BIND vs Unbound a caching DNS

Sekcia: Konfigurácia 02.09.2016 | 13:33
Avatar Robo9123   Používateľ

Zdravim,

nerad tu zakladam mozno pre vela ludi zbytocnu temu ale prestudoval som kopu webov nakolko sa zaujimam o problematiku instalacie DNS servera, ale stale mi ostava zahadou vyznam caching only serverov.

Ak som spravne pochopil BIND sa pouziva hlavne na vytvorenie autoritativneho DNS servera. Teda ak som to spravne pochopil v tom pripade ak mam domenu nieco.sk v tom pripade si viem domenu nasmerovat na svoj server, kde mam nakonfigurovane DNS prostrednictvom BINDu a nastavit si tu NS,A, MX,... zaznamy, z ktorych sa bude dana domena nacitavat. Tato cast mi je teda celkom jasna.

Co mi ale nie je jasne je to aky vyznam maju caching only DNS servery a to konkretne Unbound. Cez unbound si neviem realne nastavit jednotlive dns zaznamy ako pri BINDe, preto nerozumiem, ake realne vyuzitie v praxi caching DNS realne ma. To ze to forwarduje, ci resolvuje zaznamy inych domen? Nerobi tuto ulohu ale realne aj samotny internetovy browser bez toho aby bol DNS realne nainstalovany? Zaujimali by ma konkretne vyuzitia unboundu v napr v podnikovom odvetvi a realne priklady toho ako to funguje.

Za kazdu radu budem rad.

    • RE: BIND vs Unbound a caching DNS 02.09.2016 | 15:04
      Avatar samalama   Návštevník

      ... prestudoval som kopu webov nakolko sa zaujimam o problematiku instalacie DNS servera...

      ... a nic. tak v tom pripade ti odporucam venovat sa niecomu inemu, co ti pojde lepsie a nebude ti robit problem pochopit elementarne veci...

      • RE: BIND vs Unbound a caching DNS 02.09.2016 | 15:24
        Avatar Mino   Návštevník

        Web browser pouziva iba DNS klienta v operacnom systeme a tento klient sa pyta DNS serverov. Caching servery sa pouzivaju na odlahcenie prevadzky do internetu, tieto servery si pamataju urcity pocet posledne dopytovanych domenovych mien. To znamena, ze ak 100 klientov poziada o IP adresu pre facebook, tak caching server sa opyta nadradeneho, root alebo ineho DNS servera iba raz a pre ostatnych 99 klientov odpovie z cache.

    • RE: BIND vs Unbound a caching DNS 07.09.2016 | 09:20
      Avatar LH   Návštevník

      Zdaaarek.

      Odporucam prestudovat knihu [1], konkretne kapitolu 1 "Introduction to the DNS". ;-)

      [1] Alternative DNS servers