Dobrý deň,
nainstaloval som Linux Mint(išlo to super)
Po instalacii som zistil ze disk kde som instaloval Mint som mal zapojeny ako sekundarny a ako master som mal datovy disk(tu mam iba vyskumnu pracu).
Vypol som pc prehodil porty, nastavil bios a bootovanie, aby natahoval Mint ako prvy.
Čuduj sa svete, Mint nechce nabehnut už stoji 30min a ani tuk.
Vratil som povodne nastavenia a aj kable v PC. A stale nic....
čo teraz Dakujem za radu Martin
z popisu ťažko povedať čo všetko si spravil
ak nemáš ten mint dlho, najjednoduchsie riesenie bez trápenia, je reinstalacia
najprv si pozapajaj káble a nastav bios podla svojej predstavy (nie celkom som pochopil prečo si vlastne rýpal do fungujúcej zostavy) a následne sprav novu instalaciu
ak tam mas data samozrejme najpr si ich zalohuj
viem že to nie je ideálne riešenie ale často najefektívnejšie a najefektnejšie
Je mozne ze ak si fyzicky prehodil zapojenie diskov tak sa zmenilo ich oznacenie. Ak mas chut mozes to skusit zkontrolovat/opravit.
Nabootuj livecd/usb a spusti v terminale prikaz
Zobrazi sa ti UUID disku a jeho klasicke oznacenie(sdx). V livecd/usb si otvor /etc/fstab ale pozor nie tu z live usb ale tu na nainstalovanej particii. No a tam zkontroluj ci ti sedi oznacenie UUID diskov.
dakujem za radu určite odskušam...
Ale uz som zistil kde je pes zakopany.
Ked som inštaloval LMind sa ma spýtalo kam ho chcem instalovať -> zvolil som 500GB SSD. A preto ze bol zapojeny ako slave tak ho Mind nespravil Bootovaci. Ako Boot disk spravil z mojho datoveho disku, ktory bol pri inštalácii zapojeny ako master.
Musel som nastavit v biose boot z datoveho a potom nabehol Mind.
... zapojeny ako sekundarny a ako master som mal datovy disk...
a mas ich pripojene plochym ribbon kablom. tak urcite...
Keby si robil s počítačmi, tak vieš že niektorí výrobcovia zamieňajú významy Primary a Master pri označovaní kanálov.
zato ty si s pc nikdy nerobil, inac by si vedel, ze v ere sata zariadeni ziadny master|primar|sekundar|slave neexistuje...
Keď som sa tak zamyslel nad tvojím príspevkom, tak som pochopil že nielen niektorí výrobcovia zamieňajú významy Primary a Master pri označovaní kanálov.
Vyskúšaj urobiť chroot skrz livecd a potom urobiť takže sudo update-grub
Zabudol som.Po chroot treba urobiť
grub-install /dev/sdX
a potom urobiťupdate-grub