Canon PIXMA MP550

Sekcia: Hardware a Drivery 03.10.2022 | 21:29
Avatar Michelozzo   Používateľ

Ahojte, s Linuxom to nesúvisí, ale možno mi poradíte: mám doma "pokazenú" multifunkčnú tlačiareň Canon PIXMA MP550 - fyzicky jej nič nie je, len začala vypisovať Error U052.

Predpokladám, že kazítko, asi tam bude nejaké počítadlo, ktoré by možno niekto vedel vyresetovať. Je mi ľúto ju vyhodiť, keďže, ako som písal, inak jej nič nie je, iba trucuje. Našiel by sa niekto? Alebo to nestojí za námahu a treba to poriešiť takto?

    • RE: Canon PIXMA MP550 03.10.2022 | 21:46
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Podľa toho, čo som našiel na nete tá chyba Error UO52 poukazuje na nekorektne nainštalovanú tlačovú hlavu. Skús ju vybrať a zasunúť naspäť, prípadne skontrolovať a vyčistiť kontakty alebo celkom vymeniť za novú, ak je hlava súčasťou tonera.

      • RE: Canon PIXMA MP550 03.10.2022 | 22:44
        Avatar Michelozzo   Používateľ

        Skúšal som, nefunguje, hlava je tam správne. Fyzicky sa jej nič nestalo, nikto do nej nebúchal, proste zrazu nešla. Skúšal som aj rôzne finty podľa internetových návodov - vypnúť - zapnúť - otvoriť kryt skenera - rôzne kombinácie tlačidiel: potom chvíľu fungovala, ale zasa tam vyskočil nejaký iný error na obrazovke. Tak som skúšal iné nvody, iné kombinácie, strávil som tým hodiny, skoro som si prsty dolámal - nič. Štve ma to aj preto, že asi mesiac pred poruchou som nakúpil atramenty do zásoby. Asi som tým Pánaboha rozosmial :)

      • RE: Canon PIXMA MP550 03.10.2022 | 22:55
        Avatar Michelozzo   Používateľ

        Ak si správne pamätám, tak pôvodne to vyhadzovalo error b200, po tých krkolomných kombináciách chvíľu išla a potom naskočilo u052. Je možné, že ak by sa u052 podarilo opraviť, tak na truc vypíše zase inú chybu, tých errorov je po internete viac.

        Preto som myslel, či by sa nedalo nejako pozrieť do firmvéru, niečo tam prepísať/premazať?

        • RE: Canon PIXMA MP550 04.10.2022 | 20:25
          Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

          Tlaciaren neregistruje hlavu, na to ti softverovy zasah nepomoze. Skus premerat/precistit kontakty iduce z hlavy a medzi hlavou a cartridgami, ked nepomoze, tak na tejto stranke je viacero navodov, ktore predtym ludom pomohli. Ak nepomoze ani to, tak potom ako ti uz pisali ini diskutujuci, jedine servis, kde su na debugging elektroniky vybaveni.

          Pri cenach novych atramentovych tlaciarni to bude pre teba velmi nevyhodny zasah a to ti asi povedia aj rovno pri dverach servisu. Cartridge pre tlaciarne su casto univerzalne a sedia na viacero modelov, takze ak ich mas kupenych vacsie mnozstvo, tak mozes ist potom do kompatibilnej tlaciarne (alebo si kupit laserovu tlaciaren, kde je pociatocna investicia sice vyssia, ale cena za tlac je potom zanedbatelna voci atramentovym).

          git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
    • RE: Canon PIXMA MP550 04.10.2022 | 10:56
      Avatar janek-m Ubuntu 22.04  Používateľ

      Nebolo by najjednoduchšie zobrať tlačiareň do servisu?? Tam ti jasne povedia, aký je problém a dozvieš sa aj, či sa ju vôbec oplatí opravovať.

      • RE: Canon PIXMA MP550 04.10.2022 | 16:36
        Avatar Michelozzo   Používateľ

        Viete mi nejaký odporučiť?

        Obávam sa totiž, že v servise iba pozrú, či je správne vložená hlava, či nie je zaseknutý papier,... zaplatím za to a pôjdem domov tak, ako som prišiel. Osobne si myslím, že to bude niečo v softvéri a to neviem, či hocikde robia. Preto skúšam tu, či nemá niekto skúsenosť s takýmito hláškami. Ale môžem sa mýliť, takže servis asi nakoniec skúsim, ak nebude iná možnosť.

    • RE: Canon PIXMA MP550 04.10.2022 | 20:03
      Avatar janek-m Ubuntu 22.04  Používateľ
      Osobne si myslím, že to bude niečo v softvéri a to neviem, či hocikde robia.

      Môžeš sa obrátiť priamo na podporu CANONU, ak si myslíš, že je chyba v softvéri.

      Obávam sa totiž, že v servise iba pozrú, či je správne vložená hlava, či nie je zaseknutý papier,... zaplatím za to a pôjdem domov tak, ako som prišiel.

      To je ale pesimizmus :-) a takéto zmýšľanie nemá nič spoločné s opravou. Servis to buď bude vedieť opraviť alebo nie.

      • RE: Canon PIXMA MP550 05.10.2022 | 09:57
        Avatar Michelozzo   Používateľ

        Cez víkend sa s tým ešte pohrám, skúsim ešte raz vyčistiť kontakty na tlačovej hlave a preinštalovať ovládač, ako radí Canon.

        Ak to nepomôže, pôjde do servisu. Aj keď trochu pochybujem, že budú opravovať starý črep za pár šupov, keď mi môžu predať novú tlačiareň. Jasné, že som pesimista... :)

        Dám potom vedieť. Zatiaľ vďaka, chlapci :)

        • RE: Canon PIXMA MP550 05.10.2022 | 10:28
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          ak to nevyjde ja by som namiesto oficialneho servisu skúsil nejakého entuziastu čo sa tým zabáva (neviem odporučiť ale niekto by sa mohol nájsť)

          tatko mal takého kolegu čo mal opravu elektroniky ako hobby, a nikdy nechcel ani peniaze (okrem ceny náhradných dielov) lebo sa v tom proste rád rýpal (zato mal doma veľkú zbierku darovaného alkoholu)

          do horšieho stavu v akom je ju už nedostane ;-)

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: Canon PIXMA MP550 05.10.2022 | 14:31
      Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

      skusenost s canon a epson - 

      toto robi sw "kurvitko"

      niekedy pomoze precistenie kontaktov ale casto sa chyba len zmeni na inu. 

      Do or do not. There is to no try.​