siete

Sekcia: Konfigurácia 27.06.2013 | 20:45
ivan   Návštevník
Caute, Ak sa da, rad by som vedel ako urobit takato vec: mam netbook a bednu. Na netbooku mam wifi a chcem, aby prijimany signal issiel do bedne (PC) cez kabel RJ45. Cize v skratke povedane - netbook by mi sluzil ako wifi router. Na netbooku fici live distro puppy linux 5.2.8 a na bedni mam kubuntu 12.04 a opensuse 12.3. To suse len velmi kratko. Hlavne ide o to dostat do bedne internet bez toho, aby som musel kupovat router. Teda ak je to mozne. Ked som googlil, tak som narazil len na take jednoduche clanky a spojenia pocitacov, co nebolo prinosom pre moju situaciu. Ak to nepojde v puppy mam este kubuntu a mohol by som urobit aj suse flash, ked je to lepsi variant na sietovu ppracu.
    • RE: siete 28.06.2013 | 08:48
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

      Ísť by to malo cez ad-hoc sieť. Vytvorenie AP nie je jednoduchá záležitosť a väčšina wifi to ani nepodporuje. Nastaviť wifi do ad-hoc siete nie je nič zložité.

      ifconfig wlan0 (alebo ako sa volá) up
      iwconfig wlan0 mode ad-hoc essid moj_nazov
      ifconfig wlan0 192.168.1.1 (alebo iná IP)

      Ďalej treba nastaviť maškarádu a forwardovanie ipv4, predpokladám, že stroj je pripojený cez eth0.

      modprobe ipt_MASQUERADE
      iptables -F; iptables -t nat -F; iptables -t mangle -F
      iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE
      echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward

      Potom by internet mal fungovať po nastavení brány na 192.168.1.1 (route add default gw 192.168.1.1) a nastavení nameserverov v /etc/resolv.conf. Viac info v tomto návode. Upozorňujem, že toto nie je vôbec dobré ani secure riešenie. Mimochodom androidy sa cez ad-hoc vôbec nedajú pripojiť.

      • RE: siete 28.06.2013 | 10:18
        Avatar ivan   Návštevník
        A keby to bolo dobre zabezpecene natom netbuku, kde moze byt este secure problem ?
    • RE: siete 28.06.2013 | 15:35
      Avatar default Debian  Používateľ
      "bez toho, aby som musel kupovat router." Ak chceš ušetriť, tak ver tomu, že časom by sa ti peniaze za kúpu routera vrátili. Tam máš spotrebu úplne smiešnu, oproti tvojim zámerom, používať Kubuntu ako distro, ktorého úlohou bude len sprostredkovanie siete je úplná blbosť, ani menej náročné distro tomu radikálne nepomôže. Ak to máš len na pokusy, tak prepáč, nevedel som to s tvojeho príspevku posúdiť.
      R.K