ako som už minule riešil mám novú UPSku EATON podľa návodov na internete som dosiahol že ju system rozpozná
čo som urobil: nainštaloval balík nut
do /etc/nut/ups.conf vom vložil
[eaton] driver = usbhid-ups port = auto desc = "Eaton5E"
v /etc/nut/nut.conf som nastavil
MODE=standalone
v /etc/nut/upsd.conf som nastavil
LISTEN 127.0.0.1 3493 LISTEN ::1 3493
v /etc/nut/upsd.users som vložil
[poldo] password = mojeheslo upsmon master
a nakoniec v /etc/nut/upsmon.conf som nastavil
MONITOR eaton@localhost 1 poldo mojeheslo master POWERDOWNFLAG /etc/killpower SHUTDOWNCMD "/sbin/shutdown -h now"
príkaz upsc eaton@localhost vyhodí
Init SSL without certificate database battery.charge: 100 battery.runtime: 2631 battery.type: PbAc device.mfr: EATON device.model: 5E 850i device.type: ups driver.name: usbhid-ups driver.parameter.pollfreq: 30 driver.parameter.pollinterval: 2 driver.parameter.port: auto driver.parameter.synchronous: no driver.version: 2.7.4 driver.version.data: MGE HID 1.39 driver.version.internal: 0.41 input.voltage: 225.0 outlet.1.status: on outlet.desc: Main Outlet outlet.id: 1 outlet.switchable: no output.frequency: 49.9 output.frequency.nominal: 50 output.voltage: 222.0 output.voltage.nominal: 230 ups.beeper.status: enabled ups.delay.shutdown: 20 ups.firmware: 03.08.0018 ups.load: 10 ups.mfr: EATON ups.model: 5E 850i ups.power.nominal: 850 ups.productid: ffff ups.start.battery: yes ups.status: OL ups.timer.shutdown: -1 ups.vendorid: 0463
všetko vyzerá OK, nikde nevidim žiadnu chybovú hlášku, len poda návodov na internete by tam malo byť aj niečo ako
battery.charge.low: 20
ale nie je tem nič podobné, moja otázka je
1. či to je teda dobre nastavené a či ked vypadne prúd tak mi to pošle signál na vypnutie toho servera ? (lebo to neviem otestovať - nastavujem to cez VPNku)
2. ako nastaviť aby mi server poslal mail ked bude výpadok prúdu ?
ďakujem za pomoc
Ahoj, k bodu jedna - chlp sa mi bijú parametre:
Delay ukazuje zrejme oneskorenie vypnutia po výpadku 20s. Ten timer celkom nechápem. Máš tam jednu 9Ah baterku a pri spotrebe servera trebárs 300W veľa času nemáš.
K bodu dva - najlepšie je to vyskúšať na mieste, pretože Eaton štandardne dodáva sw iba pre Win. Najprv by mala UPS poslať na server alarm o výpadku siete a za 20s by mal ísť server dole, takže ak ho máš monitorovaný, mal by si to vidieť aj bez mailu.
a vieš ako to zmeniť ??
lebo ja teda nie ale pohľadám (teda najprv to vyskúšam či to čo mám zatiaľ funguje)
a len tak na doplnenie ten server ma zdroj 200W a väčšinu času nerobí nič (takže pár minúť by mal vydržať - dúfam)
Píšeš 200W, podľa vybíjacej charky výrobcu je odhadovaný runtime 10min. Takže shutdown po 20s je príliš skoro. Ak by sme dali zlatý stred, tak namiesto 20s by sme dali 300s. Asi 90% výpadkov je do pár minút, takže by si mal vychytať veľkú väčšinu výpadkov bez shutdownu. V ktorom file to prepísať neviem, s Eaton nepracujem. A bacha na teplotu. Každý stupeň nad 25°C výrazne znižuje životnosť batérie. Minimálne raz ročne si urob kapacitnú skúšku aby si videl, akú kapacitu baterka ešte má.
kristepane! 200w zdroj neznamena 200w spotreba! mb cca 10w, cpu cca 10w, cca 5-8w/hdd + ostatne ~= 40-80w
btw:
takze nejakych 40 minut. mam rovnaku ups, ale ma uz nejaky ten rok
Máš pravdu, nepredpokladám, že tam bude dávať kliešťák alebo analyzér na zistenie presnej spotreby. Ale zrejme vieš, že po takých dvoch rokoch je tých 40 mintút čistá utópia.
ďakujem otestujem