Ahoj všetkým,
Môj PC momentálne štartuje v režime dual-boot: Linux Mint 22.3 na 256 GB SSD disku (nvme0n1p1) / Windows 11 на 256 GB SATA HDD disku (sda).
Po niekoľkých týždňoch používania som s Mintom naozaj spokojný a chcem sa zbaviť Windowsu, a tým pádom aj dual-bootu.
Mojím cieľom je následne naformátovať starý disk s Windowsom a používať ho na zálohy alebo niečo iné.
Čo sa stane pri reštarte, ak tento disk fyzicky odpojím? Predpokladám, že dual-boot nebude fungovať, ale budem mať možnosť spustiť Mint?
Musím niečo zmeniť v BIOSe? Prepísať Grub?
Už len upresňujem, že sa nemusím starať o svoje osobné dáta (dokumenty, obrázky, hudba...), ktoré sú uložené na inom SATA HDD disku.
Prehľadal som to už kade-tade, našiel som nejaké riešenia, ale rád by som poznal váš názor.
Aký je najlepší postup, aby môj PC štartoval priamo do Mintu?
Vopred ďakujem za pomoc.

Ahoj, záleží ako sa to momentálne spúšťa, keď pri štarte nič nemusíš stláčať a hneď sa ukáže ponuka GRUB, môžeš ten sda preformátovať a po reštarte nabehne linux ako obvykle.
Potom v spustenom LM stačí dať príkaz na aktualizáciu údajov pre GRUB v termináli:
Tým zmizne ten Windows z ponuky. Ak je to iná situácia, treba postupovať opatrnejšie a viac opísať ako to funguje.
.
Ja by som asi zvolil novú inštaláciu, na jeden disk nainštaloval Linux Mint keď ti vyhovuje, počas inštalácie cez rozdelenie disku vymazal disk s Windowsom, vytvoril súborový systém ext4 a disk pripájal napríklad na /data. Inak tu je návod ak to urobiť bez novej inštalácie, musíš odstrániť boot loader pre Windows a až potom aktualizovať grub - LINK. Odporúčam si za istotu pripraviť pred zmenami boot flešku s Linuxom Mint :-)
Inak ešte ma napadli dve veci, premysli si či chceš naozaj vymazať disk s Windowsom a či by nebolo rozumnejšie vymeniť ssd s Windowsom za nový disk a nechať si tak zálohu, ak by si v budúcnosti potreboval Windows. A ak by bol zavádzač LM na disku s Windowsom a nie s Linuxom a vymažeš ho, nenabootuješ už nikam. Treba premyslieť takéto kroky.
V linuxe existuje program grub-customizer. Po odpojení disku s windows by sa malo dať nabootovať do linuxu a pokiaľ bootuješ cez grub, nainštaluj grub-customizer a pomocou neho uprav položky v menu grubu.
Súhlasím s Livanom, je to jednoduchšie a bezpečnejšie.
Ešte taký detail, defaultne spúšťaný operačný systém sa dá nastaviť v /etc/default/grub a voľbe GRUB_DEFAULT.
...alebo nabotujes live system linux mint...grub customizer je sucastou live systemu...opravis grub,a hotovo...grub customizer len raz pouzijes,neni to program na kazdodenné pouzitie...