Problem s FS na externom HDD

Sekcia: Hardware a Drivery 29.12.2010 | 12:03
Avatar drak_dragon   Používateľ
Ahoj,
mam doma externy HDD, ktory planujem pouzivat na zalohu dat s pocitaca. Dlho som rozmyslal nad vhodnym FS, ktory na tomto HDD pouzit a nakoniec som sa rozhodol pre XFS. Lenze ked tento FS mountnem, nie je mozne nan zapisovat s beznymi pravami, tak, ako je tomu napr. pri USB kluci s FAT32. Je to bezna vlastntost XFS? Je potreba to nejako obist alebo mozem nan pokojne zapisovat ako root? Pytam sa, lebo premyslam nad tym, ci by v buducnosti nemohol vzniknut nejaky problem, konkretne mam na mysli, ci budem schopny pod beznym userom pristupovat k suborom, ked ich tam zapisal root?
Neviem, ci nebola chyba formatovat ho na XFS, mozno by bol vhodnejsi iny FS. Disk je pouzivany vylucne na Linuxe, NTFS nechcem koli tomu, lebo v Linuxe tento filesystem nema nativnu podporu (ak sa nemylim) a pocul som (resp. cital som), ze mozu s tymto filesystemom nastat problemy. FAT takisto odmietam, lebo si myslim, ze v buducnosti by sa mohli vyskytnut aj vacsie subory ako 4 GB a takisto by sa s nim musel clovek velmi patlat koli fragmentacii. Dalsou podmienkou je, aby si FS nepamatal vlastnikov suborov (neviem preco som si myslel, ze toto je vlastnost XFS, ale podla wikipedie to nie je pravda). Viem, ze toto sa da vyriesit tym, ze clovek zmeni v pripade potreba vlastnika suborov, ale komu sa s tym chce patlat, ked by sa o to mohol starat aj sam FS? A bolo by fajn, keby bol tento FS aj nejako zabezpeceny, nech mi data neurobia papa pri nejakom vypadku alebo tak nieco. No a posledne, nech je to samozrejme nativne podporovane v Linuxe.
Aka by bola najvhodnejsia volba? Prip. co pouzivate na vasich ext. HDD vy? Podla tych tabuliek na wikipedii, na ktore som odkazoval vyssie, je pomerne malo FS, ktore neukladaju vlastnika suborov a aj tie, ktore to nerobia su bud urcene na iny OS ako Linux, pripadne na ine medium ako magneticky HDD alebo je to FAT.
Co mam podla Vas robit?
    • Re: Problem s FS na externom HDD 29.12.2010 | 18:52
      WlaSaTy   Návštevník
      Najprv sa zamysli kam budes pripajat ten disk, ci to bude iba Linux alebo aj nejake ine OS ci nejake krabicove prehravace multimedii. Z toho si vytriedis podporovane systemy (hoci aj s dodatocne nainstalovanymi ovladacmi). Ako spravne pises, tak FAT nie je vhodny na zalohovanie koli limitacii velkosti suboru, ale pripojis ho hocikam. S NTFS sa da pracovat v Linuxe (ntfs-3g), aj MAC OS X ho vie citat (zapis neviem, uz dlhsiu dobu ho nemam. Ext3FS je nativny Linuxovy system na ktory existuju ovladace aj pre Win a MAC OS X.

      Ale, jedno mi nejde do hlavy. Preco by sa malo jednat o FS ktory nepodporuje hierarchicke pristupove prava? V pripade adresara sa da nastavit aby objekty v nom vnorene pri ich vytvarani zdedili prava nadradeneho objektu. Alebo, raz za cas spustis chown/chmod/chgrp ktorym to prepises.

      PS.: Do exotickych FS ktorych su stovky by som v tomto pripade nesiel.
      • Re: Problem s FS na externom HDD 30.12.2010 | 10:40
        Avatar drak_dragon   Používateľ
        No nad tym, kam budem disk pripajat som sa uz zamyslel - ako som pisal, som si isty, ze sa budem pripajat vylucne na pocitac s Linuxom. Cize preto nechcem napriklad NTFS - je vela dobrych FS nativne podporovanych Linuxom, cize nevidim dovod, preco pouzivat NTFS, ked to koniec-koncov ani nie je dva razy dobry FS - uz ma parkrat sklamal, preto, ak to nie je nevyhnutne, nechcem ho pchat nikam.
        Co sa tyka druhej veci, nechcel som taky, koli tomu, ze by nebolo nutne tie prava riesit. Ak by bol dobry FS bez podpory prav, bolo by to kusok jednoduchsie ako babrat sa s pravami. Ale mozno tie prava budu predsa len na nieco dobre - uvidime casom, zrejme ostanem pri XFS. Len by som sa chcel spytat na jednu vec. Prikaz "chown" mi nerobi problem, to zas az take zlozite nie je. Ale ako by som nastavil to, aby subory a priecinky preberali prava po nadradenom priecinku? Je to automaticke alebo na to existuje nejaky prikaz?
        S tretou poznamkou plne suhlasim.
        • Re: Problem s FS na externom HDD 30.12.2010 | 14:11
          WlaSaTy   Návštevník
          Nastavis to jednoducho.

          Napriklad vytvoris na tom disku adresar, zmenis mu vlastnika skupiny na users a nastavis pravo zapisu skupine. A pridas aj flag s alebo X, nespomeniem si presne. Alebo to urobis aj na uzivatela.

          • Re: Problem s FS na externom HDD 04.01.2011 | 13:43
            Avatar drak_dragon   Používateľ
            Fuha, som akysi zmatany, asi na mna dolieha unava so Silvestrovskej akcie. Takto:
            Vytvorim priecinok na disku. Nastavim vlastnika skupiny na users a nastavim pravo zapisu tejto skupine. Tomu rozumiem. Co je to ale ten flag s a X? Nemam vobec predstavu, co si tym myslel, prepac, mozno som len troska mimo. pozeral som to aj na manualovych strankach chown a aj pri nastavovani prav skrz klikatko na XFCE. A ani ujo Google mi akosi nepomaha, mozno preto, ze vlastne neviem, co donho zadat. Skus ma prosim nakopnut.
            • Re: Problem s FS na externom HDD 04.01.2011 | 14:22
              dash   Návštevník
            • Re: Problem s FS na externom HDD 04.01.2011 | 18:30
              WlaSaTy   Návštevník
              man chown
              /DESCRIPTION

              Ale, v tomto prípade odporúčam zahodiť klikátko a spraviť to plnohodnotným príkazom.
              • Re: Problem s FS na externom HDD 05.01.2011 | 21:59
                Avatar drak_dragon   Používateľ
                Ano, to je mi jasne, v takychto pripadoch sa snazim pouzivat kliky co najmenej. OK, dakujem velmi pekne za rady, myslim, ze tu uz viac nie je co riesit.