WiFi, maximálny vyžiarený výkon a licencované pásma

Sekcia: Ostatné 20.11.2010 | 22:47
Avatar Miloš Linux Mint, Ubuntu studio  Používateľ
Zdravím. Riešim jednú dylemu. Mám internet cez Wifi a mám vlastnú (malú) anténu zo ziskom 13dBi a je na 5m koax. A vo výhľade na AP mi vyrástol strom a mávam problémy z pripojením do internetu a aj v hmle a zlom počasí. Pripájam sa asi na vzdialenost 1500 metrov. Poskytovateľ internetu mi povedal že oni dávaju antény 15 - 24 dBi podľa vzdialenosti na akú pripájajú klienta. Teraz mám možnosť zohnať si 24dBi anténu zo "sitom" ale riešim ten maximálny vyžiarený výkon. V nelicencovanom pásme ako som sa dočítal možem použiť max. vyžiarený výkon 100mW a to je 20dBi. Lenže ak ja použijem tú anténu čo chcem tak to bude viac. Lebo výkon routra je 17 dBm + 24dBi anténa - útlm kábla z koncovnou 3dB. A to vychádza 38 dBi vyžiarených. Zisťoval som niečo o tom a takto sa počíta vyžiarený výkon. Lenže ja to porušujem potom aj stýmto 13 dBi "žebrákom" malým.

Tak potom keď mi poskytovateľ internetu sám dodáva také silné antény ako to potom je? Priškrtí vyžarovací výkon routra alebo ako? A čo je vlastne to licencované pásmo? Či to môžem z čistým svedomím použiť.
http://necyklopedia.wikia.com/wiki/Linux
    • Re: WiFi, maximálny vyžiarený výkon a licencované pásma 21.11.2010 | 07:39
      Avatar Lukáš Staňa Arch, CentOS, Debian  Používateľ
      Ak by kazdy ISP dodrziaval maximalny povoleny vykon a robil svoje spoje precizne, hej, to by bolo sveta zit. Zial, realita je taka, ze kazdy na to sere a bachne do spoja maximum. Kazdopadne, zvysenie zisku anteny a prikurenie na vykone tvoj problem neriesi, pretoze tvojim problemom je hlavne ten strom. Kym tam bude stat, mozes do neho vyziarit aj cele Mochovce, aj tak ti to bude kolisat. Opytaj sa tvojho ISP, ci nema ine AP v tvojej oblasti, pripadne sa poobzeraj po inom ISP alebo inej technologii.
      Licencovane pasmo mozes s cistym svedomim pouzit, ak mas zvysnych cca 5000 eur na vyhodenie plus nejakych par stoviek rocne este na licencne poplatky, zalezi od frekvencie a sirky kanala. :)
      • Re: WiFi, maximálny vyžiarený výkon a licencované pásma 22.11.2010 | 19:50
        Avatar Miloš Linux Mint, Ubuntu studio  Používateľ
        No už ten strom orezali elektrikári lebo išiel aj do el. drôtov. Ale stále mi to kolíše. No presnejšie v hmle a daždi takže to budem mať tou slabou anténou lebo teraz mám na AP výhľad parádny.
        http://necyklopedia.wikia.com/wiki/Linux
        • Re: WiFi, maximálny vyžiarený výkon a licencované pásma 22.11.2010 | 21:26
          tomy   Návštevník
          Neviem či som si to predstavil dobre:

          "na streche" rodinného domu máš anténu, ktorá je od teba 1500m a napísal si, že ti tam zasahuje strom.
          neviem ako ti stojí v ceste to elektrické vedenie, kôli ktorému orezali strom, akým spôsobom máš smerovanú anténu a prijímač je o koľko m nižšie ako tá anténa ? To, že máš priamu viditeľnosť je jedna vec - druhá je však prostredie.
          • Re: WiFi, maximálny vyžiarený výkon a licencované pásma 22.11.2010 | 22:14
            Avatar Miloš Linux Mint, Ubuntu studio  Používateľ
            Na balkone mam WiFi antenu ktora je nasmerovana na AP ktore na na bytovke vzdialenej asi 1500 metrov. Tá bytovka je najvyššie položená v obci tak preto je na nej AP - všetci ho vidia. Od môjho domu asi 100 metrov su pri ceste stromy a bočnými konármi mi zasahoval do viditeľnosti antény. Ale tie konáre teraz orezali lebo išli do pouličného osvetlenia a drôtov. Teraz mám na AP z balkóna krásny čistý výhľad ale môjou 13 dBi anténou ktorá je ešte na 5 metrovom koaxiáli je to v zlom počasi bieda, a má okolo 30; vyžarovací uhol a chytám na ňu všetko možné len nie to čo mám. Tak som zohnal 24 dBi smerovú zo 6°.
            http://necyklopedia.wikia.com/wiki/Linux
            • Re: WiFi, maximálny vyžiarený výkon a licencované pásma 23.11.2010 | 09:11
              Avatar Lukáš Staňa Arch, CentOS, Debian  Používateľ
              No ked nasa accessova cast siete este ficala na 2.4GHz (a to nebolo tak davno), mali sme aj vacsie vzdialenosti a 19dBi CSAT anteny a islo to aj na vacsie vzdialenosti ako 1500m celkom plynule. V tvojom pripade teda prichadza do uvahy aj rusenie, ci uz aktivne, teda niekto pali na rovnakom kanali ako tvoj ISP, alebo pasivne a teda ze nieco po ceste zasahuje do Fresnelovej zony. A je tu este jedna moznost a to taka, ze tvoj ISP je diletant a ma totalne dodrbano nastavene AP, pripadne ma problemy s uplinkovym na toto AP. Moznosti je vela.
              • Re: WiFi, maximálny vyžiarený výkon a licencované pásma 24.11.2010 | 23:02
                Avatar Miloš Linux Mint, Ubuntu studio  Používateľ
                No práveže rušenia tu mám dosť. Akurát teraz pozerám cez router aké siete mi našiel. Takže mám tu zopár sietí z názvom default a potom ešte nejaký zyxel a všetko normy B+G. Je tu kopa takých ktorý sa stali po prečítani návodu ku 20 eurovému routru z Tesca "WiFi experti".
                Mal som nedávno problém z jedným susedom ktorý tu má WiFi z ďalším susedom (tiež taký experti) a mali rovnaký kanál ako môj internet takže ja som samozrejme nemal nič. A zistil som že keď vyhrážanie udaním na Telekomunikačný úrad nepomáha stačí spomenúť že máte doma vzduchovku a ste výborny strelec na diaľku a že rádi by ste si zastrieľali na takú anténu. A ono sa ten kanál na ich sieti až zázračne rýchlo zmení :)
                http://necyklopedia.wikia.com/wiki/Linux