HDD Western Digital My Book Essential

Sekcia: Hardware a Drivery 25.12.2009 | 22:02
Dragon   Návštevník
Ahoj,
kupil som si hdd Western Digital My Book Essential. Podla vyrobcu je tento disk kompatibilny s operacnymi systemami Windows a MacOS. Ja som sa rozhodol pouzivat ho na Linuxe. Disk ako taky funguje, len je par detailov, ktore keby sa doladili, doviedlo by sa to cele k uplnej dokonalosti.
SW (Western Digital Smartware) k tomuto disku je dodavany na akomsi virtualnom CD, ktore sa mi pripoji spolu s pamatovym zariadenim. Na tomto disku sa nachadzaju uzivatelske prirucky v roznych jazykoch a SW na zalohovanie a obnovu suborov, sifrovanie disku a zrejme aj nejake ovladace. SW je samozrejme pre OS Windows, cize mne je tento SW tak akurat na prd. Chcel by som sa tohoto virtualneho CD nejako zbavit, myslim, ze by to mohlo ist prepisanim celeho media nulovymi hodnotami, ale nie som si isty, pretoze na disku sa nenachadza ziaden subor a na disku je len jedina particia. Nema niekto skusenost s takymto virtualnym CD?
Na tomto disku su ukazovatele stavu zaplnenia pamate a uzamknutia disku 256 bitovym sifrovanim. Tieto ukazovatele mi vsak nebudu fungovat bez prilozeneho SW. V MacOS je aplikacia Time Machine, ktora moze substituovat WD Smartware. Takisto mi nebude fungovat ani tlacidlo vypnutia na disku. Nepozna niekto nejaku nahradu za tento WD Smartware (prip. Time Machine)?
Ak ma niekto nejake skusenosti alebo mi moze nejako poradit, budem vdacny za akukolvek fundovanu odpoved.
    • Re: HDD Western Digital My Book Essential 26.12.2009 | 11:50
      tomino   Návštevník
      nedavno som si aj ja kupil 640 GB disk od tejto firmy podobny ako mas ty. oproti windowsu ma linux jednu velku vyhodu. a tou je program S.M.A.R.T ktory ti ukazuje udaje o disku. Nic take dokonale pod windowsom nepoznam. navyse ked odpojis disk v linuxe tak sa odpoji, a zhasne ale vo windowse iba zakaze pristup k disku a ked ho odpajas tak sa stale kruti. to je ta dokonalost ms windows.

      co sa tyka virtualneho cd tak to by som aj ja chcel zmazat ale myslim si ze pri tej velkosti co mi disk ponuka je tych 600 MB s ovladacmi atd zanedbatelne pretoze ked sa pripajas s diskom aj inde ako doma tak sa ti to hodi...
      • Re: HDD Western Digital My Book Essential 26.12.2009 | 13:17
        Dragon   Návštevník
        Len ta informacia o stave zaplnenia pamate je v podobe 4 LED-iek na prednej strane disku. Na to by bol potrebny nejaky ovladac alebo nieco podobne. Neviem ci obaja myslime na to iste.
        Viem, ze tych par MB ma nezabije, ale nechcem tam tu aplikaciu uz s principu - naco mat nieco co nikdy nepozijem? Disk budem pripajat len doma, nie je to prenosny disk, navyse chcem nan zaviest ext4 FS, cize na Windowse sa stane viac menej nepouzitelny.
      • Re: HDD Western Digital My Book Essential 26.12.2009 | 14:13
        WlaSaTy   Návštevník
        Ahoj,
        Tebe dokaze system zobrazit pravdive udaje SMART z disku ktory je pripojeny cez USB? To by si vlastnil prototyp svetoveho unikatu. Rad by som si pozrel vystup z kompletnej identifikacie tvojho disku.

        Ale spet k otazke. Ma sa jednat o nieco na sposob ovladania U3 kluceniek?
        • Re: HDD Western Digital My Book Essential 26.12.2009 | 14:45
          tomino   Návštevník
          tak potom mame orzdielne disky ja mam prenosny ale v principe je to rovnake... a k tvojej otazke wlasaty hej zobrazuje mi tam dobre informacie. co ja viem ci su pravdive... niektore hej napr doba behu disku alebe stav disku.... ale urcite je to lepsie ako vo widlach kde mi nezobrazi nic.
          • Re: HDD Western Digital My Book Essential 26.12.2009 | 15:06
            WlaSaTy   Návštevník
            Ahoj Tomino,
            dva rozdielne typy hardware mozu byt rovnake len ked ich zabalis do roznych krabic. Ci uz z papiera, alebo z plastu.

            Ak Ti to zobrazuje korektne informacie, tak ich mozes zverejnit? Mne to napriklad pise ze na externom 500G disku pripojenom cez USB2SATA prevodnik mam naraz aktivovane 4 rozne PIO mody. Pri inych diskoch co som mal kedy k dispozicii to bolo podobne. Zopar veci to vedelo povedat, ale tie najdolezitejsie boli nepravdive. A tie co to zobrazovalo, tak tie boli len nahodou podobne ocakavanym udajom.

            Mimochodom, os windows pracuje s udajmi pre smart, len ich nezobrazuje. Ale to sa da vyriesit napriklad prelozenim balicka pod cygwin-om.

            PS.: tento smart som vypichol len preto, ze je aj podla mna smutne ze vecsina externych diskov nedokaze predpovedat zlyhanie len preto ze kabel to zataji. A to je pri mechanicky namahanych zariadeniach trpiacich kolisavym napetim pri prevadzke dist velkym nedostatkom.
        • Re: HDD Western Digital My Book Essential 26.12.2009 | 16:11
          Dragon   Návštevník
          O U3kach toho vela neviem, iba to co som teraz vygooglil. Ale ak to chapem spravne, tak nie. Chcem dosiahnut, aby fungoval ukazovatel stavu zaplnenia disku a aby som disk mohol vypnut tlacidlom. Ale nechcem aby to bolo ako virtualny disk. Chcem aby to vedel system samotny skrz nejaky ovladac, ci modul alebo nieco podobne.
          • Re: HDD Western Digital My Book Essential 26.12.2009 | 17:19
            WlaSaTy   Návštevník
            K tej U3-ke. Predpokladam ze si nasiel ze co sa s tym da ovladat, otazkou je ci je ten dsik kompatibilny s tou technologiou.

            Inak, mohol si napisat ze co chces, niekedy prilis vela slov sposobi neprehladnost.

            PS.: Ja som nevedel ze Time Machine supluje nejaky vinalez z dielne WD. Mozes mi o tom nieco porozpravat?
            • Re: HDD Western Digital My Book Essential 27.12.2009 | 12:18
              Dragon   Návštevník
              Ja o tom tiez nic neviem - s MacOS nemam absolutne ziadne skusenosti. Toto bolo v manuali - pri MacOS X (Leopard a Snow Leopard) sa pri otvoreni spustacieho suboru zobrazi vyzva, ci si uzivatel praje pouzivat SW Time Machine k zalohovaniu suborov alebo nie. V manuali bola takato poznamka:

              "Poznámka: Software WD SmartWare je plně kompatibilní se softwarem Time
              Machine od společnosti Apple. Při používání nástroje Time Machine, lze software
              WD SmartWare stále používat pro ochranu disku heslem, registraci disku
              a spouštění diagnostiky."

              Cize ten Time Machine zrejme nie je 100% nahrada v plnom rozsahu, ale aspon to zalohuje.
              Ak by si mal zaujem, tu je link pre uzivatelsku prirucku v slovencine:
              http://www.wdc.com/WDProducts/Library/UM/SLO/4779-705019.pdf
              • Re: HDD Western Digital My Book Essential 27.12.2009 | 13:17
                WlaSaTy   Návštevník
                Nahrada nemoze vzniknut pred originalom a uvedeny odsek nehovori nic o tom ze by nieco bola niecoho nahrada.

                A dakujem za prirucku. Prestudujem ju ked k tomu bude dovod.