obrazovka Hz

Sekcia: Hardware a Drivery 14.12.2010 | 22:19
Avatar hovädo   Používateľ
mám problém s obrazovkou na NB, mám tam linux mint, nainštaloval som nejaký dodatočný ovládač nvidia, mám tam nainštalované nvidia x server setting, problém je v tom že monitor mám na rozlíšení 1366x768 ale HZ je tam nastavené na AUTO a dá sa vybrať ešte 60HZ ale to je málo a dosť z toho bolia oči, dá sa to nejak nastaviť? 75 a viac ?
    • Re: obrazovka Hz 14.12.2010 | 22:29
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      Hz sú veľmi dôležité, no na CRT monitore. Pri LCD sa môžeš na to úplne vykašlať. Ak ťa bolia oči, skús inak nastaviť jas.
      • Re: obrazovka Hz 14.12.2010 | 22:55
        Avatar hovädo   Používateľ
        no mám :
        Displej:
        15,6" WXGA TFT CrystalShine (lesklý) s LED podsvícením
        Rozlišení: 1366 x 768 bodů

        toto je aký? bude sa to dať nejako nastaviť?
        • Re: obrazovka Hz 15.12.2010 | 00:47
          Avatar maor Mint, Debian, Raspbian, LibreELEC  Používateľ
          už len z princípu to nie je CRT, lebo CRT sú tie staré, veľké, ťažké monitory, ktoré si mohol používať na osvetlenie miestnosti a keď si sa na ne díval, tak si dostal vyššiu dávku žiarenia než na rontgene (aspoň tie staršie kusy)

          čo sa týka tvojho, tak je to LCD

          inak tiež si myslím, že frekvenciu nemusíš meniť, skôr ten jas, možno kontrast alebo nepozerať do monitoru 5 hodín vkuse
          • Re: obrazovka Hz 15.12.2010 | 12:00
            Avatar hovädo   Používateľ
            aha jasné vypadlo mi že tie staré velké sa volali CRT sorry ;) okej díky za rady skúsil som zmeniť jas a je to lepšie.. vyriešené
            • Re: obrazovka Hz 15.12.2010 | 14:14
              WlaSaTy   Návštevník
              Ešte to môže byť aj káblom. Veľa krát je to bolenie hlavy spôsobené blikaním a jeho príčiny sú (obvykle):
              1. Zlá katódová trubica pre podsvietenie, bliká ako stará neónka.
              2. Nastavená príliš vysoká alebo nizka frekvencia pre prenos ktorú už nevie monitor poriadne spracovať.
              3. Nesprávny (zle odtienený alebo príliš dlhý) kábel alebo zle nacvaknutá koncovka na doske monitora či grafickej karty.

              Obvykle pomáha teda aj pohranie sa s frekvenciami (EDID, resp. nastavenie tej frekvencie natvrdo v konfiguráku grafiky), poprípade výmena kábla za iný, kvalitnejší. Niekedy je vhodné dokonca použiť namiesto DVI kábla pre zmenu VGA kábel, pochopiteľne dosť hrubý (kôli odtieneniu) aj s feritovým filtrom).

              Ale, podľa veľkosti a rozlíšenia asi píšeš o dekli na notebooku. Nepredpokladám že by si dostal na mikuláša vyradený monitor od fotrovcov z firmy.

              Takže sa skús len tak zo srandy otočiť bokom k tomu monitoru tak aby si videl ten monitor periférnym videním či to nebliká. Dosť ľudí si takéto niečo všimne len pri periférnom videní keďže mozog im také niečo kompenzuje v oblasti vysokej ostrosti zraku (teda pohľade z predu). Aj ja mám takto vypálené oči od telky a monitorov a vidím to len z boku.