spojenie a zmenšenie diskov
tu prikladám najprv terajší stav:
http://oi52.tinypic.com/2me5lxe.jpg
a chcel by som spojiť tie oddiely "Sklad - 50 gb" a oddiel "New volume - 13 gb" .....potom by som si prehodil dáta z disku "93 gb" na ten disk ktorý by vznikol spojením toho 50 + 13 a ten oddiel "93 gb" by som chcel zmenšiť na nejakú optimálnu úroveň.
Prosím ak viete ako tak mi pomôžte, pán Google mi to nenašiel, a cez disk storage manager mi to nešlo (alebo som nevedel ako).
Díky moc.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
2. zmensi 93GB na 43GB
3. zmensi extended area na 43GB
4. zvacsi 13GB na konci na 63GB
5. prekopci data z 50GB na 63GB
6. odstran 50GB na zaciatku
7. zvacsi 43GB na 92GB
8. vytvor 4GB swap
v pripade ze mas data iba na 1. particii, zmaz vsetko okrem nej, vytvor si na konci daco kam ich prekopcis a potom ju mozes tiez zmazat.
http://oi54.tinypic.com/28sx4x4.jpg
pre zjednodušene:
-tie free oddiely chcem dať dokopy (50 + 13)
-potom ako si prehodím dáta na ten novo vytvorený oddiel a chcem oddiel EXTENDED zmenšiť, pričom nechcem swap mazať (neviem či ho budem vedieť zasa vytvoriť), asi bude lepšie najprv zmenšiť ten oddiel 93 GB ext4 a až potom celý Extended.
....toto chcem spraviť ale neviem ako. Som laik začiatočník a keď mi napíšeš že zmenši, zväčši ....rád by som....ale neviem ako. Tie anglické názvy mi tu nič nehovoria ohľadom spojenia, zväčšenia alebo zmenšenia...
Díky
2. swap kludne zmaz. to ze najprv zmensis oddiel a potom extended area som ti napisal v spravnom poradi.
3. pouzi gparted
lepsie by bolo keby si napisal ktory oddiel mas kam pripojeny a kolko miesta je pouziteho.
Za predpokladu že si zálohujem dáta, v Gparted je možnosť "Vytvoriť tabuľku oddielov" môžem použiť aj túto možnosť, prípadne máte nejaké odporúčania?
a koľko mám potom nechať na súborový systém? prípadne aké je optimálne rozdelenie disku s veľkosťou 160 gb??
najprv som chcel jeden diskový oddiel sklad a druhý súborový systém (linux + swap), no teraz rozmýšlam že tam nechám dva oddiely na ukladanie dát a jeden ten súborový oddiel (linux + swap)
Díky moc.
1. nabootovat z CD - čo to presne znamená? (ja som linux nahodil cez wubi, takže takéto veci mi moc nehovoria)
2. dáta už budem mať zálohované, takže už nebudem musieť kopčiť ani prenášať.
3. nastavenie grubu - ako presne? (už som sa s tým grubom hral ohľadom vymazania ponuky na spustenie visty, ale tiež som nevyšiel z toho boja ako víťaz, takže keď mi napíšeš ako nastaviť grub ohľadom vyššie spomínaného problému, budem ti moc vďačný aj za návod ako vyhodiť z tej ponuky tú Vidlu)
4. to rozdelenie vyriešim, len som chcel vedieť názor, koľko miesta by som mal nechať čisto na systém a či je vhodné rozdelenie na tri časti (sklad 1, sklad 2, sytémový oddiel skladajúci sa z linuxu a swapu).
Díky