšími aktualizáciami softvérových balíčkov.
Zdroj: LinuxExpress
Po dlhej dobe bola dnes uvoľnená nová verzia Retro Virtual Machine(2.1.0). Jedná sa o veľmi zaujímavý emulátor ZX Spectra a jeho klonov. Okrem iných noviniek, dokáže nová verzia emulovať aj Sega Master System. Okrem podpory Windows a MacOS, je Retro Virtual Machine samozrejme dostupný aj pre Linux.
Zdroj: Retro Virtual Machine
Po dvoch rokoch vývoja oznámila vydanie desktopového prostredia Xfce 4.18, ktorej cieľom je poskytnúť klasický desktop, ktorý na svoj chod vyžaduje minimálne systémové prostriedky.
Zdroj: xfce.org
Podpora formátu JPEG XL bola odstránená z prehliadača Google Chrome / Chromium.
Na stránkach zive.cz sa objavila recenzia na českého výrobcu miniPC, firmu Asome. MiniPC má rozmer 178x178x34 mm a je osadený procesorom AMD Ryzen 7 PRO 5700G 4,6 GHz 45-65W s momentálne najsilnejšou integrovanou grafickou kartou, 16 GB RAM a 1 TB SSD. Ako operačný systém je použitý Win11 Pro. Pre menej náročných užívateľov je k dispozícii i verzia s AMD Ryzen 5 PRO 5650GE 4,4 GHz 35W.
Zdroj: Zive.cz
Bola vydaná verzia 3.4 3D modelovacieho a animačného nástroja Blender. Novinka obsahuje vylepšenia renderera Cycles, nové editačné nástroje, vylepšenia výkonu a mnoho ďalších noviniek.
Zdroj: blender.org
Štát nasadil druhú časť svojho pokusu riešenia situácie s potenciálne otravnými marketingovými volaniami, keď začal umožňovať obyvateľom a firmám takéto volania blokovať zaradením svojho čísla do štátneho zoznamu pre zamedzenie nevyžiadaných marketingových volaní. Do zoznamu je možné číslo zaradiť na stránke nevyziadanevolania.sk.
Zdroj: dsl.sk
Populárna knižnica pre komunikáciu s webovými servermi cURL vo verzii 7.86 pridáva experimentálnu podporu WebSocket API. Okrem toho v novej verzii nájdeme aj opravy rôznych bezpečnostných chýb.
Spoločnosť Google vydala prehliadač Chrome vo verzii 107. Nová verzia podporuje hardvérové dekódovanie HEVC. Stručný prehľad zmien je dostupný na chromestatus.com.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Inak by si siel (cestou RAID-u) a chces mat XP zacni prave nim .
V biose spojis disky do RAID-u nasledne naisnstaluj XP spolu s drivermi pre ASCI a RAID, ak mas disketovu mechaniku je to jednoduchsie predom si v nej priprav ovladace pre RAID , ak nemas tak si v nejakom programe uprav instalacku pre windows (neviem ci sa jeden z programov nevola "n lite" kde ti spoji ovladce a instalacku operacneho systemu).
NAsledne ked sa vymordujes s instalciou XP a vytvoris RAID odtestujes a naozaj fici XP na vytvorenom RAID-e 0. Teraz prichadza zdanlivo jednoduchsia cast vlozis instalacne medium (ako som uvadzal mam odskusane ubuntu alternate/tu to nie je take graficky vypeckovane ako v ostatnych ale funkcne a prehladne/ , fedoru 10 , mandrivu a SuSE kde su ponuky doslava klik sem klik tam ,takze naozaj privetive pokial mas skusenosti s delenim disku tak nemas o com viac ...) system ti vydetekuje ako RAID tak aj ostatny operacny system a nvrhne ti nejake ponuky .... ostava ti uz len poskusat co ti bude vyhovat a nainstalovat ....
Nuz vela stastia ... (ale necakaj nejake obzvlast zrychlenie prace disku to by som riesil skor volbou suboroveho systemu )
JA som RAID nakoniec zrusil nakolko XP to nebralo nejak dobre .. nejaky cas som mal XP vo virtual boxe kde som zistil ze vela veci ide ,ale nakolko moja polovicka vzdy potrebavala sprevadzkovat nejaku obzvlast k zivotu prepotrebnu hru, ktorej robil problem virt.box teda podpora direkt x , alebo sa tej hre nejak nepacil ani wine :D Traz mam linux na jednom disku a XP na druhom takze rodinne mame kazdy svoj disk ;)
Inak cely "fake" RAID je stvoreny hlavne pre windows tak hadam by to malo byt ... dosky su dodavane prave s drivermi pre tento raid pre XP ci vistu. Linux ma potom dmraid ....
nieco je tu ... (http://www.linuxmanpages.com/man8/dmraid.8.php ; http://bbossola.wordpress.com/2008/03/07/dmraid-on-ubuntu-with-sata-fakeraid/ , len googlit a googlit )
ale inak co sa deje v raide 1 ?
A obnovujem tu 250 ale neviem co vsetko snej dostanem