uninstal

Sekcia: Hardware a Drivery 01.10.2015 | 16:18
Avatar tomas273   Používateľ

zdravim, mam otazku. Ked chcem prejst na inu distribuciu linuxu.. ako sa zbavim predchadzajucej? staci formatovat particie na ktorych je linux nainstalovany? A este, ked mam mint tak mi niektore veci nefunguju, touchpad, spanok{po zaklapnuti notebooku a naslednom otvoreni sa neprebudi, je jedno co stlacim. Nakoniec aj tak musim natvrdo vypnut},...ine veci som zatial nepostrehol..na ubuntu sa mi podarilo tieto problemy vyriesit, ale na Mint sa mi to nedari. Mohol byt problem aj to, ze som len formatoval particiu s ubuntu a potom nasledne instaloval Mint?

Acer aspire E15
linux vedla win 7, i3, 8gb Ram, Nvidia grafika.

    • RE: uninstal 01.10.2015 | 16:22
      Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

      Závisí od disku ktorý máš, HDD stačí formát partície, pri SSD sa odporúča secure erase.

      Problémy ktoré spomínaš niesu spôsobené tým že si len formátoval, skôr tým že nemáš dobre nakofigurované alebo nemáš dobré ovládače.

      A ešte formátuješ len Root partíciu alebo aj Home?

      • RE: uninstal 01.10.2015 | 16:37
        Avatar tomas273   Používateľ

        HDD.. iba root particiu, linux mám vedla windowsu..teda mal som..nedavno som formatoval komplet cely disk, lebo som mal win8 a dost sa mi nepacil, mal som ho v novom notebooku..teraz mám win 7 a chcem si inštalovať linux vedla neho.. Ale nechcem urobiť nejakú chybu, aby som sa vyhol zbytočným problémom..v škole mám predmet Unix-vývojové prostredie, je to len práca s príkazovým riadkom(jednoduchšia+programovanie) a rád by som sa tomu venoval aj doma. podrobnejšie do linuxu spadnem až další semester a teraz som úplny začiatočík.. Je jedno akú si dám distribuciu? rozmýšlal som aj nad debianom, lebo sním robíme v škole. prostredie mi neprekáža, ak je ťažšie pre začiatočníka aj tak mi ide hlavne o terminál... aký je medzi nimi hlavný rozdiel, podla čoho sa rozhodnúť? najviac sa mi páči Mint ale mal om sním aj najviac problémov

        • RE: uninstal 01.10.2015 | 17:27
          Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

          Musím sa zastať Mintu. Preto je taký oblúbený medzi bfu, lebo chodí out-of-box. Nemám s ním problém na 10 ročnom ani na zánovnom notebooku.

          Ako chceš inštalovať dualboot? MBR/Legacy bios alebo GPT/UEFI ?

          • RE: uninstal 01.10.2015 | 18:02
            Avatar tomas273   Používateľ

            legacy BIOS, uprimne neviem to inak urobiť..čo je lepšie? ak je iná možnosť tak mi ju stači stručne opísať a ja si to už kuknem :) viete mi niekto poradit kde je najepsie sťahovať ovládače? lebo na offic stránke driverov pre Acer nie sú ovládače pre linux.. a bez správnych ovládačov mám dosť problémov..havne ma trápi prebudenie a touchpad..touchpad síce rozbehnem, ale nefunguje správne a v jeho nastaveniach sú len čiastočné zmeny.. Myslíte že by to správne ovládače napravili?

            • RE: uninstal 01.10.2015 | 18:42
              Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

              Neviem, či tvoja verzia W7 podporuje UEFI.

              Ak nie, zostaň v Legacy ale maj na pamäti, že máš k dispozícii iba 4 primárne partície. Ak ti ich zaberú W7 (čo niekedy zámerne robia) potrebuješ jednu zmazať a vytvoriť jednu extended, na nej potom vytvoríš /, swap a home partície. Návodov je dosť, trebárs TENTO.

              Ak podporujú UEFI, tak si pozri TOTO.

              Čo sa týka výberu distra, je čiste na tebe. Základ je, aby ti všetko korektne chodilo v Live režime. Ovladače zatiaľ nerieš.

              Aktuálny Mint je 17.2, Ubuntu 14.04 LTS alebo Debian 8 Jessie (stable).
              Keby niečo, ozvi sa, je tu dosť šikovných hláv ochotných poradiť.

              • RE: uninstal 02.10.2015 | 18:02
                Avatar tomas273   Používateľ

                cez legacy mi ide win ale nie linux a cez UEFI zase naopak. Linux ide ale win mi nesputí..čím to môže byť? len preto že mi win nepodporuje UEFI alebo? Dalo by sa to nejako poriešiť? či win jednoducho pojde len cez egacy? Nebude potom problém ked budem mať dua boot? alebo pojde linux aj cez legacy boot ked už bude nainštalovaný(Live cd mi nesputí cez legacy boot), alebo budem museť pri používaní windowsu zse ísť do BIOSU a zmeniť na legacy?  Ked sa aj pokúsim sputiť live CD linuxu cez legacy boot tak mi narobí bordel s windowsom a sputí mi en terminál v maličkom okne a rôznych farbá, proste nesprávne..Cez UEFI ho spustím vpohode... Mint mám aktuálny aj ubuntu, debian som ešte nestiahol.. Ako sa medzi nimi rozhodnúť ktorý by bol naj?

                • RE: uninstal 02.10.2015 | 23:32
                  Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

                  Chceš sa niečo viac naučiť daj si debian, chceš mať kľud daj Ubuntu alebo Mint

                  • RE: uninstal 03.10.2015 | 12:42
                    Avatar tomas273   Používateľ

                    dik za radu, idem ho stiahnuť

        • RE: uninstal 01.10.2015 | 20:57
          Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

          Prebehni tieto vlákna týkajú sa tvojho notebooku

          • RE: uninstal 02.10.2015 | 17:50
            Avatar tomas273   Používateľ

            dik popozerám to :)

    • RE: uninstal 01.10.2015 | 18:15
      Avatar shaman   Návštevník

      musis najprv uvarit odvar z instalacneho cd distribucie, ktoru chces instalovat. pozor! nie z distribucie, ktoru tam mas teraz nainstalovanu. to by si uz potom na ten notebook nikdy nic ine nenainstaloval! potom s tym cd-ckom (este kym je horuce) musis obehnut okolo notebooku a to tolko krat, kolko ram-ky v nom mas (v gb). pritom musis stale opakovat zaklinadlo "kernel je panic!". obehovat okolo nb musis zacat za notebookom, aby si tam aj skoncil. ked dobehas okolo nb, tak rychlo vysunies mechaniku, vlozis cd, zasunies a rebootnes nb. vsetko ale musis robit spoza nb, aj celu instalaciu. ked instalacia skonci, vyberies instalacne cd a rychlo zavries nb. potom si uz kludne mozes zadnut pred neho a spusit ho...

    • RE: uninstal 01.10.2015 | 18:30
      Avatar tomas273   Používateľ

      v boot mod legacy sa mi inštalácia linuxu ani nespustila..CD-rom bola hlučna a vo win mi následne nefungovali niektoré ovládače... Cez UEFI mi vpohode spustilo DVD ,,inštaláciu som ešte nespustil, "za notebookom mám stenu, nezmestím sa tam" toto sa mi stalo aj pri minte aj pri ubuntu.. ale v boot mode UEFI mi nespustí windows (ak je to zrejmé, je to pre mna novina, nebite ma) každá rada je užitočná, teda až na behanie okolo notebooku(ešte k tomu, neviem či mám rátať ramku na GB alebo MB alebo KB :D) a najradšej by som na inštaláciu videl

      • RE: uninstal 01.10.2015 | 18:33
        Avatar tomas273   Používateľ

        ospravedlnujem sa, nevšmol som si zátvorku s GB