Grafika, Video - Linux, OSS

Sekcia: Ostatné 11.05.2011 | 23:24
Avatar lemmy papyrus a inkoust  Používateľ
Zdar.
V celku ma zaujima otazka ohladne vyuzitia OpenSource a Linuxu v oblasti poloprofi a profesionalnej grafiky a fotografie (Photoshop, Illustrator, Maya ,3DsMax etc.) a videotvorby (Premiere, Sony Vegas, Final Cut etc.)

Viete niekto o niekom, kto zanechal propertialne platformy (win, osx) a presiel na OSS a Linux? Bud niekto konkretny, nejake graficke/video studio alebo aj vy osobne.

Su nejake skalne problemy ohladne grafiky ako takej na linuxe? (myslim tym color management atd)

A na zaver. Ak sa niekto z vas tymto odvetviam venuje...ake aplikacie pouzivate, odporucate? ci uz oss alebo aj komercne platene privitam (planujem nejaky ten nakup ak by som nasiel naozaj podareny soft)

Vsetko to sa pytam preto, ze tudujem fotograficky dizajn a videotvorbu, win moc nemusim nakolko mi pride dost nenazrany a v skole pracujeme s osx. Clovek chce byt proste odlisny a chce citit slobodu s Linuxom.
VopredDiky
Strongest community ever. Linux_
    • Re: Grafika, Video - Linux, OSS 12.05.2011 | 00:05
      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
      Celý Hollywood beží na Linuxe - odporúčam článok http://www.linuxexpres.cz/software/linux-v-hollywoodu-strih-barevne-korekce-a-kompozice.

      Na spracovanie RAW fotografií je skvelý soft Bibble 5, ale v oboch prípadoch nemôžme hovoriť o žiadnom OSS. Za takýto špecifický softvér treba platiť, treba platiť vývoj, pretože sú ľudia, ktorí to robia celý život a je to pomerne odôvodniteľné a myslím si, že vzhľadom na úroveň výsledného produktu aj logické.
      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
    • Re: Grafika, Video - Linux, OSS 12.05.2011 | 00:09
      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
      • Re: Grafika, Video - Linux, OSS 12.05.2011 | 00:30
        Avatar lemmy papyrus a inkoust  Používateľ
        vau :) diky pekne fakt:) vacsinu z tych filmov poznam, ba som aj videl ale vazne by ma nikdy nenapadlo, ze to bolo robene na linuxe :) clovek by si pomyslel ze vsetko je to odhryznute jablcko a ich finalcut pro alebo nieco od adobe.

        Viem, ze to nebudu priamo oss. to mi je jasne, ja sam som ochotny si zaplatit poriadny video editor. no momentalne som student...vies ako to :D

        A co sa tyka fotografie, ffotografickeho dizajnu? nevies ako to chodi? predsalen najrozsirenejsi je photoshop. spominal si tie studia co bezia na gimpe...vedel by si konkretne nazvy?
        Strongest community ever. Linux_
        • Re: Grafika, Video - Linux, OSS 12.05.2011 | 00:31
          Avatar lemmy papyrus a inkoust  Používateľ
          prepac....teda @jkp spominal tie studia....poprosim nazov ak by mohol
          Strongest community ever. Linux_
        • Re: Grafika, Video - Linux, OSS 12.05.2011 | 00:46
          Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
          Na veľmi dobrú a kvalitnú úpravu fotografií používam pod Linuxom Bibble5, ten softík si veľmi chválim, ale aj niečo stojí.. Taktiež je veľmi dobrý čo som počul LightZone, ale je taktiež platený. Pri oboch produktoch však môžeš vyskúšať trial, čo je veľmi dobrá vec.

          čo sa týka OSS, pre úpravu fotiek v RAW kvalite môžeš používať Ufraw v spojení s gimpom, tiež to nie je boh vie čo, ale ako OSS a vzhľadom na to, že to máš zadarmo, to myslím si stačí.

          A čo sa týka grafiky pod linuxom.. Aj v inkscape sa dajú robiť divy, sám experimentujem a robím nejaké logá pre známych, a dá sa tam toho robiť myslím si dosť veľa - Nepovažujem sa za nejakého experta ani nič, robím to for fun, ale napr. http://oi56.tinypic.com/sb673t.jpg som robil ja, na základe požiadavky známeho..

          Čo dokáže gimp si pozri tu: http://www.youtube.com/watch?v=5nNlX1ZI4I4 a tu: http://www.youtube.com/watch?v=NeTYI4MFXdg
          There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
          • Re: Grafika, Video - Linux, OSS 26.05.2011 | 14:18
            qk   Návštevník
            Pro zpracovani RAW formatu vypada velice nadejne Darktable - http://darktable.sourceforge.net/ - momentalne ve verzi 0.8 - nektere distribuce ho maji v repozitarich, nektere maji pouze verzi 0.7 - osobne jsem kompiloval a po pridani spousty dev knihoven to slo celkem bez problemu

            Prostredim ma pripominat Lightroom od Adobe.

            Podle vydavani novych release se na nem celkem usilovne pracuje
    • Re: Grafika, Video - Linux, OSS 12.05.2011 | 00:11
      Avatar jkp fedora  Používateľ
      Ahoj
      naozaj záleží od uhla pohľadu a čo konkrétne chceš vytvárať. kamoš z prahy čo tvorí hry v 3dmax-ku sa vyjadril že blender je v porovnaní s 3D max asi ako nechet na tele. A zas poznám grafické štúdio ale aj webdizajnérov , ktorý fachčia na gimpe, inkscape. Inak aj v blenderi sa dajú vytvoriť pekné animácie - ale ten čas kým to vyrendruje:-)
      Ono záleží aj na človeku či je ochotný naučiť sa niečo nové alebo radšej kúpi licencie na niekoľko kompov od adobe.
      • Re: Grafika, Video - Linux, OSS 12.05.2011 | 00:14
        Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
        Nie je potrebné kupovať licencie pre pár kompov od Adobe, stačí, resp. je lepšie kúpiť soft pre Linuxy, ktorý je na špičkovej úrovni, ale nie je OSS.
        There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
    • Re: Grafika, Video - Linux, OSS 12.05.2011 | 00:38
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      čím dlhšie experimentujem s Photoshopom, tým viac ľúbim GIMP :)
    • Re: Grafika, Video - Linux, OSS 22.05.2011 | 10:43
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
      Poznám zopár ľudí, ktorí robia profesionálnu grafiku v Linuxe. Z používaných programov spomeniem Inkscape, alebo GIMP. Prirodzene sú tam určité muchy (ja napr. stále nadávam na podporu iba 24bit). Z 3D grafiky rozhodne odporúčam Blender (v mnohých ohľadoch lepší program než 3D studio max s nenormálne návykovým ovládaním).