Win + Lin + Router/Modem
chcel by som prepojiť notebook (Windows XP) s netbookom (Ubuntu 9.04) s tým, že na oboch by bol funkčný internet a sieť. Internet mám káblový (satelitný?), s jednou statickou IP.
Jediné riešenie asi bude kúpa (Wifi) Routera, ak sa nemýlim. Ako by sa toto prepojenie dalo zrealizovať, ak by sa dalo, a aký router/modem by som približne potreboval?
Ďakujem za odpoveď.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
http://www.icss.sk/tarify
I keď, technológia by sa splatila už pri pár odberateľoch. Zaujímalo by ma kto začne zdielať internet zo satelitu na lazoch, stačilo by zopár chalúp v dosahu WiFi na začiatok aj s viazanosťou klientov. Ale to bolo len také zamyslenie.
Teoreticky by to malo ísť?
Inak ešte taká pod-otázka...
Dalo by sa niečo také, že by som používal netbook s Linuxom ako taký externý HDD pre notebook? Mám v ňom velký HDD a chcel by som v ňom mať umiestnenú hudbu, filmy, atď..., ktoré by som v notebooku (XP) prehrával.
Chcel by som to mať ako súčasť tej sieťe s routerom.
Inak aj tie disky sa dajú vyzdieľat cez sieť, a obojsmerne (aj z XP do Linuxu)....
Tak a ak si nemám od koho požićať na vyskúšanie ten router, mohol by si mi nejaký hodiť pred oči, ktorý si myslíš, že by bol chopný? Tip na klasický router a aj wifi... z nejakého e-shopu. Ďakujem.
navod by sa aj nasiel: http://borgetech.blogspot.com/2008/04/share-internet-connection-using-your.html
To Wifi riešenie sa mi páči... dnes to skúsim zrealizovať, ajkeď pochybujem...
Vo WinXP som nastavil zdielanie internetu... a v Ubuntu mi nieč nenašlo. Má to takto niekto spravené? Že by poradil... Vopred velmi pekne ďakujem.
- na ethernet rozhrani si musis nastavit zdielanie. to si asi vedel urobit. Ale treba si aj overit, ci mas v XP spustene aj potrebne sietove sluzby, neviem presne nazov, ale v v popise bude mat dana sluzba nieco ako routing and sharing internet connection
- na oboch wifi zariadeniach nastavit ad-hoc mod, je celkom mozne, ze defaultne mas nastaveny managed mod. V tom clanku mas aj link na navod, ako to urobit vo winoch, v ubu pouzijes
iwconfig wlan0 mode ad-hoc
(ak sa tvoja wifi vola wlan0). Pred prepnutim do ineho modu vsak treba vypnut wifi rozhranie (ifdown wlan0
), prip. vypnut demonov (napr. ifplugd) a sluzby zavesene na tom rozhrani a potom znova spustit.- a este si mas nastavit korektnu adresu siete na wifi zariadeniach, aby si nenarobil bordel
1) mat zapnuty hlavny notebook ked chces pouzit netbook (setrenie elektrikou)
2) vyhnut sa komplikovanym nastaveniam
Navyse to zdielanie cez notebook bude fungovat rovnako ako ten router, len to bude nakladnejsie. A tak isto to bude detekovatelne.
Čiže investíciou do routera sa vyhnem rôznym nastaveniam a bude to celkovo pre mňa lepšie..?
PS.: niektore routery maju moznost pichnut tlaciaren alebo externy harddisk do USB portu na routeri, taka drobnost sa obcas hodi. rovnako ako maju aj niektore routery aj moznost download managera na externy harddisk aby si nemusel mat zapnuty pocitac pri stahovani.
to si cital v ktorych novinach. V zavinaci na STV?
http://www.pc-cennik.sk/zbozi/cisco-54mbps-wi-fi-vpn-router-wrv200/detail.aspx?p=z:78088