stalo sa mi, že mi debian na mojom miniserveri nabootoval do read only rezimu a dmesg vypisal necitalnu chybu (kopu cisel) [dmesg som si neulozil] ktorú keď som googloval našiel som diskusie, že ide o chybu v súborovom systéme
a tak aj bolo vyriešil som to cez fsck, ktorý odstranil niekoľko chyb (najmä invalid inode som videl veľa krát) [tiež nemam uložený log]
je dosť možné že je to starým diskom, ale ked pustim S.M.A.R.T tak jeho health je PASSED, úplný vápis zo smartctl na PASTEBIN
okrem toho PASSED tam vidim ze old age a pre-failure, viete niekto posúdiť tie hodnoty ? je to zlé mám ten disk vymeniť ?
alebo to bola len nahoda ?
ak pomôžu iné logy rád dodám, len ma inštruujte odkiaľ ich zobrať (server absolvoval 2 reštarty - výpadky prúdu, tak neviem ci sa zachoval napr dmesg)
HW je ARM hracka OrangePi s debianom na SATA 2,5´ disku zo stareho NTB
všetky cenné dáta mám zálohované, je to len streamovacie uložisko pre domace videa, filmy a serialny a bezi tam torrent (transmission)
BTW výpadky prudu boli v poslednom case dost caste a dlhe - nezachranila ma ani zalozna bateria (stary powerbank pre mobily) mozno to bolo spôsobené nečakaným reštartom (pri zaposovaní dát)
SMART PASSED nic neznamená. Ten disk má 1 vadný sektor (Reallocated_Sector_Ct 1). Jinak vypadá (až na svůj věk - naběháno 2.4 roku - 20632h), dobře. Zkuste ještě smart long test:
Až to doběhne, tak dole v tabulce uvidíte výsledek, podobně jako zde:
(Short test proběhl ok, ale ten trvá jen 1 minutu a nestihne se tak zkontrolovat celý disk.)
predpokladam ze ten test bude vytazovat ten disk tak to spustim vnoci alebo zajtra rano ked sa nebude pouzivat
dík za odpoveď
SMART Error Log Version: 1
No Errors Logged
SMART Self-test log structure revision number 1
Num Test_Description Status Remaining LifeTime(hours) LBA_of_first_error
# 1 Extended offline Completed without error 00% 20677 -
# 2 Short offline Completed without error 00% 20632 -
-
tak to vyzera ze aj long test presiel bez chýb, takže disk zatiaľ meniť nebudem