Ahojte,
Chystam sa na reinstalaciu z livka SystemrescueCD. V laptope mam 2 harddisky, jeden s Windows a druhy, na ktory by som chcel instalovat.
Ked nabootujem do grafickeho sedenia a spustim Gparted, tak vidim obidva disky, rovnako aj v terminali cez lsblk,fdisk apod.
Moja otazka je, ci sa da nejak zariadit, aby som videl a instaloval len na ten druhy disk, ten prazdny.Jednoducho, aby som omylom nenaformatoval disk s Windows.Viem, ze asi najistejsie by bolo disk s Windows proste vymontovat. Aj tak by som chcel vediet, ci nato neexistuje nejaky iny figel?
Dakujem
disky
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pred instalaciou (ako root), ak tvoje disky su /dev/sdb s ktorym pracovat nechces.:
Standardne su v /dev specialne subory. Su nieco ako "odkazy", resp. pointery v C. Daju sa zmazat, vytvorit, atd.
Kedysi existovala možnosť v BIOSe schovať disk. Pre desktopy bola možnosť zapojiť disk do šuflika ktorému si prepínal pri reboote že ktorý zo zasunutých diskov je viditeľný.
Ale v inštalácii OS je obvykle možnosť vybrať si disk kam sa má inštalovať. Aj s doplnkovou otázkou kam nainštalovať bootloader. Ak by si sa netrafil, tak to obnovíš zo zálohy ktorú si si už určite urobil na externý USB disk.