vysoká spotreba energie
Na sbclinuxu starom fóre sa tento problém rozoberal, každý mal iný názor na hlavného žrúta energie, ale väčšina mala rovnakú akúsenosť - windows 10 W a linux minimálne 17 W. Procesor je horúci, vetrák sa stále točí, síce na znížené otáčkym ale predsa. Je mi jasné, že entalpická bilancia nepustí a teplo, ktoré kúri procesor pod linuxom ide z mojej baterky a keď je procák pod windowsom chladnejší, znamená to, že žere menej energie.
Aké máte s týmto javom skúsenosti ? Porty, ktoré nepoužívam som v BIOSe vypol. Keď som mechanicky vykuchal aj wifikartu, dosiahol som 15 W. Ale predsa WINXP dosiahne tú spotrebu aj bez vymontovávanie súčiastok a vypínania portov.
Za skúsenosti vopred ďakujem.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
ale aj tak mam linux rad :D
Vypnutim modulov by sa mohla znizit aktivita HW sucasti, zrusenim demonov zas aj nejake tie instrukcie CPU.
Ja mam zas iny problem, hreje sa mi notebook vzdy, aj bez zataze aj pod WINXP a to bezi speedstepom spomaleny (P3 900/600MHz). Asi je cas ho rozobrat a precistit.
Za nálepku Unix compatible by som bol aj ja.
tiez som o tom cital rozne reci, raz ze celeron M podporuje spomalenie CPU,ale neznizi napatie, raz zas ze to len vklada NOP instrukcie a teda bez zataze velmi spotrebu nesetri, tak ci tak za skusku to stoji
taktiez som sa docital ze pokial nevyuzivate USB zariadenia, bolo by fajn unloadnut modul usb, rovnako zastavit nevyuzite sluzby ako atd,crond, a nejake srandy co loguju do /var, zapnut laptop_mode aby sa znizila aktivita disku (vyplo sa pravidelne flushovanie filesystemu), mozno by spotrebu znizilo aj experimentovanie s kernel sheduler frequency?
Použitie cpufreq-selector je takéto
cpufreq-selector -c 0 -f 1500000
Frekvencia sa zadáva v kHzĎakujem za rady.
Vo winXP je problem dostat sa cez 20 min len po zapnuti.