Bratislava - Staré Mesto prechádza na OpenSource

Sekcia: Komunita 21.03.2011 | 16:05
Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
V súvislosti s našou správou o Bratislava - Staré Mesto prechádza na OpenSource, som sa obrátil s otázkou na pani starostku Miestneho úradu Bratislava-Staré Mesto :

V mene našich čitateľov slovenského linuxového portálu www.linuxos.sk sa
chcem spýtať, či plánujete začať používať aj iné open-source riešenia,
napríklad linuxové operačné systémy na Vašich desktopových PC. Linux je
free, zadarmo a kvalitou sa vyrovnáva, alebo v niektorých oblastiach
(bezpečnosť voči vírusom) ďaleko prekonáva proprietárne OS MS Windows.

Vopred ďakujem za Vašu skorú odpoveď a prajem príjemný deň.


Došlú odpoveď uvádzam v plnom znení:

Dobrý deň, pán Šurina.

Miestny úrad Bratislava-Staré Mesto bude nasadzovať linuxové riešenia zatiaľ
na serveroch v rámci nového informačného systému. Momentálne nemá zmysel
operačný systém Linux nasadzovať v rámci desktopov, keďže na nich má úrad
nainštalovaný už predtým zakúpený operačný systéme.

S pozdravom,


Tomáš HALÁN
hovorca
mobil: 0902/051 743
referát komunikácie s verejnosťou
Miestny úrad MČ Bratislava - Staré Mesto
Vajanského nábrežie 3
814 21 Bratislava
G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
    • Re: Bratislava - Staré Mesto prechádza na OpenSource 21.03.2011 | 16:09
      Avatar default Debian  Používateľ
      pekna vyhovorka, otazka znie ci aj ked je nieco zaplatene , ci neni lepsie sa toho vzdat, a prejst na nieco ine, ked v buducnosti to moze usetrit naklady a nervy :)
      R.K
      • Re: Bratislava - Staré Mesto prechádza na OpenSource 21.03.2011 | 18:10
        Martin   Návštevník
        Ja by som to videl tak, že kým im funguje to, čo už majú, nemajú dôvod uvažovať o zmene OS, takže výhovorka v podstate ani nie je výhovorka. Ja, aj keď som fanúšik Linuxu, by som to tiež robil takisto - podľa zásady "ak to funguje, nevŕtaj sa v tom". Zmena OS by mala zmysel až vtedy, keby sa kupovali nové počítače. Tam by sa už dalo uvažovať o nákupe prázdnych strojov bez OS a inštalácii Linuxu. Bol by rozdiel, či by sa za tie isté prachy kúpilo 5 počítačov s komerčným systémom alebo 10 prázdnych s tým, že si do nich dáš čo chceš. Museli by sa ale doriešiť také veci ako katastrálne mapy (návod uverejnený tu na linuxos.sk je krkolomný, na to žiadneho úradníka ani informatika a správcu sietí na úrade nenalákaš), GIS, AutoCAD - aby im bežal na Linuxe aj najnovší atď.
        Okrem toho napríklad KDE 4 je dosť futuristické, asi by z neho úradníčkovia boli riadne zmätení.
        Ďalšia vec - občas sa mi stáva, že keď mi príde dokument v .doc a otvorím ho v OpenOffice.org, tak má výrazne narušené formátovanie, ak sú v ňom tabuľky. Takže kompatibilita MS Office a OOo nie je dokonalá, hoci chyba je na strane tých, čo nerešpektujú štandardy, a nie v OOo, ktoré štandardy dodržiava.
        • Re: Bratislava - Staré Mesto prechádza na OpenSource 24.03.2011 | 12:22
          Avatar drak_dragon   Používateľ
          Suhlas.
          Ale co sa tyka otvorenych standardov, to nie je chyba ani MSO a ani OOo. Oba su len nastroje, nic viac. Chyba je v ludoch, ktori (hoc aj nevedomky) nedodrziavaju standardy. Ale to je castokrat aj neinformovanostou ludi - mnozstvo ludi z mojho okolia skratka ani len netusi, ze existuje aj nieco ako open-source, otvorene formaty a standardy, ktore (ci sa to niekomu paci alebo nie) stoja na strane open-source (aj ked mozno iba formalne).
          Ludia v mojom okoli si veselo pouzivaju .doc (alebo este horsie: .docx), pricom vacsina uz aj tak pouziva MSO 2007, ktora ma implementovanu funkciu exportu do .pdf. Len oni skratka daju ulozit a s formatom sa nijako neobtazuju (a to nehovorim o kodovani textu). Vacsina ludi v mojom okoli vytvara archivy .rar. A preco? Pretoze pouzivaju WinRAR (vsak ten je predsa Jediny a Najlepsi) a kedze ten defaultne vyuziva .rar, budu pouzivat .rar (pricom staci jediny klik navyse od toho, aby bol na svete .zip). A ked sa spytam, preco nepouzivaju .zip (pripadne nieco ine), tak sa mi dostane odpovede, ze .rar im vyhovuje. To, ze o tomto uzavretom formate nevedia zhola nic, nevedia ani len to, ako sa lisia jeho vlastnosti z inymi archivmi a inymi kompresnymi algoritmami je uplne jedno - im skratka vyhovuje (vyberovym kriteriom bola zrejme krasa ikonky vytvoreneho archivu alebo podobne).
          No co ale ocakavat od ludi, ktori nevidia rozdiel medzi priecinkom a suborom a pre ktorych konverzia znamena prepisanie pripony suboru (teraz uz asi trocha prehanam, ale to je fuk - najdu sa aj taki).
          Vsetko je teda o informovanosti. Preto je potreba kvalifikovanej vyucby informatiky aj na ZS. Nejde o to, aby tam pouzivali open-source (aj ked bolo by to fajn). Ide o to, aby tam deti viedli k tomu pouzivat otvorene standardy vo verejnom styku. A formaty ako .docx a .rar mozu pouzivat, ked si budu medzi sebou posielat svoje fotky z mobilu a podobne.
          To, aky nastroj ludia pouzivaju je uplne jedno - pokial sa dodrzia standardy. Na to, ze je castokrat jednoduchsie kvoli otvorenemu standardu pouzit aj otvoreny SW, pridu ludia casom. To, ze sa bude nasadzovat otvoreny kancelarsky balik vo verejnej sprave je velka vyhra - nie preto, ze sa bude pouzivat, ale velky prinos je v tom, ze to bude nutit pouzivat otvorene standardy, pretoze ked na vacsine pocitacov text v .docx bude rozbity, sekretarky budu nutene ukladat do .odf. A tym sa postupne pride na to, ze MSO je vlastne zbytocny a je mozne ho nasadit na 100% PC. A ked uz nebudeme potrebovat MSO, casom sa pride na to, ze aj Windows vlastne straca opodstatnenie, pretoze uz tam nebude ziaden Win-only SW. Bude to trvat dlho, ale IMHO open-source ma buducnost istu. Ci sa OSS stane dominantnym zajtra alebo o 10 rokov je prakticky nepodstatne - Linux a OSS sa medzitym nestrati. Myslim, ze velmi vela roboty spravi v tomto smere Google - ved Android je momentalne najpouzivanejsi OS na poli smartphonov a mobilnych zariadeni. A kedze v dnesnej dobe sa rozdiely medzi mobilnymi zariadeniami a pocitacmi ako takymi stiera - krasnym prikladom su netbooky a spominane smartphony; dalsi ziarivy priklad je snaha pretlacit ARM (v znacnej miere "mobilnu" technologiu) do beznych notebookov, ci dokonca serverov - casom sa podla mna zacne stierat aj (dnes mozno vyrazny) rozdiel medzi OS pre desktop a OS pre mobilne zariadenia. Aj ked rozdiel tam mozno bude vzdy (to neviem momentalne posudit), urcite nebude taky markantny ako dnes. Vela tomu napomoze aj Chrome OS, ktory ak dosiahne uspech aspon u netbookov (a ja verim, ze ano - Google vsadil dobre na Android, hadam sa v tomto pripade nesekol), ludia pochopia, ze MS Windows nie je Jediny a Najlepsi a zacnu sa obzerat po niecom inom.
          A na svete existuju dalsie priklady toho, ze pocitace uz nie su to, co byvali: trebars rozsirujuce sa hry na herne konzoly (aj ked o tomto neviem nic - iba pocuvam od kamosa, ktory dost fici na PC hrach, ze vela hier sa momentalne vyraba vylucne pre konzoly), pripadne pomalicky nastup cloudovych sluzieb. Toto raz sposobi, ze MS zacne stracat svoju poziciu. Nemozno ocakavat, ze sa prepadne (aspon na poli desktopov) na miesto, ktore momentalne prislucha Linuxu, ale urcite uz nebude tym Jedinym.

          PS: Ejha... ako pozeram, trocha som to zase prehnal...
          • Re: Bratislava - Staré Mesto prechádza na OpenSource 24.03.2011 | 12:28
            Avatar drak_dragon   Používateľ
            Ejha... a ako pozeram, mam v texte aj nejake drobne chybicky, ktore mi, dufam, budu odpustene...