Pád mandrivy a diskový priestor
Mám 1 fyzický disk s 2 log jednotkami ntfs/ext2.
wxp/78GB/ a zbytok Mandriva.
Včera mi spadol linux - sledujem pri vypínaní jednotlivé služby a všetko OK.
Náhodou som ešte zapol stroj a samé 99 na obrazovke - neprekvapujú ma 99, pretože mám taký zavádzač, ale prečo spadol? pri kontrole /manuálnej/ som zistil, že som rozbalil obrovský súbor viackrát, čím som prekročil kapacitu a poriadne.
Nekontroluje stav disku?
Rozbehol som ho potom z DVD a vyčistil disk. Teraz mi zatial nechodí NetAplett
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Uvoľnil som priestor
Vložil DVD vykonal aktualizáciu a ono to potom nabehlo. Len pri štarte - voľbe OS je tam toho akosi moc.
Spadol "LILO", alebo čo to vlastne bolo.
Mimochodom som na (85GB-OS+soft) strčil - omylom - v pohode 110GB.
Toto ma zaujíma, pretože neviem, či robím ja nejakú diametrálnu chybu s nastavením, alebo by toto nemalo byť
otazka je ci sa to oplati kedze sa na 85Gb disk podarilo zapisat 110Gb, toto poukazuje na HW chybu, alebo na mierne nespravne precitanie kapacity z vystupu
df -h
.Linux totiž vidí iba 896MB pamäte reálne je 1GB
Pozrel som na výstup
Linux vidí W správne
Sám seba nie: 85GB použitých 30GB atď /df -h/
Na ploche Linuxu je zložka, ktorej vlastnosti udávajú 57,6GB(správna hodnota - fyzicky sčítané)
Je toto ono?
Vdaka
Pri takýchto chybách sa človek dopúšťa ďalších....
Toto som chcel povedať inak - hneď po uvedení stroja do chodu (zhruba týždeň) mi zlyhala pamäť Apacer čo nie je zvykom. Vymenila sa a odvtedy to šlape - šlapalo dobre.
Ako by sa táto chyba s priestorom na disku dala diagnostikovať v Linuxe? Niečo také som ešte nepotreboval.
Nechcem hneď meniť dosku, alebo disk. Všetko je prakticky nové.
toto je pravdepodobne chovanie RAM a integrovanej grafickej karty ktorá má alokovaných 128Mb (1024-896=128) a s týmto problémom takéto štandardné chovanie nesúvisí. Teda ak je v stroji skutočne integrovaná grafická karta ktorá si odkrojí tých 128Mb RAM.
>Sám seba nie: 85GB použitých 30GB atď /df -h/
buď je súborový systém nekonzistentný alebo je tá položka zle odčítaná. Tomu zodpovedá aj zložka s 57.6Gb i keď tá zložka môže teoreticky obsahovať hardlinky.
>Je toto ono?
netuším, málo informácií.
blbost, zalezitost memory managmentu. zvysnych 128 MB je pouzivanych pre mapovanie high memory. preto ma kernel len 896 MB zo svojho 1GB adresneho priestoru.
ty koki, to takto funguje na inteloch?
Niečo ma napadlo - mal som v systéme kmldonkey - včera som ho ráno vypol priamo v "po spustení", aby sa nespúšťal so systémom.
(zostal ale nainštalovaný)
Môže toto byť problém ?- naviedla ma totiž poznámka
"....teoreticky obsahovať hardlinky."
Vdaka
BIOS sa dá vylúčiť, nastavenia som skontroloval hneď po páde
Zdroj má 650W reálne
Záložný zdroj OK
[OK] [NOT OK]
- memtest
- cpuburn
- S.M.A.R.T
- a ostatné
[OK] [NOT OK]PS.: k tomu fsck, na zaciatok radsej len read only
Teraz musím počkať na stresslinux - je to pre mňa novinka takže ešte trochu štúdia, aby som nenapáchal škody, ktoré tam zatiaľ môžu byť, ale tak isto aj nemusia.
Spomínam si na začiatok 90-tych rokov - vírus sa nasťahoval do partície MS DOS a nešlo nič urobiť, len postupne vybrať všetko na diskety (ktoré sa nedali potom vôbec použiť) a spustiť fdisk...
Mimochodom, pamätám sa keď mal kamarát obrovský harddisk, veľkosť 40Mb takže sa nezmestil na balík diskiet, pokiaľ ovšem človek nepoužil floppy o veľkosti cca 20Mb. Myslím že ich predával Agem a mali na jednom médiu celú BBS.