oddelenie wifi od lokalnej siete
prosim o radu s nasledovnym scenarom. Mam router a do neho pichnutych par pc v LAN portoch (kablovych). Do posledneho portu by som chcel pichut dalsi router s wifi. Chcel by som ale, aby ten posledny port s druhym routrom bol uplne oddeleny od tych pocitacov v ostatnych LAN portoch, t.j. cez wifi by som sa mal dostat iba na internet, ale za ziadnych okolnosti by sa nemala dat prehliadat vnutorna siet pozostavajuca z tych kablovych pocitacov v ostatnych lan portoch. Ako na to?
Vdaka moc.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Tvoje riešenie závisí od topológie zabezpečenia Tvojej/firemnej siete. Ak ten prvý (základný router) svojou konfiguráciou neplní aj funkciu firewallu celej siete voči vonkajšiemu prostrediu (tj I-net), ale je iba jeden z viacerých, tak by som do neho (do voľného portu) ten druhý router (pre WIFI prístup do I-netu) radšej nestrkal.
;-)
Neviem, čo presne potrebuješ...
Meranie odozvy prvého routera ti vadí?
Ak dáš do LAN portu ďalší router, tak siete oddelíš.
Takže do vnútornej siete prvého routera nezasiahneš, hoci tam by si nezasiahol, ani keby si bol v ňom.
Pokiaľ užívatelia nedajú svoje data zdieľať.
Na prvý router sa dostaneš stále, keďže na wan interface bude stále ip z prvého rozsahu.
(Rozsahy musia byť na oboch routeroch odlišné..už to tu bolo spomenuté.)
Ja navrhujem, aby si nastavil rozsahy, hlavne na prvom routeri nejaké ine ako defaultne a tak isto aj adresu routeru. (napr. 192.168.45.250)
Pokiaľ nemáš nejakých siaťových expertov v sieti, tak to tvoj problém určite vyrieši.
A pokiaľ takých máš, tak riešiš zbytočné veci, pretože pred takými sa neubrániš :)
Ale skor si myslím, že sa nieje čoho báť.
Kľudne tam daj druhý router, a poprípade si nejako ošetri firewalom a filtrami a tak...