Domáci server

Sekcia: Konfigurácia 20.10.2013 | 23:14
Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

Ahojte, potreboval by som postrčiť ktorým smerom sa mám vydať hladať informácie (najlepčie CZ, SK) alebo vysvetliť zásady služieb na servery. Mojím cieľom je úložisko dát s dostupnosťou blížiacou sa 24/7. Mám kúpený microserver HP Proliant N54L s 250GB diskom, chcem ešte dokúpiť 4ks 3TB diskov WD red alebo seagate NAS a urobiť raid 5. Celé by som to chcel postaviť na Debiane možná by to bolo lepšie spraviť na Freenas ale ja nejako viac inklinujem k debianu. A teraz moje nejasnosti sú:

1. raid 5 čo som si čítal tak systém majú na disku v raide ale ja by som chcel ho mať na tom 250GB disku a disky v raide mať len na dáta. Čiže nieje mi jasné ako nadeliť disk /, swap, /home, systém by som si chcel nainštalovať v predstihu a raidové pole dodatočne až budem mať všetky 4 disky.

2. ktorý súborový systém by bol na to najlepší? teraz všade mám ext4, a pre veci kde sa potrebujem dostať z win tak ntfs. Správne si myslím že keby som chcel používať (čítanie zápis) disk s ext4 vo win tak musím mať rozbehanú sambu?

3. nakoľko som nikdy poriadne nerobil so sieťou ani vo windowse tak mi vôbec nieje jasné akú službu je dobré použiť na dáta t.j. aby som mal dáta dostupné aj z domácej sieti ale aj z netu. Myslím si, že sa na to používa FTP ale niesom si istý. Nemám pevnú adresu ale dalo by sa to riešiť napr. cez službu Noip.

4. celé som si to chcel vyskúšať na nečisto tak som si to nasimuloval vo virtuále pomocou vmplayer, a zistil som že neviem spraviť sieť. Čo mám nastaviť alebo akú službu použiť aby som virtuálny počítač videl v sieti. Chcem to spraviť pomocou konzoli nakoľko ak tam budem mať X-ka tak len fluxbox.

Viem že toto sú asi triviálne veci, ale ja som to nikdy nerobil a tak momentálne prešlapujem na mieste a neviem sa pohnúť ďalej. Blbé je že čo som aj čítal v angličtine tak stým mám celkom dosť problém to pochopiť, a čo nepochopím tak to neviem spraviť aj keby to bolo ako pre cvičené opice.

Ďakujem za akékoľvek nasmerovanie k môjmu cielu.

    • RE: Domáci server 21.10.2013 | 09:58
      Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

      ahoj, na tvojom mieste by som si spravil FTP, ktore si mozes aj na domacej sieti vo windowsoch pripojit ako sietovy disk - tym padom daj vsade na serveri ext4 a nemusis sa srat so sambou. Namatkovo k instalacii FTPcka na debiane http://www.debian-administration.org/articles/228.

      Co sa tyka virtualu, skontroluj ci mas pre virtualny stroj zapnutu sietovu kartu a v akom je mode (vseobecne by to malo ficat pod bridge). Po nabehnuti virtualu skontroluj pomocou napr. ifconfig ci mas pridelenu IP.

      Potom samozrejme este zavisi od dalsich poziadaviek - chces zdielat aj subory cez media server (napr. pre videa/hudbu na ps3, ci xbox) - potom musis nahodit aj program, ktory sa bude starat o tuto zalezitost (ja pouzivam PS3 media server). Ak chces HTTP protokol, musis nahodit apache atd.

      git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
    • RE: Domáci server 29.10.2013 | 22:14
      Avatar sunnynko Ubuntu 14.04  Používateľ

      Hmm, ideš na to zhurta...nevieš nakonfigurovať vlastnú sieť a už chceš stavať uložisko...na začiatok začni čítať kopec literatúry, článkov a skúšaj a skúšaj ;)

      • RE: Domáci server 29.10.2013 | 23:37
        Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

        To práve robím, na sieti sa už pracuje, prvé úspechy sa už dostavili. Zatiaľ ešte nemám disky na úložisko takže mám čas na zaučenie.

    • RE: Domáci server 29.10.2013 | 22:40
      Avatar asfethan   Návštevník

      Zdravim Ta, ja na tvojom mieste by som pockal do konca roka, resp. prvy kvartal buduceho. AMD uvedie APU kaveri ktore budu velmi energeticky usporne a urcite sa dockame aj all-in-one dosiek s integrovanym CPU/GPU v APU a 6x SATA ktore sa budu hodit nielen na NAS, ale aj na medialne centrum s hudobnym serverom (napr. mpd ktory vie podat velmi kvalitny zvukovy vystup napr. aj cez opticke rozhranie, alebo hdmi). Integrovane sietove Gbps rozhranie, v niektorych pripadoch dokonca 2x.

      Ak chces mozeme sa na tuto temu pobavit aj napr. cez jabber, moj je niekto@niekde.sk a taky isty mam aj e-mail pokial by ti vyhovola komunikacia stylom korespondencie.

      A hlavne pokial to chces mat doma, mnou navrhovane riesenie je energeticky usporne a v pripade volby pasivnych chladicov aj velmi tiche.

      Ja osobne budem tiez riesit NAS/HTPC tymto stylom a cakam akurat na vhodnu technologiu.

      • RE: Domáci server 29.10.2013 | 23:14
        Avatar tomy   Návštevník

        kedysi na stránke root.cz som čítal a vlastne aj postavil router podľa toho postupu, trvalo to nejaký čas, pretože každý krok som sa učil pochopiť. Veľa vecí sa dnes zmenilo, ale tie články (sú totiž staršie), ktoré sa nachádzajú na stránkach abclinuxu.cz a root.cz ti pomôžu. Nevšimol som si, že by si uvádzal, či by sa ti ten stroj "pozeral" do internetu

        • RE: Domáci server 29.10.2013 | 23:35
          Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

          Zo začiatku na net asi nie, ale do budúcnosti určite.

      • RE: Domáci server 29.10.2013 | 23:33
        Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

        Ten microserver mám už doma, vyšlo ma to na 149€ bez diskov, neviem či by som sa dostal na túto cenu aj so skladačkov. A čo som čítal tak to má spotrebu so štyrmi diskami okolo 40W čo si myslím že nieje zlé. Ale pri HTPC by som asi šiel tým smerom.

    • RE: Domáci server 30.10.2013 | 18:58
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Čau, môj komenár k jednotlivým bodom:

      • Radid 5 na štyroch diskoch je bez rezervného disku pri systéme z vysokou dostupnosťou nezmysel. Keby si mal v tom počte diskov aj spare disk, tak sa dostaneš na kapacitu 6G a budeš mať zníženú rýchlosť zápisu pri SW raide oproti Raid 10. Do dosiek pre NL45 sa ale montovali aj plnohodnotné HW raidy kde by si prišiel len o kapacitu a rýchlosť by nebola nižšia, ale čert vie čo sa stane v prípade havárie ak nemáš baterku a RAM na radiči. Buď si daj RAID 5 s piatimi alebo šiestimi diskami z ktorých bude jeden rezervný, alebo RAID 10 s štyrmi.
      • Súborový systém si vyber aký chceš. Ak nepoznáš povahu dát a vyťaženie disku, tak si vyber ten čo poznáš. Hoci aj EXT4. Pripojenie toho diskového poľa na iné počítače nebudeš predsa riešiť inak ako cez sieť, takže Samba alebo NFS to istí. Oboje je podporované jak v Linuxe, tak vo Windows. I keď Windows home verzia priamo nepodporuje NFS, a ťahať doplnkové programy do systému sa nie vždy dá.
      • Prístupnosť daného stroja z vonku by si mal riešiť cez kryptovanú VPN. Exponovanie služieb napriamo je trošku by som povedal bezpečnostné riziko ak nevieš čo máš ako zabezpečiť. A NoIP je vceľku dobrá služba, i keď nie je jediná. Existujú aj iné.
      • Pokiaľ na tom stroji nič nemáš, tak sa môžeš hrať priamo na ňom. Riešenie vecí nanečisto pod VMplayer alebo VirtualBox Ťa bude iba zdržiavať problémami ktoré by si na reálnom železe nemal, a nakoniec budeš možno aj riešiť problémy s reálnym železom. Takže sa nebudeš zbytočne zdržiavať.
      A ak máš problém s anglickými termitmi v od.ornej literatúre, tak Ťa opustia keď to prvý krát začneš lúskať zo slovníkom v ruke a reálnym železom pod zadkom. Ak si raz ošaháš realitu, tak budeš vedieť. A keď to pôjde do kytek, tak si spomenieš že RAID nenahrádza zálohovanie. Minimálne by si si mal zálohovať citlivé osobné údaje aj na externý disk. Ak prídeš totižto o ten server (HW porucha, špička v elektrike alebo nesprávny príkaz nad zle navrhnutým diskovým poľom), tak Ti ostane aspoň niečo zo súkromného fotoalbumu. Do osobných vecí asi nebudeš rátať ftipné multimédiá z internetu, a tak sa s nimi zmestíš na externý USB disk.