ubuntu- rozdelenie disku

Sekcia: Ostatné 25.09.2009 | 13:11
Avatar RoboKon Ubuntu JJ  Používateľ
Ahoj priatelia. prvykrat pri instalacii ubuntu som narazil na takyto problem. na pc uz mam 3 particie.. windows.. d-cko a skrytu particiu zo zalohou systemu. nechal som 23gb nenaformatovanych. pri instalacii som chcel manualne nastavit velkost disku s tym ze 1gb necham na swap..a tam som skusil moznost asistovaneho rozdelania disku (najst navecsie volne miesto na disku) a tam mi vypisalo hlasku ze doslo k chybe pravdepodobna pricina je ze mam na disku vela primarnych oblasti.. system by nainstalovat slo ale bez pouzitia swapovacieho miesta na disku...ale ten swap tam chcem...co ted?
    • Re: ubuntu- rozdelenie disku 25.09.2009 | 13:16
      Avatar borg Fedora  Administrátor
      tak si v primarnej particii vytvor logicke particie
      • Re: ubuntu- rozdelenie disku 25.09.2009 | 13:35
        Avatar RoboKon Ubuntu JJ  Používateľ
        primarna particia je c a este ta skryta.. d je logicky oddiel..
    • Re: ubuntu- rozdelenie disku 25.09.2009 | 15:34
      Dragon   Návštevník
      Na pevnom disku mozes mat maximalne 4 primarne particie. Kedze toto ale niekedy nebyva postacujuce, jedna s tychto particii sa moze nastavit ako "extend" (rozsirena) a na nej je mozne vytvorit vacsi pocet logickych particii.
      U teba je problem takyto - particiu, ktoru nazyvas "d" sice logicka moze byt, ale pokial zabera celu primarnu particiu, ktoru mas oznacenu ako extend, tak to, ze si ju vytvaral ako logicku ti bolo uplne zbytocne. Logicke particie totiz musia byt umiestnene v ramci extend primarnej particie - cize ak mas extend particiu 100 GB a logicku particiu na nej tiez 100 GB, dalsiu logicku uz nemozes vytvorit - cize vytvorenie extend particie bolo absolutne neefektivne, kedze si na nej vytvaral tak ci tak len 1 particiu.
      Riesenie tvojho problemu - extend particiu zvacsit o 23 GB a na nej potom dotvorit dalsie logicke particie. Nie som si vsak isty, ci z logickej particie je mozne bootovat, cize riesenie dva: zvacsit extend particiu o 1 GB a vytvorit na nej dalsiu logicku particiu pre swap. Potom vytvorit primarnu particiu pre Linux.
      • Re: ubuntu- rozdelenie disku 25.09.2009 | 17:11
        Avatar RoboKon Ubuntu JJ  Používateľ
        Dakujem za snahu mi pomoct. Uz mi to frci. zo skrytej particie zalohy som urobil logicku jednotku a uz je to ok.. Dakujem este raz.