pocet particii pre Arch

Sekcia: Ostatné 05.03.2019 | 11:24
Avatar symbio   Používateľ

Na mojom ntb mam uz nainstalovane 3 rozne distra Linuxu, teda mam obsadene 3 particie a chcem skusit este Arch. V navode na instalaciu Archu https://www.root.cz/clanky/distribuce-arch-linux-prvni-cast-instalace/ su ale potrebne dalsie 3 particie. Nakolko je moj ntb na ktory chcem nainstalovat Arch starsi, asi sem mozem dat iba 4 platne particie. Alebo mozem postupovat podla tohto navodu?

Neskúsený používateľ Manjaro XFCE
    • RE: pocet particii pre Arch 05.03.2019 | 11:32
      Avatar qw11 ubuntu mate 22.04 HP 17-ca1006nc  Používateľ

      Ako 4tu vytvor rozsirenu namiesto primarnej. Do tej rozsirenej potom mozes vytvorit dalsie 4 particie.

    • RE: pocet particii pre Arch 05.03.2019 | 12:34
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Predpokladám, že disk máš s msdos (mbr) tabuľkou rozdelenia disku, teda inštaláciu v legacy móde UEFI(BIOSU). Potom ti stačí teoreticky aj jedna partícia, ktorú pripojíš na / ak nebudeš vytvárať partíciu na /home ani swap partíciu. Ten návod v odkaze je však na inštaláciu v UEFI móde, kedy potrebuješ minimálne dve partície a swap. Použi iný návod na inštaláciu, taký, ktorý je určený na inštaláciu v legacy móde alebo tak, ako ti radili iní, vytvor zo štvrtej primárnej partície, partície logické podľa potreby, len sa do toho potom nezamotaj.

      • RE: pocet particii pre Arch 05.03.2019 | 12:47
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Tak zdá sa, že som trošku v rýchlosti prehliadol, že sa naozaj jedná o inštaláciu na disk s dos tabuľkou oddielov. Bohužiaľ návod je na 3 partície, aj keď by sa teoreticky dal urobiť aj na jednu. No nič, vytvor teda logické partície namiesto štvrtej primárnej.

        • RE: pocet particii pre Arch 05.03.2019 | 13:50
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          Tu sú popisované obidve varianty inštalácie, na mbr aj na gpt. Na mbr tam vytvára dve partície, dá sa to však zredukovať aj na jednu len treba upraviť príkazy.

    • RE: pocet particii pre Arch 06.03.2019 | 10:28
      Avatar symbio   Používateľ

      Ďakujem za rady...

      Ešte upresním môj tarsi ntb: Asus F3K, 150GB HDD, 1,7GBRAM.

      Pri inštalácii som urobil chybu, notebook som na noc uprostred inštalácie vypol... a dnes som chcel pokračovať, lenže ntb sa spustil iba s blikajucim kurzorom. Mám na ňom ešte ďalšie 3 Linuxy, MX, Mint a Manjaro, skúšal som tú particiu vytvorenú pri inštalácii zmazať v Gparted, ale sa nedá. Ako ďalej

      Neskúsený používateľ Manjaro XFCE
      • RE: pocet particii pre Arch 06.03.2019 | 10:43
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Aby sa z gparted dala zmazať partícia, spusť napr. manjaro z USB a potom cez gparted vymaž tu partíciu. Malo by to takto ísť.

        • RE: pocet particii pre Arch 06.03.2019 | 17:14
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          Ak tu na tej štvrtej partícií máš logické oddiely, najskôr vymaž tie a až potom ten rozšírený. Mimochodom, trošku musím súhlasiť s kolegom samalama. Na čo toľko linuxov na jednom ntb? Navyše nainštalovať arch linux je dosť ťažké aj bez tej komplikácie s viacnásobným bootom. Nechceš si radšej skúsiť nainštalovať na ten ntb iba ten arch linux a až ťa to prestane baviť, tak potom si tam nainštaluješ niečo menej komplikovaného na inštaláciu?

    • RE: pocet particii pre Arch 06.03.2019 | 15:01
      Avatar samalama.   Návštevník

      ... Na mojom ntb mam uz nainstalovane 3 rozne distra Linuxu...

      natiska sa mi otazka: nie je to malo...?

      • RE: pocet particii pre Arch 07.03.2019 | 08:27
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        ok tento portál definitívne potrebuje + - hlasovanie pri príspevkoch

        tento od samej lamy by mal rekord na pluskách 

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
        • RE: pocet particii pre Arch 07.03.2019 | 09:33
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          A čo si od toho sľubuješ? Na zive.cz je možné hlasovať a keď ti niekto dá mínusku, častokrát nechápeš, za čo to bolo. Nie je lepšie, keď ti dotyčný rovno napíše s čím nesúhlasí? To je ako hlasovanie o vedeckej pravde. Neznamená to, že pravda má vždy najviacej hlasov.

          • RE: pocet particii pre Arch 07.03.2019 | 09:53
            Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

            ja by som skôr chcel tie pluská aby som mohol naznačiť súhlas, keď nemám čo iné dodať, ako teraz u samej lamy, jeho post ma pobavil a bol trefny, ale nemám k tomu čo napísať 

            a bol to viac menej vtip, pri úpradku tohto fóra zvrhávajúceho sa čisto na úražky medzi vlasatým a samou lamou ma sem už velmi nebavi ani chodiť

            Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
            • RE: pocet particii pre Arch 07.03.2019 | 12:19
              Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

              Úplný súhlas, samalama to zabil, za 100 bodov :-) A tiež už pomaly asi rezignujem,,,

              • RE: pocet particii pre Arch 07.03.2019 | 13:15
                Avatar WlaSaTy   Návštevník

                Za mňa má Samá Lama neutrál. Plus za to že včera vydržal až pol dňa bez vulgarizmov (čo je jeho rekord), a mínus za to že si robil srandu z chalana čo sa chce niečo naučiť a vyskúšať rôzne distribúcie aj s odlišnosťami na fyzickom železe.

                • RE: pocet particii pre Arch 07.03.2019 | 16:05
                  Avatar symbio   Používateľ
                  Za mňa má Samá Lama neutrál. Plus za to že včera vydržal až pol dňa bez vulgarizmov (čo je jeho rekord), a mínus za to že si robil srandu z chalana čo sa chce niečo naučiť a vyskúšať rôzne distribúcie aj s odlišnosťami na fyzickom železe.

                  dakujem WlaSaTy, aspon niekto, kto ma zaujem o cloveka...

                  Este sa chcem spytat, v anglikych navodoch na instalaciu je pouzivany root, home. Co mam pod tym chapat? Co z toho je particia s priznakom boot?

                  Ked som vytvoil 3 particie na disku sda5-7 (vid priloha), ktoru mam na co pouzit, pripadne ako postupovat pri instalacii? Ak chcem ist podla archwiki, co je vlastne co???

                  Nedate nejaky navod na instalaciu Archu na mojom starom zeleze? Vsadial sa stretavam s modernymi UEFI, pripadne tam casto spominaju sdb (iny disk?)

                  Moj notebook je sice 64bit, ale ma iba 1,7GB RAM, preto by som chcel rozchodit Arch, Pisu o nom, ze nie je az taky narocny na HW a koluje o nom mnozstvo roznych nazorov. Kym neskusim, neviem... Tak preto ta 4.distribucia.

                  Prosim o pomoc a nie o sudenie

                  Neskúsený používateľ Manjaro XFCE
                  • RE: pocet particii pre Arch 07.03.2019 | 17:46
                    Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                    sda5 použi na boot,sda6 použi na root (/) a sda7 na swap. Arch nie je menej náročný, ako Manjaro. Mimochodom vzhľadom na multiboot očakávam problémy s dokončením inštalácie (pridanie arch Linuxu do grubu.) Inštalácia Arch Linuxu je dosť komplikovaná a znova opakujem, že rozumnejšie by bolo, ak sa chceš oboznámiť s Arch Linuxom a vyskúšať si jeho inštaláciu, aby si na ten disk inštaloval iba Arch Linux a ostatné distribúcie zrušil. I v tomto prípade sa dosť zapotíš, než to rozbeháš. V krajnom prípade si ich potom môžeš doinštalovať dodatočne, aj keď v tom nevidím žiadny význam. To je ako keby si si na jeden PC súčasne nainštaloval WinXp, Win7 a Win10.

                    • RE: pocet particii pre Arch 08.03.2019 | 11:39
                      Avatar symbio   Používateľ
                      rozumnejšie by bolo, ak sa chceš oboznámiť s Arch Linuxom a vyskúšať si jeho inštaláciu, aby si na ten disk inštaloval iba Arch Linux a ostatné distribúcie zrušil. I v tomto prípade sa dosť zapotíš, než to rozbeháš.

                      Dakujem za radu Livan.

                      Potrebujem mat ten Arch z dovodu rychlosti a hlavne malickym narokom na HW. Moj ntb je sice 64bit, ale ma iba 1,7GB RAM, co pri dnesnych naokoch nepostacuje a nie som taky bohaty, aby som si kupil nieco lepsie...

                      Ale asi urobim podla tvojho odporucania a ten Arch si dam ko 1. OS a potom pridam dalsi (ubuntu?) pre manzelku, ktora potrebuje overeny elektronicky podpis v suvislosti s jej povlanim

                      V navode na instalaciu je uvadzane, ze sa Arch ma instalovat do primarneho oddielu. Je to podmienka, alebo iba odporucanie... mozem ho nainstalovat d rozsireneho, aby som mohol potom pridat ten druhy linux pre manzelku?

                      Neskúsený používateľ Manjaro XFCE
                      • RE: pocet particii pre Arch 08.03.2019 | 12:08
                        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                        S inštaláciou Arch Linuxu do rozšíreného oddielu nemám skúsenosť ale ak to odporúčajú, poslúchol by som. Ubuntu by v najhoršom do rozšíreného malo ísť aj keď to nieje úplne nevyhnutné. Pozri si dokumenty, na ktoré som odkazoval vo včerajšej odpovedi z 20:06. Teoreticky by si mal do 4 primárnych partícií zmestiť, ak najskôr nainštaluješ Arch Linux do dvoch primárnych partícií (/, /home) + swap bez boot partície, ta je zbytočná a len Ti komplikuje život. Je tam aj taký variant v podkladoch. A Ubuntu dáš do poslednej, pričom swap bude spoločný pre obidva linuxy. Tým si vystačíš so 4-mi primárnymi partíciami. Predtým odporúčam preštudovať všetky podklady, aby si najskôr pochopil súvislosti. Dosť ti dajú Tie moje dva články. Bohužiaľ ich nemôžeš prebrať úplne celé bez zmeny. Na zmeny máš tie ďalšie dva podkladové materiály.

                  • RE: pocet particii pre Arch 08.03.2019 | 08:26
                    Avatar WlaSaTy   Návštevník

                    1.7G RAM je v dnešnej dobe na bežné veci tak na hrane, ak si nedáš kadejaké blokovače nenažratých animáciá a reklám na internete.

                    Ohľadne UEFI, tak všetky 64bit počítače z bežnej sféry ho dnes majú a mali to aj pred vyše desiatimi rokmi. Štartovanie v zastaralom 16bit móde BIOSu sa riešila emuláciou v UEFI (zapnutím spetnej kompatibility). V dnešnej dobe použitie tej emulácie BIOSu neprináša žiadne plusy, už len kvôli tomu že návody miznú.

                    Ak ti ide len o to aby ti nejaký OS plynulo bežal, tak by bolo lepšie skontrolovať aký typ pam. modulov berie tá doska. A poprípade niečo pod rukou splašiť. Písmenkové info poskytne napríklad výstup z príkazu dmidecode (spusteného cez sudo), ktorý dá info nielen o použitých pamätiach ale aj o doske. Občas ale dosky informujú že majú viac pam. slotov ako je v skutočnosti vyvedených. A dobré by bolo aj skontrolovať či sa do dosky niečo zmestí. Napríklad nové 2G DDR2 moduly stoja okolo 15€ (jak pre NB, tak pre PC). Bazár som nepozeral, lebo agregátoru (bazzi.sk) vyprcal začiatkom mesiaca certifikát.

                    Ak by to upgrade nešlo, tak by som odporučil do pozornosti Bedňin návod na minimalistický desktop ktorý žerie oveľa menej RAM ako ucelené desktopové prostredia ktoré sú inštalované vo východzom stave. Len k tomu podotknem že je dobré vybrať si či budeš používať desktop založený na Gnome/GTK (vrátane úsporného LXDE), alebo KDE/QT (vrátane úsporného LXQt). A nemiešať do toho programy z iných prostredí.

                • RE: pocet particii pre Arch 07.03.2019 | 16:10
                  Avatar samalama.   Návštevník

                  si slizky had s rovnakymi praktikami ako ojebavaci z reklamnych oddeleni, ktori si do reklamneho porovnania vytiahnu len tie udaje, ktore sa im prave hodia, len aby ohurili...

                  srandu? rili...?

                  • RE: pocet particii pre Arch 07.03.2019 | 17:00
                    Avatar symbio   Používateľ

                    Nerozumiem ti SamaLama, preco takto reagujes.Vsak nikto tu nema zaujem robit inym zle.

                    Z akych dovodov vzniklo toto forum? Ci nie na pomoc pri rozsirovani povedoma o Linuxe a pomoci ludom, ako som ja?

                    Ale aj to je nazor, iny nech posudi, ci dobry, alebo...

                    A ten tvoj komentar sa dal napisat aj v slusnejsom tone, napr:

                    Si slizky had s rovnakymi praktikami ako ludia z reklamnych oddeleni, ktori si do reklamneho porovnania vytiahnu len tie udaje, ktore sa im prave hodia, len aby ohurili...

                    a hned to cele ma iny dojem na citajucich... a nemusia si o tebe mysliet svoje

                    SamaLama, prepac mi, ak som sa ta dotkol a ak si sa pri citani mojho prispevku rozohnil, tak mi to odpusti prosim

                    Mohol si radsej odpovedat na moje dotazy a nemusel si dostat spat takuto reakciu

                    Neskúsený používateľ Manjaro XFCE
                    • RE: pocet particii pre Arch 07.03.2019 | 18:09
                      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                      Patrí medzi samonasieracie typy ľudí, neospravedlňuj sa nikomu :-) Ale možno je s ním sranda na pive, jeden nikdy nevie,,,

                      • RE: pocet particii pre Arch 07.03.2019 | 19:44
                        Avatar WlaSaTy   Návštevník

                        Pravda, na pive rozosmeje každý šašo. Aj samá lama. Ale s jej výrazovými prostriedkami jej to moc neodporúčam, skončila by dosť rozsypaná.

                    • RE: pocet particii pre Arch 08.03.2019 | 01:07
                      Avatar samalama.   Návštevník

                      pretoze nemam rad take kurvy ako je plesaty. ano, poviem to takto otvorene, nebudem sa tu hrat na nejakeho multikulty, tolerantneho, genderfluid akceptujuceho kokotka v tomto skurvenom svete a nebum sa tu s kazdym tlapkat po pleci. plesaty je odporny svojim spravanim. chod sa pozriet na ostatne fora, kde ho ludie tiez posielaju kade-tade. a nemienim takych slizkych zmrdov len tak tolerovat. tak isto nebudem tolerovat vytrtkatnych chytralkov, ktori tahaju rozum z inych, ale sami nic nespravia, atd. proste som si povedal dost. a je mi jedno, co si o mne myslia ini...

                      • RE: pocet particii pre Arch 08.03.2019 | 08:05
                        Avatar WlaSaTy   Návštevník

                        Takže ty len proste netoleruješ slušné výrazy a jasné odpovede, ale očakávaš že tvoj kýbel hnoja čo púšťaš z verbálu bude tolerovaný.

                        Ty to raz naozaj dosiahneš na riaditeľa zemegule, ako ti hovorila tvoja babička keď si u nej býval.

                        • RE: pocet particii pre Arch 08.03.2019 | 15:18
                          Avatar symbio   Používateľ

                          Chcem sa iba uistit, ci je primarna particia to iste, ako logicka, alebo je v nich nejaky rozdiel???

                          Je rozdiel medzi logickym a primarnym diskom, alebo je to iba o "nazve", t.j. su identicke co sa tyka ich pouzitia na instalaciu?

                          Neskúsený používateľ Manjaro XFCE
                          • RE: pocet particii pre Arch 08.03.2019 | 15:32
                            Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                            Primárna a logická sú dve rôzne veci. Primárne sú základné, pokiaľ chceš vytvoriť logickú musíš primárnu zmeniť na rozšírenú a v nej vytvoriť jednu alebo viacej logických. Z pohľadu inštalácie tam väčšinou nie je až taký rozdiel, ak však v dokumentácii k Arch Linuxu píšu, že sa majú použiť primárne partície, treba to rešpektovať, zrejme na to je nejaký dôvod.

                            • RE: pocet particii pre Arch 08.03.2019 | 20:05
                              Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ
                              Chcem sa iba uistit, ci je primarna particia to iste, ako logicka, alebo je v nich nejaky rozdiel???

                              @Livan: nemá náhodou na nete 375 vysvetlení? Alebo si z niekoho robí srandu? Začínam s Linuxom a dám si na úvod 3 distribúcie? Zaklincujem to Arch-om? To vyzerá na typický postup začiatočníka.

                              • RE: pocet particii pre Arch 08.03.2019 | 20:37
                                Avatar WlaSaTy   Návštevník

                                Zamyslel si sa ako skončí "vypoužívaný" povedzme notebook po tom ako pre bežného človeka zastará a vymení ho za niečo nové? Ak sa obdarovaný nudí počas dlhých zimných večerov, tak sa s tým môže vyhrať. Ja v tom provokáciu nevidím, z môjho pohľadu je to neškodná a lacná zábavka. Lepšie ako keby mal chlastať v krčme alebo fetovať za garážami.

                                Akurát mi nie je jasné prečo sa až toľko trápi, a nenarve tam nejakú RAMku z inzerátu. Pri bežnej cenotvorbe by sa zmestil do necelej desiny. Ale na druhú stranu sa naučí o počítačoch niečo viac, ako odklikať (ďalej).

                                PS: Držím mu palce, aj keď na to už nemá moc času. Jarná rovnodennosť je za cca dva týždne.

                                • RE: pocet particii pre Arch 08.03.2019 | 21:17
                                  Avatar symbio   Používateľ

                                  Ďakujem že mi držíš palce WlaSaTy, budem to potrebovať :)

                                  Ako som už napísal, pokúsim sa dať Arch ako 1. a k nemu možno Ubuntu, kvôli zaručenemu elektronické u podpisu.

                                  Neskúsený používateľ Manjaro XFCE
                                  • RE: pocet particii pre Arch 08.03.2019 | 21:49
                                    Avatar WlaSaTy   Návštevník

                                    Máš tam preklep. Len neviem či ti utieklo písmenko z Lubuntu alebo z Xubuntu.

                                    • RE: pocet particii pre Arch 08.03.2019 | 22:43
                                      Avatar qw11 ubuntu mate 22.04 HP 17-ca1006nc  Používateľ

                                      Nie, to len nedopisal ubuntu mate. ;D

                                      • RE: pocet particii pre Arch 09.03.2019 | 08:04
                                        Avatar WlaSaTy   Návštevník

                                        Koľko to reálne zožerie RAM oproti Lubuntu alebo Xubuntu v 64bit, hneď po spustení?

                                        • RE: pocet particii pre Arch 09.03.2019 | 10:06
                                          Avatar symbio   Používateľ

                                          Na portále Slovensko.sk je podpora pre 3 linuxy: Mint, Ubuntu a Debian. Ktorý zožerie najmenej RAM? Lebo teraz mam Mint Cinemon a ten mrzne...

                                          Neskúsený používateľ Manjaro XFCE
                                          • RE: pocet particii pre Arch 09.03.2019 | 10:26
                                            Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                                            Pokiaľ chceš mať čo najmenšiu spotrebu RAM, použij distribúcie s čo najľahším prostredím. Najlepšie LXDE alebo XFCE. Teda Lubuntu či Xubuntu, prípadne Debian s XFCE. Cinnamon je na tom dosť zle, preto kombinácia LM s Cinnamonom nie je dobrý nápad. Tak isto Ubuntu či Kubuntu majú vyššie nároky. O spotrebe RAM sa presvedčíš pomocou príkazu

                                            free

                                            v termináli.

                                            • RE: pocet particii pre Arch 09.03.2019 | 18:44
                                              Avatar WlaSaTy   Návštevník

                                              LXDE sa už myslím dva roky nevyvíja, takže radšej namiesto neho LXQt.

                                        • RE: pocet particii pre Arch 09.03.2019 | 11:44
                                          Avatar qw11 ubuntu mate 22.04 HP 17-ca1006nc  Používateľ

                                          Po starte mam 998MB/989MeBi, ale je to uz zabehnuty system. Skype, VB, vlastna tema/ikony, 2x conky.

                                          • RE: pocet particii pre Arch 09.03.2019 | 18:42
                                            Avatar WlaSaTy   Návštevník

                                            Myslel som po inštalácii, bez tzunningu. Pre porovnanie náročností základného prostredia.

                                            I keď, dosť ľudí si doinštaluje programy z iného prostredia a tie zbytočne vyžerú pamäť.

                                            • RE: pocet particii pre Arch 09.03.2019 | 19:28
                                              Avatar symbio   Používateľ

                                              Tak daj prosím konkrétny tip, čo si mám nainštalovať... Takže to Xubuntu neodporúčaš?

                                              Neskúsený používateľ Manjaro XFCE
                                              • RE: pocet particii pre Arch 09.03.2019 | 19:38
                                                Avatar qw11 ubuntu mate 22.04 HP 17-ca1006nc  Používateľ

                                                Tazko radit, nejlepsie je nainstalovat a vyskusat. Kazde prostredie ma trochu ine ovladanie a najlepsie je vyskusat co ti sadne.

                                              • RE: pocet particii pre Arch 09.03.2019 | 19:54
                                                Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                                                Xubuntu, teda variant Ubuntu s prostredím XFCE je najlogickejším variantom vzhľadom na tvoj slabý hardvér s malou pamäťou. Nie je nič jednoduchšie, ako si ho odskúšať v livku. Prípadne ešte skús Lubuntu, ktoré sa po novom už začína robiť s LXQT (predtým s LXDE). Aj keď LXQT nie je až také ľahké ako XFCE.

                                                • RE: pocet particii pre Arch 09.03.2019 | 20:08
                                                  Avatar WlaSaTy   Návštevník

                                                  Asi dva roky dozadu som si dal do virtuálok vedľa seba Lubuntu s LXDE, Xubuntu s XFCE a Ubuntu mini iso nahodené bez grafiky a s doinštalovaným LXQt desktopom. Všetko zaberalo približne rovnako veľa RAM. O trošku viac zaberalo testovacie Lubuntu s LXQt desktopom do ktorého zbytočne domixovali aj Gnome programy, ale aj to sa zmestilo do štvrť gigabajtu ram. Pochopiteľne bez spustených ďalších programov. Teda základné nároky boli ozaj minimálne.

                                                  K Xubuntu sa prikláňam aj ja. Ale nie kvôli nárokom keďže tam boli odchýľky len okolo 50M. Skôr kvôli odladenosti.

                                                  • RE: pocet particii pre Arch 09.03.2019 | 23:20
                                                    Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                                                    Pri mojich testoch na slabej mašine s procesorom N2815 a 2GB RAM mi poradie vychádzalo od najľahšieho k najťažšiemu z týchto troch takto - najľahšie LXDE, potom XFCE a najťažšie LXQT. Nebolo to hodnotené na základe obsadenosti RAM ale na základe rýchlosti odoziev a reakcie na kliknutie na položku v menu.

                                                    • RE: pocet particii pre Arch 10.03.2019 | 14:29
                                                      Avatar WlaSaTy   Návštevník

                                                      To XFCE si skúšal cez inštaláciu Xubuntu, alebo si rovno nahodil xfdesktop4 do Ubuntu Minimal/Netboot? To dá ešte zaujímavejšie výsledky, pochopiteľne aj pri ostatných prostrediach (LXDE/Gnome. LXQt, ...).

                                                      • RE: pocet particii pre Arch 10.03.2019 | 14:48
                                                        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                                                        Skúšal som lubuntu, xubuntu a Arch(Manjaro) LXQT.

                                                        • RE: pocet particii pre Arch 10.03.2019 | 15:26
                                                          Avatar WlaSaTy   Návštevník

                                                          Ja len pre doplnenie. Ono Lubuntu nie je LXDE Desktop, Lubuntu je LXDE Desktop s primiešanými programami z konkurenčných prostredí. To miešanie prostredí samozrejme navyšuje nároky na počítač.

                                                          Rovnaká nelichotivá fráza platí aj pre Xubuntu a XFCE, a najviac to platilo pri Lubuntu LXQt edícii kde nahradili skoro polovicu LXQt programov nástrojmi z iných grafických prostredí.

                                                          Či to platí aj pre Arch si netrúfam tvrdiť, nepoužívam ho. Ale divil by som sa kebyže nie.

                                            • RE: pocet particii pre Arch 09.03.2019 | 19:36
                                              Avatar qw11 ubuntu mate 22.04 HP 17-ca1006nc  Používateľ

                                              Ciste nemmam ale v live to berie 410MB.

                                              • RE: pocet particii pre Arch 09.03.2019 | 20:10
                                                Avatar WlaSaTy   Návštevník

                                                Furt veľa. Ale v Live si niečo ukrojí systém rozbalený do ram. Teda jeho časť.