Ahojte,
troška otázka od veci, ale zaujíma ma váš názor.
Dá sa nejako zneužiť fotokópia občianského preukazu ? Napr., že by si niekto nabral pôžičky, alebo niečo podobne. Kamarát poskytol fotokópiu občianského realitke, a teraz mi dáva takéto otázky.
Čo si o tom myslíte ?
Myslím si, že sa obáva zbytočne, pretože táto požiadavka (fotokópia OP) je dnes bežná u viacerých aktivít. Napr. pri nákupe auta. Fotokópia samotná nie je problém, problém by bol, keby niekto na základe údajov z nej vyhotovil falošný OP. Pri pôžičkách chcú vždy k nahliadnutiu originál OP a nie iba fotokópiu. Takže áno, pokiaľ by priamo ten človek, ktorý tú fotokópiu vyhotovil ju chcel použiť na podvod a bol na pozícii, kde by sa takáto fotokópia vyžadovala do dokumentácie, potom by to mohol zneužiť. Avšak takáto pravdepodobnosť je malá.
minimalna sanca na zneuzitie, jedine na vyrobenie falosneho OP.
ale to sa teraz tazko robi, lebo OP musi mat cip s nahratymi udajmi o cloveku.
ako pisal Livan
...martine...v buducnosti nedavaj fotokopiu svojho OP...potom nebudes mat obavy...
hej, to kamarat, to nie ja :-)
OP ako taký je sprostá kartička s osobnými údajmi,sam o sebe je nepoužiteľný
sken OP je este menej hodnotný
OP ma silu len v prípade ak ho ma jeho majiteľ pri sebe a to na to aby druha strana nemusela overovat podstatne údaje ako rodné číslo
kedze pre uzatvorenie zmluvy poskytol vsetky údaje z OP (vrátane r.č.) odovzdanie kópie OP nijak nezvyšuje riziko zneužitia osobných údajov (na povestnu pozicku)
žiadna banka neposkytne uver bez zabezpečenia a uz vôbec nie na zaklade kópie OP, + na väčšinu podstatných úkonov je potrebné overenie podpisu alebo osobná účasť
nehovoriac že väčšina tých údajov sa dá získať z verejných registrov (kataster, ORSR,...)