Do kedy budeme musiet platit za Windows?

Sekcia: Komunita 19.05.2009 | 18:16
Miso   Návštevník
    • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 19.05.2009 | 18:27
      Miso   Návštevník
      Sorry nejak mi to odstrihlo text. Link "staznost" je na moju staznost na firmu Lenovo, ktora mi odmietla vratit peniaze za nepouzite Windows Vista. Ake su vase skusenosti s kupovanim notebookov bez OS? Pripadne s LINUXom?
      • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 26.05.2009 | 01:20
        Avatar laci Linuxmint  Používateľ
        Nieco podobne som uz zacal, vysledok ziadny.
        Cely prípad mozes precitat na pokusnom stránke.
        http://sites.google.com/site/szakszlaci/staznosty
        • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 27.05.2009 | 01:52
          Avatar laci Linuxmint  Používateľ
          Nechcem verit, ze nikdo to necita.Uplnulo 1 den, ale nikdo neohlasil u mna, ze na miesto ty otazniky doda neco. Ja nie som pravnik. DOKONCINE TO PRED FINALOM?
    • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 19.05.2009 | 18:50
      Avatar modzog Centos, Ubuntu  Používateľ
      Ziadnu velku firmu jednotlivec nezaujima. Zaujimame ich iba ako masa ktorej mozu predavat svoje vyrobky. Ak by si bol velka firma a chcel by si brat produkty vo velkom tak by ti fukali cukor do zadku. A to neplati len o vyrobcoch pc ale vseobecne. Ak sa ti to podari dostatocne medialne nafuknut tak potom mozno sa zacne nieco diat.

      Ked masa bude mat zafixovane ze Lenovo = Problemy / Ignoranstvo a im skutocne klesne predaj potom budu pripady ako tvoj zaujimave.

      Inak jednanie systemom ze produkt poskytujeme vyhradne so zbytocnym balastom za ktory si musis zaplatit je tiez dost bezne. Politika ak sa ti nepaci pal do pecka alebo na lamparen obluubena u velkych korporacii.
      • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 19.05.2009 | 18:53
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        suhlasim. dnes pri kupe NB s Windows sa uplne bezne natrepe "super softver", ktory nikto nechce, ale je tam. rozne podivne antivirusove programy, cool programy na par dni zadarmo ci ponuky na okamzite neviem co po registracii tam a tam...
        • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 19.05.2009 | 23:29
          ja   Návštevník
          No - uvedom si, ze prave kvoli tomu crapwaru (ci jak sa vlastne tomu softwaru nabudlovanemu s instalackou nadava) su (vseobecne) pocitace lacnejsie. Proste ten "pridavny" software tam je len preto, ze tie spolocnosti za to platia, lebo ocakavaju ze si tu trial verziu jeden z X zakaznikov aj kupi - takze ja osobne som "rad", ze tam software tohto typu (ked sa uz ten bazmek musi s tym windowsom predavat) je lebo proste "spravi" to zariadenie o nieco lacnejsie. A radsej tam narvem original (OEM) cistu verziu windowsu, poinstalujem ovladace, ... za lacnejsie ako mat (aj tak debilnu) samoinstalacku - hoci bez zbytocneho software ale drahsie.
          • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 20.05.2009 | 02:26
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            no az tak vela to nezlacnie... kolko asi tak moze dostat nejaky acer ci asus alebo firma XYZ za to, ze da 3 casovo/funkciami obmedzene programy? par dolacov?
            • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 20.05.2009 | 09:28
              ja   Návštevník
              Uspora za "pomoci" tychto programov sa pocita ver ci never zhruba okolo 40-60$ na notebook. Ked sa ti to zda malo za taku blbost tak je to len a len tvoj problem. Mna to zasa naopak potesi. A mimochodom - zas a opat je tu na tomto prispevku ukazane ako ste vy - hejlinuxaci - primitivny. Ved podla jeho logiky by som napriklad ja mohol ziadat o preplatenie minimalne dvd mechaniky, ramky, disku a napajacieho zdroja - lebo mi to zostalo zo stareho pokazeneho stroja - tak akym pravom si ten zly, zly vyrobca dovoluje mi nutit zakupit nieco co nechcem a nepotrebujem? Proste raz tam windows je sucastou toho notebooku ako celku tak tam proste a basta je. A mimochodom - ty si myslis, ze za kolko ho vyrobca od m$ kupuje? Ver tomu, ze jeho nakup nieje vacsi ako je cena obycajnej dvd napalovacky. Ale vy proste musite svatu vojnu - lebo niekto si dovolil vam prinutit ten hnuzny windows. To, ze na tom notebooku je spusta dalsich zariadeni v urcitej cene (firewire, HDMI, cardbus, ...) ktore verim tomu, ze tiez nevyuzijete to uz vas netrapi a pritom tu su pre vyrobcu takisto nedelitelne sucasti ako pouzity OS (nech je akykolvek). Takze asi tak - ani mne sa nepaci, ze je takto trh deformovany (hoci mna to netrapi - lebo ja kupujem uz roky sebe a rodine jedine MSI a ten je prakticky stale zakupitelny bez OS - a mimochodom - ak je pre niekoho MSI shit - tak musim skonstatovat, ze uplne taky isty ako Lenovo, IBM, DELL, HP, ... takze je to jedno) ale na to treba ist uplne inac. Co tak podat hromadnu zalobu na nelegalne spajanie dvoch nesuvisiacich tovarov pri predaji? Ale asi nie - nato ste uz vy hejlinuxaci dosraty aby ste boli schopny takehoto niecoho - vy si radsej budete vybliakavat po roznych forach, ze linux rulez a windows shit a hnusny M$, ... a budete doslova vytvaraj zo slova - linux - urazku najvacsieho kalibru. A uz som sa sakra rozpisal - serem na to...
              • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 20.05.2009 | 09:47
                Avatar jajo Debian|Sabayon|win7  Používateľ
                no neviem... ale na fore by sa asi mali hladat riesenia... ale mozno by nebolo zle zalozit nejaku sekciu s nazvom "Duta vrba" aby bolo kde riesit neriesitelne
              • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 20.05.2009 | 10:06
                Avatar modzog Centos, Ubuntu  Používateľ
                Matko ty si vobec nepochopil o co ide ale nevadi. Ser na to... :-)
              • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 27.05.2009 | 22:21
                Dragon   Návštevník
                Nechcem sa robit mudry, ale pleties hrusky s jablkami. Nemozes prirovnavat nanuteny SW s HW. Su to dve uplne rozdielne veci. Totiz NT nieje stavany len na OS od MS (akykolvek, kt sa pouziva ako OEM). Rovnako dobre na nom pojde aj iny OS (ci uz je to Linux alebo nie). Tvoja veta: "Proste raz tam windows je sucastou toho notebooku ako celku tak tam proste a basta je." je uplna hlupost - OS nie je sucastou notebooku, tak ako nejaky komponent - HW a SW su dve odlisne veci. "pritom tu su pre vyrobcu takisto nedelitelne sucasti ako pouzity OS" - HW sa navzajom kombinuje tak, aby bol kompatibilny (co mozno najlepsie). OS tam vyrobca instaluje az dodatocne (s vyrobou pocitaca ako takeho to ma pramalo spolocne). Neviem sice, odkial si vzal, ze Linuxaci su dosraty - prosto nie kazdy ma cas niekolko mesiacov si dopisovat s vyrobcom NT (a mozno aj neuspesne).
    • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 19.05.2009 | 19:18
      Martin   Návštevník
      Pred istým časom som písal na SOI sťažnosť, lebo si myslím, že HW a OS treba brať ako dva rôzne produkty a predaj počítača by teda nemal byť podmienený tým, že spolu s počítačom kúpim aj Win.
      Odpísali mi _nechce sa mi to celé citovať), že z ich pohľadu a podľa obchodného zákonníka sa počítač s predinštalovaným OS, ak ho má predajca od dodávateľa, pokladá za jeden výrobok.
      Takže toto treba riešiť priamo s výrobcami, obrátiť sa na Linuxákov všade v zahraničí a vyvinúť silný tlak na to, aby predajcovia ponúkali aj prázdne počítače a notebooky z každého typu s cenovým rozdielom primeraným cene predinštalovaného OS.

      Predovšetkým treba zaangažovať Protimonopolný úrad, lebo predinštalovaním určitého systému tvorca toho systému získava mimoriadne silnú výhodu pred tvorcami konkurenčných systémov a tým sa brutálne deformuje zdravá hospodárska súťaž.
      A hlavne by sa mali na tieto praktiky sťažovať komerčné linuxové firmy - Red Hat, Mandriva, Novell a iné, lebo predaj počítačov len s Windowsom im mimoriadne sťažuje prístup na trh.
      • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 19.05.2009 | 19:32
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        myslim, ze keby sa zmenil podiel predinstalovanych systemov na nove pocitace, bol by linux na uplne inych percentach ako v sucasnosti...
      • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 19.05.2009 | 20:54
        Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
        Najlepšie asi bude ak sa konkrétny prípad medializuje v televízii v niektorej z relácii na to určených. Aj keď to by chcelo fakt celosvetový nátlak (alebo minimálne celoeurópsky).
        Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
        • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 19.05.2009 | 21:05
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
          predstav si na markize keby to bolo... ze vela ludi by chcelo linux ktory je lepsi... hned by sa to tu zaplnilo novacikmi :)
        • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 19.05.2009 | 21:09
          Martin   Návštevník
          ... alebo v zmysle Zákona o slobodnom prístupe k informáciám zahrnúť vládu a ministerstvá žiadosťami o informácie, na koľkých % počítačov majú Linux alebo iný alternatívny systém, na koľkých % počítačov majú voľne šíriteľný kancelársky balík OpenOffice.org, nadhodiť, že iné štáty a ich ministerstvá či polícia migrujú na Linux a hneď za tým sa opýtať, či má vláda SR vypracovanú podobnú analýzu o výhodnosti migrácie a či sleduje túto situáciu, alebo ako je možné, že inde sa im to finančne oplatí, ale u nás nie... Najlepšie by to bolo formou otvoreného listu.
          A hlavne do toho treba zaangažovať Ministerstvo školstva, aby sa už decká v školách naučili, že vždy je aj iná možnosť.
          Nad niečím pošpekulujem a potom dám vedieť.

          • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 19.05.2009 | 21:16
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            rad by som Ta v tomto podporil, rataj so mnou
            • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 19.05.2009 | 21:38
              Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
              Pridám sa aj ja.
              Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
              • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 20.05.2009 | 00:19
                123   Návštevník
                parada uz ste traja....anglicania na to maju dobru frazu... GET A LIFE!
          • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 19.05.2009 | 21:27
            Avatar Juro Debian, win XP  Používateľ
            no tie odpovede by boli zaujimave
            minimalne statisticky urad vyslovene oznamuje ze na vyplnanie ich dotaznikov MUSITE pouzit ms office,

            takze vam poslu postou cd s formularami ktore musite vyplnit v excely ktory nemate a v oof calc sa nedaju otvorit, a za nevioplnenie a neodovzdanie dotaznikov dostanete pokutu sranda, co
            • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 19.05.2009 | 22:10
              Martin   Návštevník
              Musím použiť MS Office aj vtedy, keď idem vytlačiť papierový list a poslať ho doporučene? Alebo musím ručne písaný list písat TrueType-fontom od Malého Makkého? :)))
              Inak ak je to pravda, tak Štatistický úrad porušuje Výnos Ministrstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR, čítaj tu:
              http://www.linuxos.sk/forum/10788/index.html
              • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 20.05.2009 | 02:27
                Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                chcelo by to nabehnut s dakymi sikovnymi openpravnikmi a bude to :)
                • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 20.05.2009 | 02:40
                  123   Návštevník
                  jasne stano, vedel som ze si naivny ale ze az takto?
                • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 20.05.2009 | 10:20
                  openpravnik   Návštevník
                  a predpokladas ze pravnici budu zadarmo nakolko pojdu pod linuxom?? ach.....
          • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 20.05.2009 | 18:10
            Miso   Návštevník
            No niekde sa uz zobudzaju.
            O Firefoxe sa uz nedebatuje ten je akceptovany uplne bez problemov, pomaly zacinaju akceptovat aj OpenOffice a za chvilu zistia ze ten Windows ani nepotrebuju
            Napriklad Banska Bystrica alebo Rakusko
            • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 26.05.2009 | 02:00
              Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
              chcelo by to niekde starostu/primatora osvedceneho linuxaka... a nejaku tu radu zlozenu z mladych ludi... a hned by to slo :)
              • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 27.05.2009 | 01:31
                Psychiater   Návštevník
                Hej hej stano vzdy by to daco chcelo ale ja by som tiez nieco chcel aby si sa uz uvedomil
                • Re: Do kedy budeme musiet platit za Windows? 27.05.2009 | 02:46
                  123   Návštevník
                  LOL