PHP - na com to skusat

Sekcia: Programovanie 06.08.2006 | 16:21
Avatar Lukáš Ubuntu 9.10  Používateľ
Vo Win le EasyPHP na ktorom sa da lahko testovat PHP. Existuje nejaky podobny program v linuxe,. Alebo si mam nainstalovat Apache + PHP?
Juchúúú! Písmenkujem na lukas.cerro.sk
    • Re: PHP - na com to skusat 09.06.2006 | 16:40
      Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
      Nainstaluj si apache+php. Okamzite po instalacii by to malo ist.
      Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
    • Re: PHP - na com to skusat 09.06.2006 | 16:45
      Avatar nardew debian  Používateľ
      dokonca by som povedal, ze to uz mas nainstalovane ak si to pocas instalacie neodskrtaval, lebo defaultne to byvalo v mandrive zahrnute... skus v konzole ako root napisat /etc/init.d/httpd start alebo /etc/init.d/httpd2 start alebo /etc/init.d/apache2 start ak pri kazdom napise ze subor neexistuje, tak najpravdepodobnejsie to len predsi nemas nainstalovane
      • Re: PHP - na com to skusat 09.06.2006 | 18:09
        Avatar Lukáš Ubuntu 9.10  Používateľ
        Ma to nenapadlo, že som to vlastne nainštaloval. Takze toto: /etc/init.d/httpd start funguje. V prehliadači: http://localhost/ funguje. Už som skúsil aj niečo s php - ide. Díííík
        Juchúúú! Písmenkujem na lukas.cerro.sk
        • Re: PHP - na com to skusat 09.06.2006 | 19:05
          55.lukas   Návštevník
          Aj tak mam problem. Na jednej page nacitam premennu a vypisem na druhej: vstup: index.html Prihlasenie Meno: Vystupna stranka: (chat.php) Web Kde robim chybu? Nic to nevypisuje.
          • Re: PHP - na com to skusat 09.06.2006 | 19:21
            55.lukas   Návštevník
            Ono to nedalo zdrojaky
          • Re: Re: PHP - na com to skusat 09.06.2006 | 20:29
            Jaro   Návštevník
            Aj ked nemam zdrojaky, problem zrejme bude v tom, ze nemas zapnute register global, takze mas dve moznosti, bud si ich zapnes v php.ini, alebo budes inak pristupovat k premenym v poliach ako: $_GET['premena'] namiesto $premena ak je to z get poziadavku alebo $_POST['premena'] ak je to z post, alebo mozes este pouzit univerzalnu premenu $_REQUEST['premena']. Odporucal by som ti ten druhy sposob, ked v buducnosti budu hostingy prechadzat na php 5 ;)
            • Re: Re: Re: PHP - na com to skusat 09.06.2006 | 21:43
              Avatar nardew debian  Používateľ
              pocuj, ako si to myslel s tym php5? ake tam budu zmeny? d
              • Re: PHP - na com to skusat 09.06.2006 | 23:04
                55.lukas   Návštevník
                Problem sa mi podarilo vyriesit. Skusal som kod zo strany jakpsatweb.cz a on tam ma pisane premenne: (dolar)jidlo. Po novom to ma byt tak ako pises: (dolar)_GET HZ UV jidlo UV HZ UV - uvodzovky HZ - hranata zatvorka jidlo - premenna Toto je nic, prave skumam mysql a som z toho vuuul
              • Re: Re: Re: Re: PHP - na com to skusat 09.06.2006 | 23:47
                Jaro   Návštevník
                Bude ich viac, nieake nove funkcie, niektore budu deprecated, safe mod bude on, dalej spominane register global off
    • Re: PHP - na com to skusat 10.06.2006 | 18:58
      Avatar Róbert Dúbravský Kubuntu 64bit  Používateľ
      Ak som dobre pochopil, na skúšanie PHP je podľa mňa Xampp. http://www.apachefriends.org/en/xampp.html. Máte tam všetko. PHP+MySQL+MySQLAdmin+kopec modulov+kontrol panel. Možnosť spúštania PHP4 alebo PHP5 na jedno kliknutie. A všetko v jednom adresári. Super zálohovanie + updaty.
      Tvorba internetových stránok - webdizajn, Joomla www.treborplus.net
      • Re: PHP - na com to skusat 12.06.2006 | 23:40
        Avatar Lukáš Ubuntu 9.10  Používateľ
        trebor - to pozrem a vyskúšam. Mám na vás ešte jednu otázku - Rozbehol som chat za pomoci mysql a php. Pýtam sa vás, či neviete aké spôspoby sa používajú na testovanie toho, či je užívate aktívny? Lebo ke zavrie prehliadač, tak vlastne skončil. Ako to zistím?
        Juchúúú! Písmenkujem na lukas.cerro.sk
        • Re: Re: PHP - na com to skusat 13.06.2006 | 00:01
          Avatar boro Ubuntu  Používateľ
          Uzivatelovi sa automaticky nastvi status offline. Pri refreshi stranky sa zmeni na online. To je napr. dobre, ked nezavrie prehliadac a browsuje inde. Samozrejme ze riesenie zalezi od toho, aky velky ma byt chat a ake podmienky su na jeho existenciu (rozumej silu servera, zdielany/samostatny a pod.). Dalsie riesenie by mohlo byt take, kde by sa zaznamenaval datum pri poslednom prispevku a ten by sa potom porovnaval s aktualnym datumom. Pokial by bol mensi o povedzme 3 minuty, tak uzivatel bude off. Ako vhodnejsie mi vsak pripada prve riesenie, s tym, ze stav by sa kontroloval po po povedzme kazdom 10-tom refreshi stranky. Pocet refreshov by sa mohol ukladat do session-u.
          • Re: Re: Re: PHP - na com to skusat 13.06.2006 | 00:04
            Avatar Lukáš Ubuntu 9.10  Používateľ
            Chat bude malý. To len tak pre kamaátov, občas pokecať. Mňa napadlo zistiť zi jeho ip-čku, zazanamenať (dočasne, lebo sa môže meniť) a kontrolovať či je aktívna pri refresh-i. Len neviem či sa to dá cez php.
            Juchúúú! Písmenkujem na lukas.cerro.sk
            • Re: Re: Re: Re: PHP - na com to skusat 13.06.2006 | 00:47
              ventYl   Návštevník
              $_SERVER[\'REMOTE_ADDR\'] obsahuje IP adresu klienta, ak vsak pristupuje spoza smerovaca, tak moze mat viacero ludi rovnaku IP adresu, radsej si pozri www.php.net/setcookie a generuj tym ludom unikatne identifikacne cookies
              • Re: Re: Re: Re: Re: PHP - na com to skusat 13.06.2006 | 09:17
                Avatar boro Ubuntu  Používateľ
                A ako to bude dalej kontrolovat?
                • Chat 13.06.2006 | 10:33
                  Avatar Lukáš Ubuntu 9.10  Používateľ
                  Mňa napadlo, vložím mu do browsera rámec, ktorý sa bude sám automaticky refreshovať a bude mi posielať informácie o tom, či je aktívny. Akonáhle zavre browser, prestanu mi chodiť info a môžem ho vyhodiť zo zoznamu aktívnych.
                  Juchúúú! Písmenkujem na lukas.cerro.sk
        • Re: Re: PHP - na com to skusat 13.06.2006 | 12:45
          Avatar nardew debian  Používateľ
          v javascripte existuju eventy na zatvorenie okna, ale ruku do ohna ze budu fungovat v ovsetkych browseroch by som nedal... na zistenie ci je uzivatel aktivny by som ja pouzil spominane casy, ak jednoducho uzivatel za stanoveny cas nic nenapise, odhlasi ho... to s tymi ramcami si neviem predstavit ako xces riesit...
          • Re: Re: PHP - na com to skusat 13.06.2006 | 13:39
            Avatar Lukáš Ubuntu 9.10  Používateľ
            Nejaku halušku s iframe, budem musieť preskúmať, to má ešte čas. Ešte len robím registráciu.
            Juchúúú! Písmenkujem na lukas.cerro.sk
            • Re: Re: Re: PHP - na com to skusat 13.06.2006 | 23:05
              Avatar nardew debian  Používateľ
              rovno ti vravim ze to cez iframe nerob ;) usetris cas ;)
              • Re: Re: PHP - na com to skusat 14.06.2006 | 11:59
                55.lukas   Návštevník
                Nabližšie sa k tomu dostanem asi v paitok. Bude to robit cez to časové kritérium t.j. ak za nejaký čas nedá žiadny príspevok, tak ho z chatu vyhodím.
        • Re: Re: PHP - na com to skusat 14.06.2006 | 12:10
          Turtlak77   Návštevník
          Ja som si vytvoril tabulku kde sa zaznamenavaju uzivatelia ktory prisli na stranku a cas kedy prisli. potom podmienku ak je aktualny cas vacsi ako ten z tabulky, vymaze to riadok a uzivatel je offline. asi najlahsi sposob. Funguje to celkom spolahlivo. Ak by si chcel poslem ti moj script. Funkcnost si pozri na mojej //zatial nefunkcnej// stranke branasms.ic.cz prve cislo-pocet navstev, druhe-online ludia.
          • Re: PHP - na com to skusat 21.06.2006 | 17:20
            Avatar Lukáš Ubuntu 9.10  Používateľ
            Pomalinky pridávam riadky kódu, koncim s registráciou. Teraz mám skúšky, takže to ide dosť pomaly. Tú stránku budem skúmať, len som na ňu kukol, pobavil ma dátum poslednej aktualizácie......1970. Dnes uz dúfam konečne dokončím registráciu a budem môcť riešiť iné. Potom ináč: x55lukas.php5.sk Mením postupne z font vlastnosti na css, tak to mám ešte rozbité. Ale časom to nejak dorobím. Mám takú toázku okolo mysql: V C++ je pri deklarovaní reťazcov (char) dlžku zväčšiť o 1 znak, čiže slovo "abcd" je na 5 znakov. Pridáva si na koniec nejaký znak aj mysql? Mám to zváčšiť, alebo na "abcd" bude stačiť varchar4?
            Juchúúú! Písmenkujem na lukas.cerro.sk
            • C++ a PHP 01.07.2006 | 11:05
              Avatar Lukáš Ubuntu 9.10  Používateľ
              Chat sa rieši, to bude v pohode. Teraz by som chcel vyskúšať niečo iné. Robím katalóg tranzistorov. Myšlienka je takáto: Na nete si spravím za pomoci php a mysql katalóg, tam sa bude editovať, dopĺňať údaje. Chcel by som si za pomoci C++ vytvoriť program (zatiaľ bez gui) ktorý odošle typ tranzistora (napr.: KC308) a následne mi príde odpoveď ktorú spracujem. Odpoveď by bola vo forme nejakého reťazca, ktorý spracujem. Príklad: (údaje su vymyslené) Odošlem: KC308 Príde: TO3_IC_5A_IB_1A_UCE_20V (_ som tam dával aby to bol súvislý reťazec, ja to spracujem, rozsekám a vypíšem) Viete mi povedať niečo okolo toho? Aké funkcie si mám pozrieť, či toto spojenie c++ a php bude fungovať bez zásahov na serveri a tak. Dík za každú odpoveď.
              Juchúúú! Písmenkujem na lukas.cerro.sk
              • Re: C a PHP 01.07.2006 | 11:34
                Avatar ventYl 2 x Slackware  Používateľ
                ak mas ten katalog na nete, kde nie je moznost menit nastavenia inetd, budes to mat trocha komplikovane, pretoze musis robit HTTP requesty na webserver, co je trocha komplikovanejsie (treba poslat minimalne zakladnu HTTP/1.0 hlavicku: GET /skript.php?tranzistor=KC308 HTTP/1.0 Host: www.nejakyserver.sk {prazdny riadok} ) pretoze priamo so skriptom vykecavat nebudes moct. Ak mas moznost nastavit inetd tak, aby pri poziadavke na niektory port spustil rovno tvoj skript, mozes mu to odoslat v akomkolvek formate... a potom co sa tyka robenia socketov, mas v zasade 2 moznosti... cisto na linuxe mozes pouzit metodu volania netcatu a injektovania requestu donho (pre C++ kod zbytocne, ale jednoduche - exec), alebo sa mozes hrat s kniznicami socketov - to som neskusal, neporadim
                • Re: Re: C a PHP 01.07.2006 | 11:47
                  Avatar Lukáš Ubuntu 9.10  Používateľ
                  Takže z môjho programu pošlem http request. Našiel som niečo na: http://www.elcel.com/docs/opentop/1.4/API/ot/web/HttpRequest.html Správny link, je to to čo myslíš? Druhá vec - netcat je asi program. Je štandartne vo všetkých systémoch? Pozeral som aj na tie sockety: http://linuxgazette.net/issue74/tougher.html
                  Juchúúú! Písmenkujem na lukas.cerro.sk
                • Re: Re: C a PHP 01.07.2006 | 11:48
                  Avatar uid0 Debian  Používateľ
                  no, pokial by sa chcel spojit s webserverom cez socket(), tak je to jednoduche. a potom mu staci poslat uz len GET /blabla.php a citat odpoved
                  Debian. apt-get into it…
                  • Re: C a PHP 01.07.2006 | 11:54
                    Avatar Lukáš Ubuntu 9.10  Používateľ
                    Čiže spojím sa cez socket pošlem otázku a on pošlem mne naspäť zase cez socket odpoveď a ja ju už len spracujem?
                    Juchúúú! Písmenkujem na lukas.cerro.sk
                    • Re: Re: C a PHP 01.07.2006 | 12:06
                      Avatar uid0 Debian  Používateľ
                      1) vytvoris socket - socket() 2) cez gethostbyname() zistis adresu domeny 3) nastavis si strukturu sockaddr_in (typ AF_INET, IP adresa, port) 4) spojis sa cez connect() so serverom 5) pre komfort si mozes otvorit socket ako FILE cez fdopen() 6) zapises do socketu poziadavku 7) citas zo socketu odpoved skriptu (cize by bolo fajn ak by neprodukoval HTML)
                      Debian. apt-get into it…
                      • Re: C a PHP 01.07.2006 | 12:09
                        Avatar Lukáš Ubuntu 9.10  Používateľ
                        Mám sa s čím hrať. Momentálne mám nejak veľa roboty, tak za hodinku zbúcham nejaký php skript a hlavne skúsim niečo naprogramovať. Potom sa ozvem, že čo ako.
                        Juchúúú! Písmenkujem na lukas.cerro.sk
                        • Re: Re: C a PHP 01.07.2006 | 12:27
                          Avatar Lukáš Ubuntu 9.10  Používateľ
                          okopčil som celý skript: http://dce.felk.cvut.cz/por/cv4/src/httpcl.html a podľa neho to upravím a nejak naštudujem.
                          Juchúúú! Písmenkujem na lukas.cerro.sk
                          • Re: Re: Re: C a PHP 01.07.2006 | 12:37
                            Avatar uid0 Debian  Používateľ
                            ano, ten ti schvalujem :) pekny ale :) 1) do some error checking! - tam by si mal otestovat ci sa socket vytvoril 2) connect() - sice vypise error ak sa nepodarilo, ale pokusa sa komunikovat. za perror() by mal byt este exit()
                            Debian. apt-get into it…
                            • Re: Re: Re: Re: C a PHP 01.07.2006 | 13:00
                              Avatar Lukáš Ubuntu 9.10  Používateľ
                              Začal som študovať: Prvý pokus: cout
                              Juchúúú! Písmenkujem na lukas.cerro.sk
                              • Re: C a PHP 01.07.2006 | 13:11
                                Avatar Lukáš Ubuntu 9.10  Používateľ
                                Vracia mi to: "0xb7e06c74", čo by mla byť IP v binárnom tvare. To prvé 0x je asi mimo IP, pretože x neni zo 16 sústavy a potom by tam bolo tých znakov nejak veľa.
                                Juchúúú! Písmenkujem na lukas.cerro.sk
                                • Re: Re: C a PHP 01.07.2006 | 14:12
                                  Avatar uid0 Debian  Používateľ
                                  lepsie popis co ti vracia to cislo. btw 0x je prefix alebo hod tvoj zdojeak niekam, nech sa na to mozem pozriet a este, ze preco pouzivas cout? pisal si, ze chces C++, ale preco nepouzijes ten zapis a citanie povodneho zdrojaku?
                                  Debian. apt-get into it…
                                  • Re: Re: Re: C a PHP 01.07.2006 | 14:41
                                    Avatar Lukáš Ubuntu 9.10  Používateľ
                                    cout sa mi strasne paci. je to moja uchylka. hostent *nazov = gethostbyname("x55lukas.php5.sk"); if(nazov==NULL) cout
                                    Juchúúú! Písmenkujem na lukas.cerro.sk
                                    • Re: Re: Re: Re: C a PHP 01.07.2006 | 14:42
                                      Avatar Lukáš Ubuntu 9.10  Používateľ
                                      Cez čo tu pridať ten zdroják? Ake tagy dať?
                                      Juchúúú! Písmenkujem na lukas.cerro.sk
                                      • Re: Re: Re: Re: Re: C a PHP 01.07.2006 | 14:50
                                        Avatar uid0 Debian  Používateľ
                                        radsej to niekam uploadni, ten tag tu zdvojuje riadky
                                        Debian. apt-get into it…
                                      • Re: C a PHP 01.07.2006 | 14:50
                                        Avatar Lukáš Ubuntu 9.10  Používateľ
                                        Do tretice :) Na stránke: http://x55lukas.php5.sk/index2.php?tr=123 Mám php skript (nič viac ani tagy), vracia to dĺžku tr, čiže 3. To bude pokus, na ktorom to budem skúšať.
                                        Juchúúú! Písmenkujem na lukas.cerro.sk
                                        • Re: Re: C a PHP 01.07.2006 | 15:03
                                          Avatar uid0 Debian  Používateľ
                                          este to bude zaujimave. musis si zistit ako si od webserveru pytat tvoje subory
                                          Debian. apt-get into it…
                                          • Re: Re: Re: C a PHP 01.07.2006 | 15:16
                                            .lukas   Návštevník
                                            Už teray mám strach a to som ešte poriadne nič nespravil. Večer sa k tomu vrátim.
                                            • Re: Re: Re: C a PHP 01.07.2006 | 17:55
                                              Avatar Lukáš Ubuntu 9.10  Používateľ
                                              Ešte ma napadlo - je to štandartne povolené aby server prímal sockety? Netreba to tam nejak povoliť? Neskúšal si to náhodou. Ja by som to časom rozbehal, ja len potrebujem vedieť či to funguje. Lebo môžem skúšať koľko chcem, keď to nepôjde. Zatiaľ mi to nerobí nič. Dokážem zistiť IP, vytvoriť socket, ale ďalej -> poslať a prijať dáta. Ani obraz ani zvuk.
                                              Juchúúú! Písmenkujem na lukas.cerro.sk
                                              • Re: Re: Re: Re: C a PHP 01.07.2006 | 18:26
                                                Avatar uid0 Debian  Používateľ
                                                aj tvoj browser sa tak pripaja na webserver :) len si musis zistit, akym sposobom si pytat tvoju stranku, lebo takto server nevie, ze ju chces - iba si sa pripojil na server php5.sk port 80 a nejako mu treba oznamit, ze chces tvoj web. mozes to skusat cez telnet - telnet php5.sk 80 - to vytvori spojenie so serverom ako mas v tom programe.
                                                Debian. apt-get into it…
                                                • Re: Re: Re: Re: Re: C a PHP 01.07.2006 | 18:34
                                                  Avatar Lukáš Ubuntu 9.10  Používateľ
                                                  Skúsil som a: Trying 217.198.114.13... Connected to php5.sk. Zobrazilo to kód nejakej html stránky s error 501.
                                                  Juchúúú! Písmenkujem na lukas.cerro.sk
                                                  • Re: Re: Re: Re: Re: Re: C a PHP 01.07.2006 | 19:14
                                                    Avatar uid0 Debian  Používateľ
                                                    a vies ze mne sa to podarilo? $ telnet php5.sk 80 Trying 217.198.114.13... Connected to php5.sk. Escape character is '^]'. GET /index2.php?tr=123 HTTP/1.0 Host: x55lukas.php5.sk HTTP/1.1 200 OK Date: Sat, 01 Jul 2006 15:13:31 GMT Server: Apache Content-Length: 1 Connection: close Content-Type: text/html 3Connection closed by foreign host. $
                                                    Debian. apt-get into it…
                                                    • Re: C a PHP 01.07.2006 | 19:36
                                                      Avatar Lukáš Ubuntu 9.10  Používateľ
                                                      To bude asi tým, že ja som napísal blbosti.
                                                      Juchúúú! Písmenkujem na lukas.cerro.sk
                                                      • Re: C a PHP 07.07.2006 | 15:00
                                                        Avatar Lukáš Ubuntu 9.10  Používateľ
                                                        Ešte mám takúto otázočku: čo sa používa nna prenášanie mena po prihlásení - cookies?
                                                        Juchúúú! Písmenkujem na lukas.cerro.sk
    • Re: PHP - na com to skusat 05.08.2006 | 20:06
      Avatar Buksy Mandriva  Používateľ
      ahoj, programujem v php,a nedavno som si dal mandrivu a chcel by som vediet,v akom softe zvyknete programovat php? aby som nemusel chodit do winu koli pspadu... je pre linux nieco co farebne zvyrazni syntax,ma ftp managera a dalsie funkcie?
      • Re: Re: PHP - na com to skusat 05.08.2006 | 23:19
        55.lukas   Návštevník
        Bluefish - Ja som s nim nadmieru spokojny. Akurat ma chybicku - obcas mi celu syntax zvyraznil na cierno. Staci stlacit F5 a zase to bolo v pohode. FTP - netusim ci ma (som na inej masine, tak ti to nemozem pozriet) Dalsim editorom je NVU - ten ma tusim FTP. ale ako to je s php neviem
        • Re: Re: Re: PHP - na com to skusat 06.08.2006 | 00:38
          Avatar Buksy Mandriva  Používateľ
          NVU som pozeral a sa mi nepacil,to je jak front page a myslim ze nezvyraznoval syntax, ten bluefish vyzera zaujimavo,vyskusam :)
      • Re: Re: PHP - na com to skusat 06.08.2006 | 16:21
        Jaro   Návštevník
        "je pre linux nieco co farebne zvyrazni syntax,ma ftp managera a dalsie funkcie?" Si robis kozy?:D Je toho kopec. Uz aj v kwrite mas ake zvyraznovanie. Ja osobne preferujem Zend Studio na php, na ine veci Eclipse + niekedy aj php, ked si dam PhEclipse plugin.