ako zobudit pc po vypadku prudu

Sekcia: Hardware a Drivery 01.12.2017 | 17:18
Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

ahojte

rodičom som prerobil stary notebook na "server" (dátovy a DLNA), všetko super až teraz mali 2dňový výpadok prúdu - teda ani baterka notebooku nepomohla ako zalozny zdroj

moja otázka je teda ako zabezpečiť spustenie takéhoto pc po nahodení prúdu

jediné čo ma napadlo je wake on lan, lenze na to by som potreboval mat v sieti iné zariadenie čo pošle ten WOL

viem si predstaviť že by som mal v sieti napr. RPi, ktorá by každú hodinu posielala WOL pre daný pc - asi sedliacke riešenie, ale myslím že by malo fungovať, lenže podľa mojich skúseností aj RPi sa 1 krát z 5 po výpade prúdu nenabootuje

na routri mam nastavené dynamické DNS cez no-ip zároveň mám všetky porty zvonku presmerované na ten server ale poslat WOL packet priamo na router mi nefunguje (wakeonlan -i mojedns.sk 01:23:45:67:89:ab)

má niekto nejaký nápad ?

ďakujem

Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: ako zobudit pc po vypadku prudu 01.12.2017 | 18:04
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Nie je najjednoduchšie im napísať jednoduchú kuchárku s veľkými písmenami a obrázkami? Predpokladám, že keď dochádzala baterka, tak prebehol korektný shutdown, takže to bude normálny štart.

      • RE: ako zobudit pc po vypadku prudu 02.12.2017 | 09:29
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        zapnut ten ntb vedia, to nie je problem - ale ani riesenie

        ale ja chcem aby to bolo pre nasich "bezudrzbove", navyse ten ntb je v pivnici aby nezavadzal a nebzucal pri telke

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: ako zobudit pc po vypadku prudu 01.12.2017 | 19:00
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Vidím že si hračička, keď si sa vyhral s notebookom ktorý ani nepotrebovali. Konzument by pichol externý disk do routra a v routri nastavil okrem Dynamického DNS aj VPN pre prípad potreby (napr. nahratie fotiek na/z ext. disk). A do telky by pichol androidový prehrávač, voliteľne aj s vstavanou kamerkou pre videotelefóniu.

      Inak, aj notebooky majú možnosť nastaviť v UEFI BIOSe aby sa zapli v určitú hodinu, alebo po výpadku prúdu. Možnosť Wake On Lan funguje obvykle len cez metalické pripojenie, a k tomu by si naozaj potreboval niečo vnútri čo pošle ten WoL packet. Buď router s takou funkcionalitou (dnešné drahšie modely to zvyknú mať priamo v oficiálnom FW, alebo pre niektoré staršie je možné nahrať alternatívny FW). Alebo ako si správne podotkol, môžeš mať nejakú automatickú krabičku čo pošle WoL cez RJ45. Kdesi na internete som videl niekoľko projektov s Arduinom čo zasielalo práve WoL v náhodných intervaloch, a vytáčalo tým spolubydlá na intráku.

      PS: Keby si sa zachoval ako konzument a využil spotrebný materiál, tak ten sa pro nahodení elektriky zapne aj sám. Takto sa zamotávaš stále do kolečka. Ale to som už tuná komusi niekoľko krát hovoril.

      • RE: ako zobudit pc po vypadku prudu 02.12.2017 | 09:25
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        takze tvoja rada na otazku ako zobudit pc po vypadku prudu je

        kup si externy disk, kup si router s USB vstupom a podporou VPN a este si kup androidovy prehravac, super riesenie, dakujem 

        ja nic z toho nepotrebujem, disk je v tom NTB, router mam (od t-comu bez USB) a android prehravac kupovat nebudem kedze telka podporuje DLNA

        ja mam u seba QNAP NAS aj android player k telke, ale naco by som minal dalsich 100-200€ za nieco co moji rodiacia nepotrebuju (ked viem krasne zrecyklovat stary ntb)

         

        ten bios pozriem, aj to bude riesenie ak nastavim ze nech sa zapne kazdy den o urcitej hodine, dnovy vypadok nikomu neublizi

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
        • RE: ako zobudit pc po vypadku prudu 02.12.2017 | 09:40
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Nie. To, čo si považoval za riešenie vzniknutej situácie je pôvodné riešenie požiadavky ktoré máš už istým spôsobom aplikované. Až na drobnosť s tým zrecyklovaným notebookom namiesto routra ktorý by sa splatil ušetrením elektriky. Na automatické zapnutie toho NB som ti odporučil to buď nastaviť v UEFI BIOSe. Alebo ak to ten NB nezvláda, tak arduino s ethernetovým portom keďže to má v sebe EEPROM čo sa nekazí pri nekorektnom vypnutí.

          Ale som rád, že si sa vydal vlastnou cestou. Aj keď má zbytočné úskalia, a prináša, ako som tu už dávnejšie spomínal, aj riziko napríklad požiaru keď ti to staré železo vyhorí. Ale mne je to už jedno.

    • RE: ako zobudit pc po vypadku prudu 02.12.2017 | 11:40
      Avatar dsvgf54gds5f   Návštevník

      BIOS settings menu ==>> Look for the Power Settings menu ==>> change the AC Power Recovery, or similar, setting to "On."

      or you can try ==>> BIOS settings menu ==>> Power on alarm(ring) ==>> update time to every day at...

    • RE: ako zobudit pc po vypadku prudu 02.12.2017 | 18:35
      Avatar Richard Antix  Používateľ

      Asi najjednoduchšie je nejaké *duino + ETH shield. Zapichne sa to do seba, nahrá sa kód z webu, nastaví IP a je...