Odstránenie dual bootu

Sekcia: Ostatné 02.07 | 15:50

Ahoj všetkým,

Môj PC momentálne štartuje v režime dual-boot: Linux Mint 22.3 na 256 GB SSD disku (nvme0n1p1) / Windows 11 на 256 GB SATA HDD disku (sda).

Po niekoľkých týždňoch používania som s Mintom naozaj spokojný a chcem sa zbaviť Windowsu, a tým pádom aj dual-bootu.

Mojím cieľom je následne naformátovať starý disk s Windowsom a používať ho na zálohy alebo niečo iné.

Čo sa stane pri reštarte, ak tento disk fyzicky odpojím? Predpokladám, že dual-boot nebude fungovať, ale budem mať možnosť spustiť Mint?

Musím niečo zmeniť v BIOSe? Prepísať Grub?

Už len upresňujem, že sa nemusím starať o svoje osobné dáta (dokumenty, obrázky, hudba...), ktoré sú uložené na inom SATA HDD disku.

Prehľadal som to už kade-tade, našiel som nejaké riešenia, ale rád by som poznal váš názor.

Aký je najlepší postup, aby môj PC štartoval priamo do Mintu?

Vopred ďakujem za pomoc.

• RE: Odstránenie dual bootu 02.07 | 19:03

Ahoj, záleží ako sa to momentálne spúšťa, keď pri štarte nič nemusíš stláčať a hneď sa ukáže ponuka GRUB, môžeš ten sda preformátovať a po reštarte nabehne linux ako obvykle.

Potom v spustenom LM stačí dať príkaz na aktualizáciu údajov pre GRUB v termináli:

sudo update-grub

Tým zmizne ten Windows z ponuky. Ak je to iná situácia, treba postupovať opatrnejšie a viac opísať ako to funguje.

.

• RE: Odstránenie dual bootu 02.07 | 21:27
      Avatar Pavel Q4OS, Debian  Administrátor

Ja by som asi zvolil novú inštaláciu, na jeden disk nainštaloval Linux Mint keď ti vyhovuje, počas inštalácie cez rozdelenie disku vymazal disk s Windowsom, vytvoril súborový systém ext4 a disk pripájal napríklad na /data. Inak tu je návod ak to urobiť bez novej inštalácie, musíš odstrániť boot loader pre Windows a až potom aktualizovať grub - LINK. Odporúčam si za istotu pripraviť pred zmenami boot flešku s Linuxom Mint :-)

• RE: Odstránenie dual bootu 02.07 | 21:55

Inak ešte ma napadli dve veci, premysli si či chceš naozaj vymazať disk s Windowsom a či by nebolo rozumnejšie vymeniť ssd s Windowsom za nový disk a nechať si tak zálohu, ak by si v budúcnosti potreboval Windows. A ak by bol zavádzač LM na disku s Windowsom a nie s Linuxom a vymažeš ho, nenabootuješ už nikam. Treba premyslieť takéto kroky.

• RE: Odstránenie dual bootu 03.07 | 06:45
      Avatar Livan Manjaro s XFCE, Q4OS s KDE  Používateľ

V linuxe existuje program grub-customizer. Po odpojení disku s windows by sa malo dať nabootovať do linuxu a pokiaľ bootuješ cez grub, nainštaluj grub-customizer a pomocou neho uprav položky v menu grubu.

• RE: Odstránenie dual bootu 08.07 | 09:03
        Avatar Richard antiX  Používateľ

Súhlasím s Livanom, je to jednoduchšie a bezpečnejšie.

• RE: Odstránenie dual bootu 03.07 | 23:26

Ešte taký detail, defaultne spúšťaný operačný systém sa dá nastaviť v /etc/default/grub a voľbe GRUB_DEFAULT.

• RE: Odstránenie dual bootu 09.07 | 20:04
      Avatar gejza linux mint MATE  Používateľ

...alebo nabotujes live system linux mint...grub customizer je sucastou live systemu...opravis grub,a hotovo...grub customizer len raz pouzijes,neni to program na kazdodenné pouzitie...