bezpecnost linux
je linux bezpecny? moze sa do neho nieko dostat? moze existovat nejaka aplikacia, ktora parazituje na pc a nejakym sposobom odosiela info o praci na pc? ked si predstavim, ze mozem sledovat HD program takmer online, tak nie je problem s tokom dat von. je mozne sledovat druhy pc s linuxom, aby o tom dany uzivatel nevedel? moze sa stat, ze nejaky software pre linux bude taketo nieco robit? myslim, ze ci prechadza kazdy program pre linux nejakym schvalenim, ci nerobi viac ako by mal? alebo je to uplne volne a kazdy moze spravit program, ktory potom poskytne dajme tomu ako stahovac odkazov a okrem toho bude nejako spyovat pc?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
rozmyslaj... moze niekto co je do PC totalny macher sledovat niekoho komu robi problem nainstalovat firefox?
moze ferrari na dokonalom asfalte na pretekarskej drahe s vybornym palivom predbehnut 20 rokov nefunkcny rusky tank?
Ja ti len môžem povedať, že Linux sa niekedy používa na prečistenie zamorených HDD, kde bol Windows. Utvor si o tom vlastnú predstavu.
Chceš "profesionálne" postupovať ? (resp. si programátor ? Správca serverov ? atp.) alebo si len normálny uživateľ, ktorý berie PC na zábavku ? Resp. hranie hier, facebook, ICQ, Skype atp.
Predtým, ako začneš s Linuxom, skús si na tieto otázky odpovedať. Skús si pohľadať informácie, ktoré ťa prekvapia / odradia od tohto systému.
Regards.
Moje zaciatky s pocitacmi sa nenesu do nejakej zavratnej minulosti, este v roku 2005 som nevedel vo wine vytvorit ani len priecinok:)
No cas postupil, a hlavne preto, ze som sa chcel ucit,zacinal som vo Win NT, na starom noteboku, potom na PC, Viasta, XP, 7...
Nuz ale prisiel som na to, ze Windows mi nedokaze dat to, co potrebujem a to je stabilita, bezpecnost, a pokoj na dusi ci nemam v systeme nejaku haved...
Hladal som inde, z istych dovodov som si zaobstaral Mac, bolo to ako nebe a dudy, ale casom som tiez prichadzal na to, ze to nieje to prave, praca v nom je vynikajuca, ale chcel som ist este dalej, mal a aj mam chut sa ucit, tak som si jedneho dna dal do stareho PC Ubuntu 9.10, ale ohureny Macom, som akosi na to zabudol...
A teraz opat, ale este s vacsou silou som sa dal do "skumania" uz terajsej verzie 10.04, a mozem povedat, ze Mac mi uz 3 dni nebezal, stale idem na Linuxe, a stale viac so a do neho zazieram... :))
Je to super, že Experimentuješ v Linuxe !!!!!
Držím Ti všetky palce, aby si sa už čoskoro ako skutočný linuxák odhodlal skompilovať si svoje prvé stiahnuté "vanilla" linuxové jadro a sám si odskúšaš trebárs Btrfs súborový systém ...
:-)
ALE JA SOM TO FAKT NEMYSLEL ani TROŠIČKU ironicky a úprimne sa ospravedlňujem, ak to tak vyznelo. Fakt som rád, že EXPERIMENTUJETE s LINUXOM (pozri pôvodný link) a z vlastnej skúsenosti som ešte nezabudol na ten fantastický pocit, keď som si vytvoríl vlastnú jadrovú konfiguráciu a skompiloval si jadro, je to fakt dobré takto "kočírovať" základ Linuxu, lebo sila je v jednoduchosti ...
Poznámka:
Len mám rád Linux a som úprimne rád, že po chujovinách a blbostiach v minulosti tohoto Fóra, keď sa tu riešili prevážne debilné otázky a množstvo urážok, sa tu objavujú aj otázky spojené s hlbším experimentovaním v Linuxe (pozri si dmesg link).
Takže úprimne držím pazúr ...
:-)
Som tu prilis kratko aby som zhodnotil co sa tu dialo v minulosti...
Kazdopadne budem tu, a rad sa podelim o moje skusenosti, ked nejake nadobudnem :)
Tak zatial
chcel by som sa spytat. s linuxom som zacal pred nedavnom... nedokazem zrejme z neho dostat vsetko co by som chcel.... rad by som sa nucil a zdokonalil v praci s nim... starost a problemy mi zatial najviac robi konzola. je nejaky treningovy program pre zaciatocnikov, alebo pokrocilych zaciatocnikov, kde sa mozu od toho, ze co je linux, co je distribucia a co je swap dostat dalej a preskumat tak moznosti tohoto OS. dik za odpoved
Pozri si pozorne niekoľko seriálov pre zčiatočníkov, nájdeš tam informácie:
http://www.cevaro.sk/down.php
Dodoedo ti poslal dobrú vec. No skús ešte toto, toto, a toto .
http://www.linux.org/lessons/beginner/index.html