Ahoj uz mam objednany HW M650I idem do socket AM5 zvazujem este vyber CPU kym sa to vsetko zosype u mna doma, tak otazka ako je to s podporou AMD RYZEN 7 -9 V LINUXE a ktore distro vynechat a ktore je zasa odladene pre tieto CPU a B650, pripadne rady do zivota ocenim :-)
AMD RYZEN7/9 ON LINUX DISTRO
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Samotný procesor by nemal byť v Linuxe problém. Skôr by som očakával problémy s grafikou alebo zvukom či Wifi. Mám doma Ryzen 7 7735HS v minipc a s Linuxom som nezaznamenal žiadny problém. Sám som zvedavý, ako Ti to bude na Tvojom hardvéri fungovať.
Cakam na MB,vodne chladenie,tuning case OPEN , tak ked to pride podla aktualnej situacie budem vyberat CPU
Predbezne budem ficat na grafike CPU,pripadne ak mate tip ci je lepsie AMD CPU bez grafiky,planujem dokupit casom grafiku tu sa stracam a jedna z podmienok je aby to slo v pohode na linuxe, zaroven by som najradsej win ani nenasadil a vsetko mal cez linux aj hry no tu nemam prehlad ako to teraz cele funguje
Ak budeš uvažovať o nákupe grafiky neskôr, inú možnosť, ako kúpiť procesor s grafikou nemáš. Iba, ak máš nejakú volnú grafiku k dispozícii.
jj pisem rychlo a potom to takto dopadne,jasne mam este tyzden na rozmyslenie do coho ist
.na grafike je napisane,ci podporuje linux...
nove ryzeny su v linuxe vykonnejsie ako pod windows. cca o 11%.
inak ak je moznost treba vziat AMD Ryzen 9 7950X alebo top cena / vykon je AMD Ryzen 5 7600X obe maju grafiku tak nie je potreba dedikovanu.
co sa tyka samotnej grafiky, kedze nie som oboznameny s ucelom zostavy, odporucam starsiu nvidiu (3xxx) podpora nvidie je lepsia nez amd. napr ASUS DUAL GeForce RTX 3060 O12G V2
hlavne menej problemov.
Ditribucie podla toho ktora vyhovuje.
Osobne by som sa vyhol fedore kvoli jej 6 mesacnemu cyklu inak prast jak uhod.
ale ak mam byt konkretny asi Linux mint cinamon pre neskuseneho.
inak arch, debian ci manjaro.
Ryzen 5 7600X vyzerá reálne ku kúpe,dnes prišla skrinka itx tak už čakám zvysok
Si si vedomý, že to má iba základnú grafiku? Má to iba 2 grafické jadrá, čiže na hranie sa to bez externej grafiky nedá veľmi použiť. Ta grafika čo tam je, sa hodí iba ako základné zobrazovadlo bez vysokého grafického výkonu.
Preto som kladol otazku,ci ma vyznam mat grafiku v CPU, ci to nebude brzdit pri pretaktovani,kvoli zbytocnemu teplu, na uvod mi staci zakladna grafika,v podstate teraz by mal nastat aj cenovy posun kona sa CES 2025. Aj napriek tomu sa spytam AMD RADEON ATI / NVIDIA ma lepsiu podporu ? momentalne som rozhodnuty pre ubuntustudio 24.10
AMD Radeon RX5700XT 8GB Gaming Graphics Card GDDR6 Memory 256Bit PCIEx16 4.0 for Desktop Computer Video Cards RX 5700XT
Pokúsim sa zodpovedať alespoň časť otázok. Pokiaľ nemáš k dispozícii externú grafiku, musíš mať v CPU grafiku. Bez nej PC vôbec nerozbeháš. Čo sa týka taktovania procesoru s X na konci, tak tam toho veľmi nenataktuješ. To X v tom 7600X znamená, že je od výroby so zvýšeným taktom. To je základný rozdiel medzi 7600 a 7600X. 7600X má zhruba o 7% vyšší jednojadrový výkon pri cca 47% navýšení príkonu, čiže už z výroby je to nastavené na maximum. Taktovaním 7600X by som sa býť tebou už vôbec nezaoberal, nemá to význam. Možno dosiahneš 1-5% výkonu navyše pri ďalšom vysokom navýšení príkonu a potenciálnej nestability.
Tak toto je dan za niekolko rokov mimo HW rieseni, ved to poznate dobry tablet stary NB s linuxom a nic viac netreba :-) Celkovo to AMD uz ma asi same hokej vo vlastnom znaceni a este to bude vraj horsie :-) Tak jednoznacne potom CPU bez X
AMD ale nemá hokej v značení. Má klasické procesory s TDP 65 W a potom vytúnené procesory s X na konci pre hráčov, ktorí sú už z výroby naladené na čo najlepší výkon a majú zvýšený TDP. Mimochodom ak kúpiš 7600 a chystáš sa ju taktovať, tak potom rovno radšej zober 7600X, kde to za teba nataktoval výrobca. Akurát, že tieto procesory hovadsky kúria. Je to dané malou plochou čipu a zlého prestupu tepla na rozvádzač. Tak isto vodné chladenie je zbytočné na procesor s 65 W TDP a múže byť zdrojom problémov v budúcnosti. Nepoznám dôvod, prečo si chcel taktovať procesor, takže sa k tomu bližšie ťažko vyjadruje. Obecne platí, pokiaľ použiješ 65 W procesor, vodné chladenie nemá zmysel a vzduchový chladič je spoľahlivejší a aj lacnejší. Pokiaľ naozaj potrebuješ každú štipku výkonu, tak potom je vodné chladenie OK a je lepšie použiť 7600X, 7600x3D alebo pre hry rovno 7800x3D s externou grafikou (obsahuje integrovanú grafiku).
Len pre doplnenie - x3D procesory sú optimalizované na hry.
AMD ale nemá hokej v značení. Má klasické procesory s TDP 65 W a potom vytúnené procesory s X na konci pre hráčov, ktorí sú už z výroby naladené na čo najlepší výkon a majú zvýšený TDP. Mimochodom ak kúpiš 7600 a chystáš sa ju taktovať, tak potom rovno radšej zober 7600X, kde to za teba nataktoval výrobca. Akurát, že tieto procesory hovadsky kúria. Je to dané malou plochou čipu a zlého prestupu tepla na rozvádzač. Tak isto vodné chladenie je zbytočné na procesor s 65 W TDP a múže byť zdrojom problémov v budúcnosti. Nepoznám dôvod, prečo si chcel taktovať procesor, takže sa k tomu bližšie ťažko vyjadruje. Obecne platí, pokiaľ použiješ 65 W procesor, vodné chladenie nemá zmysel a vzduchový chladič je spoľahlivejší a aj lacnejší. Pokiaľ naozaj potrebuješ každú štipku výkonu, tak potom je vodné chladenie OK a je lepšie použiť 7600X, 7600x3D alebo pre hry rovno 7800x3D s externou grafikou (obsahuje integrovanú grafiku).
Mam par poziadaviek co od toho chcem a mam aj par veci,ktore su mozno zbytocne,ale spravia radost Samozrejme by som z B650 chcel dost max,to ma clovek v krvi z cias Duronov atd :-)
AMD ma v cpu poriadok, na rozdiel od Intelu.
Co ma zarazilo je bordel v doskach s chipom B650
A aký presne bordel na tých B650 doskách máš na mysli? Ja tam bordel nevidím, akurát rôzne vybavené a rôzne kvalitné (čo sa týka návrhu i výroby) dosky.
no teraz jeden vyrobca 2-5 ks kde je rozdiel v kvalite napajacej kaskady, pouzitych suciastkach.
Kedysi to bolo len o vybave dosky resp. o vyrobcovi.
Teraz dokonca aj rovnaka doska, moze mat rozne suciastky (konkretne MSI B650M GAMING PLUS)
...hlavne starý NB...to je podstatné pre linux...teraz som kupil lenovo ideapad gaming,a čo na tom beži???...LINUX mint mate22...nvidia ovládace stiahlo,a spokojnost...šecko funguje,mozem prepinat grafiku...nemohol som tento komment vynechat...
Môže byť aj starší hardvér, záleží od potrieb užívateľa. V minulosti boli obdobia, kedy na linuxe boli aj neboli problémy s nvidia ovládačmi.
Keď si správne sadne HW, distribúcia a ovládače, tak to ide.
Nedávno som mal čas a vyskúšal na starom notebooku s nvidiou, prekódovať videá. Oproti minulosti sa potvrdilo, že keď sa použije napríklad v Avidemuxe nvidia kodér, naozaj bolo vidieť ako procesor sa fláka na 35% a v nvidia settings grafika isla na 90%. Výsledný čas asi 1/3 oproti tomu, keď to počítal len procesor.
.
V Handbrake závisí okrem kodéra aj kodek, aký sa použije. Fast menej vyťaží CPU a trvá trochu dlhšie. Very fast, tu aj CPU aj grafika dostanú zabrať, ale výsledný čas sa skráti.
Celkom ma to príjemne prekvapilo, ako dobre to funguje. LM 22 xfce.
no asi sme sa nepochopili, ja linux pouzivam od pociatkov,aj ked len ako uzivatel a pri prvej moznosti som si ho dal do pc, ten stary NB bol kupovany ako low end a uz vtedy AMD PUMA nebol ziaden zazrak,no za tie prachy na to co som potreboval stacil dostal 2xvacsiu RAM, SSD disk a s rozumnym distrom uplna pohoda, takze nie vzdy treba hladat za textom nieco zlee
...žiadny stress...za tie roky vzdy riesit problém-mám starý notbuk,dáme linux,a bude ako nový,rýchly,atd...vycerpalo ma,a ked uz vidim slovné spojenie"stary notbuk,linux" neviem prekonat poznámku...
Nemyslíš, že je to oprávnená uvaha? Win10 končí, Win11 má požiadavky na hardvér, ktoré staré notebooky nie sú schopné ponúknuť, tak rozumnejšia cesta, ako tam dať linux, nie je. Linux má nižšie požiadavky na RAM a aj celkovo, ako ukazujú naše dlhodobé skúsenosti, staršie notebooky s linuxom chodia lepšie. Napr. momentálne mám v Manjaro linuxe spotrebu RAM na starom nb Thinkpad T570 menej než 2 GB RAM. Vo windows10 je to 5,8 GB. Wo win11 by to bolo možno ešte viacej. Takže hlavne u nb s málo RAM (menej než 8 GB) je Linux jedinou rozumnou voľbou.