Skusali ste uz nejaku dosku s ARM, par postrehov..

Sekcia: Hardware a Drivery 30.01.2016 | 16:57
Avatar lukove   Návštevník

Hardware, hw, hw,.... moj dotaz bude trochu atypicky pre forum mohol by to byt skludom kratsi blog.

Vzdy som si vyberal pri kupe pc co najlepsie komponenty, aj mna zastihlo striedanie pc a kupa teda obnova hw kazde aspon dve roky. Ked prislo Raspberry Pi skusil som nasiel som paradoxne o nom info nie na linuxovom portale ale na sajte venujucim sa elektronike. Neohrialo sa u mna nadlho a popravde skusil som vsetky B,B+,aj verziu 2.Celkovo sa mi to pacilo ako male cudo z moznostou ovladat nieco. Ale chcem nieco ine.

Vo svete kde panuje vyrobca Intel je dostat zakupit riesenie na baze itx pripadne pred nim to boli Via epia dosky, teraz uz aj Intel nucy a podobne zotacy.

Stale ma to taha ale k armu a to koli tymto veciam, zhrniem to Bezprostredna podpora pre linux Vyladenie linuxov na arme teda takmer okrem uzavretych veci co je kamen urazu a tym je hlavne graficky koprocesor. Vsetko v jednom Nizka spotreba Moznost bezat s sd karty Bezhlucnost A v neposlednom rade IO porty GPIO

Problem nastane v tom ze vecsina dosiek ma slaby vykon alebo mensiu podporu.

Raspbeery Pi ma dobru podporu, verzia 2 je relativne rychla ale neviem ako je to s 2D acceleraciou v sucasnosti

Banana pi a prosu fajn sata port pre pripojenie disku sa hodi, pro verzie wlan cip, 2 jadro je akurat minimum na hocico problem je Mali400 a to v absencii uz vopred distribucie drajvra ci slabsieho vykonu.

Odroid C1+ je uz take vylepsene banana ma ovsem tolko nedostatkov ze radsej odhovorim kazdeho kto by si chcel ho kupit, napriklad bugy v usb pripojovanie a odpojenie usb klavesnice sposobilo mi zmrznutie, sem tam zarzol odroid aj bez toho... absencia slotu pre kameru ci lcd, a v neposlednom rde tusim 1,8v logika pre gpio (niesom si isty touto informaciou) oproti bananom ma odroid vyhodu v lepsej komunite ktora ma funkcny drajver pre grafiku, ktora je vykonejsia Mali450 moznost pustat flash cez chromium a mnho ineho.

Banana m2 / m3 vyzeraju lakavo maji poverwr grsficky accel a su to quad core v pripade m3 s jedna o octo core co povedat oplati sa skusit? na testovanie, ci na nejake nenarocne projekty mozno ale ci to zvladne plnit funkciu prilezitostneho odlahceneho linux terminalu tazko.

    • RE: Skusali ste uz nejaku dosku s ARM, par postrehov.. 30.01.2016 | 20:04
      Avatar Zer0 Blbuntu 16.04 gnome flashback | Debian 8 | MIUI 9  Používateľ

      Čo som si tak čítal pár týždňov dozadu, tak ODROID-XU4 rozbehá plynulo ubuntu. No dosť si užívatelia sťažovali, že chýba sata port. Má ale USB3.0 porty(rýchlosť sa na satu moc nedoťahuje). Nedávno som reálne uvažoval o kúpe, ale bola by to zase len hračka :D . Vlastním BananaPi a RPi B+. B+ mám na hranie(momentálne foto/kamero pasca).

      Na BananaPi mám napojený starý disk z NB, usb wifi adapter(150Mbps(prenos reálne tých 40-50Mbits)), aktívny chipsetový chladič(12V, na 5V ho nie je vobec počuť, ale zato ten starý disk áno). Taktnutá na 1.5GHz(1.8V). V postate beží nonstop, testujem tam skripty, plní aj funkciu wifi routeru (hostapd), torrent downloader. Keďže využívam len ssh prístup, tak gpu memory len 8MB a tak mám 994MB ram. 2D accelerácia sa dá spustiť a išla(no pre mňa k ničomu). https://blog.eldajani.net/banana-pi-arch-linux-accelerated-mali-gpu/ Verím, že s tým pretaktovaním by sa už aj pri multiprocessingu doťahovala na RPi 2. Na jedno jadro je to jasné(je výkonnejšia už aj bez pretaktovania). Graficky sa na RPi nechytá ani náhodou.

    • RE: Skusali ste uz nejaku dosku s ARM, par postrehov.. 30.01.2016 | 22:38
      Avatar jajko   Návštevník

      Práve beží po nete nová informácia ohľadom jednoduchého Orange Pi One stojí desať eur a ponúka aj štvorjadro.

      Počítač možno k internetu pripojiť s ethernetovým káblom, USB kľúče či externé disky zas pomocou USB 2.0. Kapacita úložnej pamäte je voliteľná a je len na užívateľovi, akú microSD kartu do vstavanej čítačky vloží. Zobrazovacie zariadenie sa pripája cez jeden HDMI port, špeciálny konektor je vyhradený aj pre externú kameru, z ktorej počítač dokáže spracovať Full HD video s 30 snímkami za sekundu. Na pamäťovú kartu je možné nainštalovať niektorú z upravených distribúcií Linuxu, prípadne aj Android samotný.

      Objednavka z Aliexepress-u Orange Pi

      To len na doplnenie celkového prehľadu

    • RE: Skusali ste uz nejaku dosku s ARM, par postrehov.. 31.01.2016 | 09:05
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Áno, je to na blog.

      A či sa to oplatí skúsiť? To závisí od jednej maličkosti. Musíš si uvedomiť že čo od toho očakávaš. Buď si skontroluješ podporu v jadre, alebo to zas riskneš a zistíš že by si chcel ešte toto.

      • RE: Skusali ste uz nejaku dosku s ARM, par postrehov.. 31.01.2016 | 15:28
        Avatar lukove   Návštevník

        mozno je to zni ze aky sialenec chce pouzivat usporny arm ako desktop ale nieco takehoto som chcel, teda nechavam si Banana Pro ako NAS s diskom a chce to nieco vykonejsie odroid uz nie.asi poriesim zaujimavu Intel atomovu dosku pripadne QC5000 na ktoru som uz videl dobre ohlasy

        • RE: Skusali ste uz nejaku dosku s ARM, par postrehov.. 31.01.2016 | 17:53
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Tak v tomto prípade som sa na rovnakú otázku už dávnejšie vyjadroval.

        • RE: Skusali ste uz nejaku dosku s ARM, par postrehov.. 01.02.2016 | 19:23
          Avatar redhawk75   Používateľ

          ako desktop asi skor ten atom alebo nejaky maly barebone (mam na robotu Zotac ZBOX ID-18)bezi mi na tom MINT 17.3, LO, vo WINE MS Office 2007 a plus par hier, niektore native Linux ine vo Wine.

    • RE: Skusali ste uz nejaku dosku s ARM, par postrehov.. 01.02.2016 | 19:19
      Avatar redhawk75   Používateľ

      no tak mam Raspberry pi B, ako weather station s DTH11 a xtrinsic sense board (povodne fungoval ako HTPC + ssd disk) a Raspi B+ (2ks) jeden uz od augusta 2014 funguje s KODI ako HTPC Raspi a zatial plna spokojnost (aj polovickina) a druhy mam na psie kusy, momentalne som skusal RetroPI plus dobastlit joystick a podobne. na webe je toho dost a mnozstvo veci testujem.

      Teraz som mal 2 tyzdne klud tak som robil "terminal" zo stareho notebooku DELL D430 a cakam na nejake suciastky a OrangePi