router - ano, alebo nie?

Sekcia: Hardware a Drivery 27.03.2015 | 20:39
Avatar mmatko   Používateľ

ahojte, pre niekoho mozno hlupa otazka - mam internet od telekomu na optike s konvertorom, na ktorom bezi firewall... pouzivam len jeden pocitac... ma pre mna vyznam zapajat router (koli bezpecnosti), alebo je uplne dostacujuce pripojenie priamo sietovky pocitaca na konvertor (s patricnou konfiguraciou, samozrejme)? firewall mi bezi aj na pocitaci... dik vopred za nazory

    • RE: router - ano, alebo nie? 28.03.2015 | 00:03
      Avatar Martin   Návštevník

      Ak je to router a si za NAT, tak vieš, že nie si priamo v sieto operátora a si v ,,bezpečí" :) Ale stále sú tu otázky typu: ,,má poskytovateľ tiež prístup do routru?" a podobne... Druhá vec je tá, že keď si pridáš vlastný touter, či to nebude kolidovať s MTU kôli ppoe, ktoré pravdepodobne používa tvoj poskytovateľ. Inak povedané, či to nebude mať zlý vplyv na tvoju ,,konektivitu"/,,odozvu"/. A v tomto duchu môžeme otvárať diskusiu do nekonečna :)

    • RE: router - ano, alebo nie? 10.06.2015 | 14:25
      Avatar gustopn   Návštevník

      je celkom solidne mozne, ze sa bez routera nenapojis, lebo za tym konvertorom moze byt siet, kera nie je ethernet. ak je, tak by som tam dal vlastny router a kukol by som, ci sa to nenastavi same cez DHCP. popripade pomoze aj vyskusat ff02::2%if ci sa nejaky router ohlasi.