load balancing

Sekcia: Konfigurácia 19.11.2009 | 18:38
trolko   Návštevník
zdravim,

mam jeden teoreticky dotaz,
predstavme si ze mam router s dovmi LAN eth0 - internet-DSL_o2 eth2 - LAN
teraz pridam dalsiu LAN eth1 - internet-DSL_tmobile

je mozne nejako spravit ze ked vypadne jedno internetove spojenie automaticky bude mat eth2 internet z druheho INET spojenia ktore je funkcne?

diky za rady a napady
    • Re: load balancing 19.11.2009 | 23:48
      partizann   Návštevník
      No lepsie routre (juniper, cisco, atd...) maju taketo funkcie uz zabudovane a vola sa to fail-over. Na linuxovom routri by si si na to mohol napisat skript ktory ti pri nepristupnosti inetu prepne na druhu linku ale urcite uz na to su nejake tie aplikacie co staci nakonfigurovat tak neviem ci sa oplati znova vymyslat koleso... A mimochodom load balancing by to bol v pripade ze by si vyuzival naraz obe linky a rozdeloval zataz rovnomerne medzi nimi, co myslim by bolo aj lepsie riesenie pre tvoj pripad ako len pouzivanie 1 linky naraz.
    • Re: load balancing 20.11.2009 | 01:07
      Avatar Michal Sedlák Debian, Ubuntu  Používateľ
      ano je to mozne spravit aj s linuxom.
    • Re: load balancing 20.11.2009 | 01:09
      Avatar Michal Sedlák Debian, Ubuntu  Používateľ
      nevola sa to vska load balancing ale failover.

      http://www.linux.com/archive/feature/113988

      Loadbalancing by vybavoval spojenia cez obe linky, podla toho ako su vytazene. To je tiez mozne spravit v linuxe {ma to vsak par nevyhod, ale o tom asi inokedy}
    • Re: load balancing 20.11.2009 | 10:48
      trolko   Návštevník
      aha, dakujem za prispevky, a ako ich tak citam tak som si vlastne uvedomil ze ano ja by som chcel vlastne load balancing, teda aby sa vyuzivali obe linky podla zataze ked by som si ich uz platil :)

      ake to ma teda nevyhody ked mam load balancing a mozte mi to trosku priblizit jak to vlastne funguje, ako to je zapojene?

      teda ci to moze byt na jednom serveri(routri) s 3 sietovkami alebo to musi byt viac masin alebo ako. Jedna sa mi cisto o linuxove riesenie, viem ze si mozem kupit hotove CISCO routre ale mna zaujima jak so to robi na linuxe.

      Dakujem za dalsie rady ;)
      • Re: load balancing 20.11.2009 | 11:41
        Avatar Michal Sedlák Debian, Ubuntu  Používateľ
        vsetky odp[ovede su v http://lartc.org/howto/

        to co ta zaujima je http://lartc.org/howto/lartc.rpdb.multiple-links.html

        tu je riesenie cez shorewall firewall {clovek nastavi len firewall configuraky a uz sa nemusi starat}
        http://blog.taragana.com/index.php/archive/how-to-configure-dual-adsl-cable-connections-firewall-gateway-nat-with-shorewall-firewall/

        tu je ludsky popis ako to funguje http://blog.taragana.com/index.php/archive/how-to-load-balancing-failover-with-dual-multi-wan-adsl-cable-connections-on-linux/

        a tu je script co to spravi
        http://blog.taragana.com/index.php/archive/load-balancing-failover-script-for-dual-multi-wan-adsl-cable-connections-on-linux-with-mail-on-failure/

        Nevyhodou je to ze pakety chodia z dvoch source IP, co moze sposobit problem napriklad v hrach, kde ta zabanuju, alebo kicknu ze si cheater, alebo v nejakych softoch kde ja nastavena vacsia bezpecnsot source IP sa nemoze menit pocas session.

        • Re: load balancing 20.11.2009 | 13:08
          trolko   Návštevník
          vdaka za odkazy, prestudujem...

          "Nevyhodou je to ze pakety chodia z dvoch source IP..." <-- a neda sa to nejako prekladat aby sa to tvarilo ze to chodi z jednej? mozno hej ale asi by bol problem ak jedna vyapdne co ?
          • Re: load balancing 20.11.2009 | 14:20
            Avatar Michal Sedlák Debian, Ubuntu  Používateľ
            asi dalo by sa to spravit pokial by sa nerobil preklad adries.

            ale v pripade prekladu adries si to neviem predstavit. Lebo vtedy ma traffic source IP taku ako je interface z ktoreho odchadza. Avsak je mozne nastavit aby nejaky konkretny traffic isiel vzdy iba cez jeden internface, takze napriklad ten couterstrike, alebo WoW by sa presmerovali a natovali vzdy len na jeden interface a tym padom by sli len cez jednu linku

            Asi by bolo mozne ze odchodzie pakety by isli raz cez jedneho a raz cez druheho providera a vracali by sa iba cez jedneho,a le neskusal som to spravit. Cize upload by bol loadbalancovany a download iba jeden, pre nejaku konkretnu aplikaciu.
            Ootatne by bolo loadbalancovane normalne.

            A pri zlyhani jednej z liniek by sa proste loadbalancing vypol a siel by failover, to nie je problem