ubuntu, virtual box, zly cas
mam nahodeny debian 5.0, kde nemam ziadny problem s casom, pak som nahodil virtual BOX 3.0 pak upgrade 3.0.2 az mam teraz 3.0.6...
Do Vboxu som nahodil ubuntu server 8.04, vsetko ok az na jednu vec, stale mi v tom ubuntu meska cas, a to brutalne, tak som myslel ze to poriesim ntpdate ntp.cesnet.cz, to som nahodil do cronu nech sa mi kazdych 5minut synchronizuje, avsak nic, pozriem do logu a tam vidim ze sa to pravidelne pusta zial cas je stale zly, ked to vsak pustim priamo z riadku ntpdate ntp.cesnet.cz tak sa cas napravi... divne hovorim si, skusim teda ntp, tak som nahodil apt-get install ntp, demon bezi server je nastaveny defaultne na ntp.ubuntu.com, pozriem sa na to na druhy den a cas zase nesedi, chapete to? co moze byt zle? uz netusuim co vyskusat :(((
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
ntpdate ntpserver >> /var/log/syncchronizacia.log
a na druhy den si skontroluj subor /var/log/syncchronizacia.log co ti do neho napisalo
Ake brutalne su tie casove odchylky? par minut? ci minuty sedia, len hodiny su mimo?
meska to asi tak ze ked dam zosynchronizovat cas a pozriem sa nan o 5minut uz nesedi povedzme o jednu minutu...
dnes som to synchronizoval niekedy okolo 15:00 a teraz je tam cas: 22:01:59 CEST 2009
pritom na hostitelskom serveri je cas: 00:47:35 CEST 2009 a ten je spravny...
skusim este tu tvoju fintu z ntpdate ntpserver >> /var/log/syncchronizacia.log
co to povie...
takze skusil som to s tym cronom, mam tam toto:
*/5 * * * * ntpdate ntp.cesnet.cz >> /var/log/synchronizacia.log
ale ked dam
cat /var/log/synchronizacia.log
tak subor je uplne prazdny, pritom ked v console napisem ntpdate ntp.cesnet.cz tak mi to cas napravi, NTP demona mam stopnuteho...
co teraz?
odpoved pre blackman:
ako myslis synchronizovat zvonka cez NTP? mozes mi to trosku popisat?
v debiane na ktorm bezia ostatne virtualne masiny, ked zadam do konzoly:
vhost:~# cat /sys/devices/system/clocksource/clocksource0/current_clocksource
tsc
a ked toto iste urobim vo virtualnej masine ktora je UBUNTU server:
cat /sys/devices/system/clocksource/clocksource0/current_clocksource
acpi_pm
takze v debiane je tsc a v ubuntu acpi_pm, mozno to sposobuje to, tu sa tiez daco o tom pise:
http://forums.virtualbox.org/viewtopic.php?f=3&t=21201
otazka znie ako zmenim v ubuntu ten current_clocksource na tsc?
Mozem iba takto:
echo "tsc" > /sys/devices/system/clocksource/clocksource0/current_clocksource ???
*/5 * * * * ntpdate ntp.cesnet.cz >> /var/log/synchronizacia.log
ale
*/5 * * * * /usr/sbin/ntpdate ntp.cesnet.cz >> /var/log/synchronizacia.log
kazdopadne je divne ze ntp daemon to aj tak nesynchronizoval....