Samba, Windows 7,8/Archlinux

Sekcia: Konfigurácia 05.07.2016 | 18:38
Avatar transporti686   Používateľ

Ahojte, prosím Vás mohli by ste mi pomôcť s rozbehaním Samby v Archlinuxe? Chcel by som, aby počítač bežiaci s Archlinuxom bol server resp. úložisko dát a aby sa na tento PC dalo pristupovať z niekoľkých počítačov, na ktorých bežia windows 7 a windows 8.1. Počítače sú vo WORKGROUP. Pokiaľ sa pristupuje s windowsu na linuxovú mašinu, kde beží samba, tak dáta musia byť na NTFS alebo FAT partícii, aby boli čitateľné s windowsu? Chcel by som potom ešte pomôcť s konfiguráciou smb.conf, zatiaľ je v default stave, kde sa zdieľa home directory v linuxe a dal som tam wins support. Vopred všetkým ďakujem za pomoc.

    • RE: Samba, Windows 7,8/Archlinux 05.07.2016 | 21:48
      Avatar transporti686   Používateľ

      Ahojte, tak som rozbehal Sambu, no potreboval by som pomôcť s tým, že keď pristupujem na linux server z windowsu, tak vo windowse, keď dám sieť, nevidím defaultne tento linux server, ale musím zadať IPčku servera, aby som sa naň dostal. Dá sa s tým niečo robiť, aby ho bolo vidieť automaticky, aby si ho wokná našli samé?

      • RE: Samba, Windows 7,8/Archlinux 06.07.2016 | 08:22
        Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

        Namapuj si to ako sietovy disk a mas vystarane.

      • RE: Samba, Windows 7,8/Archlinux 06.07.2016 | 10:27
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Na to aby si nemusel zadávať IPčku pri pripájaní z Windows staníc na server by si musel splniť niekoľko podmienok:

        1. Stanice nemajú byť Home edicia, tá má zo zásady okresané sieťovanie. To je trochu dosť problém pri OEM inštaláciách, i keď sú aj home edície niektorých windows verzií kde to funguje.
        2. Musíš mať stroje s servrom v rovnakej SAMBA/CIFS doméne. To je obvykle splnené keďŽe default doména je WORKGROUP pri Linuxe kôli default doméne pre Windows mimo firemného segmentu.
        3. Musíš mať funkčný WINS, a nesmieš blokovať UDP na servri a ani na klientských staniciach. To je problém pri použití zadarmových antivirákov s forewallmi, tie zo zásady odstrelujú UDP.
        4. Nesmieš mať stroje pripojené cez VPN bez toho aby si explicitne nepovolil aj UDP a broadcast.

        Ak chceš mať centrálne úložisko, tak ho stačí zadefinovaŤ do konfiguráku pre sambu. Príkladov je veľa. Skús povedaťčo Ti z toho nešlo.

    • RE: Samba, Windows 7,8/Archlinux 07.07.2016 | 13:59
      Avatar tomy   Návštevník

      prečo WINS?? preštuduj si toto, ak správne chápem, tak chceš iba zdieľanie. (nie je to síce arch ale je to použiteľné) https://help.ubuntu.com/community/How%20to%20Create%20a%20Network%20Share%20Via%20Samba%20Via%20CLI%20(Command-line%20interface/Linux%20Terminal)%20-%20Uncomplicated,%20Simple%20and%20Brief%20Way!

      • RE: Samba, Windows 7,8/Archlinux 07.07.2016 | 14:09
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        A resolving pre SAMBA/CIFS/NBD sa podľa teba nedeje cez WINS? Mimochodom, vzhľadom na kvalitu Windows home edícií a kadejakých firewallov by som WINS asi tiež vynechal a išiel napriam cez číselné IP adresy. Človek si s tým ušetrí nervy.

        • RE: Samba, Windows 7,8/Archlinux 07.07.2016 | 14:18
          Avatar tomy   Návštevník

          presne tak. kedysi som sa trápil s Ubuntu server (samba addc) - to som nezistil problém, ale cestovné profily blbli. Spravil som to na debiane - bezchybne, parádne funguje pre W 7/8/10. Osobne by som mu poradil iné distro s webminom - tam by to rozchodil precvičil a potom arch

          • RE: Samba, Windows 7,8/Archlinux 07.07.2016 | 14:23
            Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

            tak ja tiež mám identické nastavenie smb.conf v ubutnu a debiane a ten debian stroj vidia vsetky pc v sieti (wratena W7 a W10) a ubuntu sa da namapovat len manulane cez IP (nevylučujem že to je moja chyba že to nefunguje identicky a že som niečo poštukal)

            či ubuntu 16.04 nastavuje sambu a zdielania inak ako debian jessie ?

            Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
            • RE: Samba, Windows 7,8/Archlinux 07.07.2016 | 14:37
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              Nie, Ubuntu malo o dosť skôr v sebe bezpečnostné záplaty na posledný veľký priekak v návrhy protokolu od MS. Po zaplátaní to nielen resolving, ale aj anonymný prístup (guest mode). Debian s touto bezpečnostnou záplatou dosť dlho meškal, a tám pádom umožňoval odpočúvanie prenosu daného protokolu. Tento medzičas zaplátania klientov a servra sa presne takto. Tiež som si s tým užil.

              TakŽe si over verzie. A ak ti vyhovuje všeobecné riešenie debianistov (downgrade na nezabezpečenú verziu len aby človek nemusel riskovať záplaty klientov), tak sa zdržím komentárov. Ale to je zbytočné pchať do otázky od začiatočníka. Akutát to ukáže ako sa inteligentní ľudia dokážu pohádať o prkotine.